دوره 4، شماره 14 - ( زمستان 1393 )                   جلد 4 شماره 14 صفحات 190-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشکده کشاورزی،دانشگاه مراغه ، A.javanmard@maragheh.ac.ir
چکیده:   (5368 مشاهده)
به‌منظور بررسی اثر ترکیبات مختلف کشت مخلوط بر برخی ویژگی‌های کیفی علوفه ذرت، آزمایشی به‌صورت بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار به مدت دو سال (1385 و 1386) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا گردید. تیمارها کشت خالص شبدر برسیم، ماشک گل خوشه‌ای، لوبیا، گاودانه و دو هیبرید ذرت (هیبرید سینگل کراس 704 و 301) در تراکم مطلوب و هم‌چنین کشت مخلوط هیبرید ذرت 704 و 301 با هر یک از این لگوم‌ها به‌صورت افزایشی کامل را شامل می‌شد. نتایج نشان داد غلظت دیواره سلولی یا الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و دیواره سلولی بدون همی‌سلولز یا الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) ذرت در کشت مخلوط با لگوم‌ها کاهش می‌یابد. کمترین میزان NDF در کشت مخلوط ذرت 301 با ماشک گل خوشه‌ای و گاودانه حاصل شد. به‌دلیل همبستگی منفی بالا در بین NDFو DMI (ماده خشک مصرفی)، وقتی که میزان NDF ذرت در کشت مخلوط کاهش یافت، DMI آن افزایش پیدا کرد. هم‌چنین کمترین میزان ADF متعلق به کشت مخلوط هیبرید 301 با گاودانه، ماشک گل‌خوشه‌ای و لوبیا بود. بنابراین، با کاهش غلظت ADF، میزان TDN (کل ماده مغذی قابل هضم) افزایش یافت. زیرا TDN بیانگر مواد غذایی قابل دسترس برای دام است و به‌میزان غلظت ADF علوفه ذرت بستگی دارد. در نتیجه با کاهش NDF و ADF علوفه، میزان TDN، DMI و NEL (انرژی ویژه شیردهی) ذرت افزایش یافت. بنابراین کشت مخلوط ذرت با لگوم کیفیت علوفه را بر‌اساس NDF، ADF، TDN، DMI و NEL در مقایسه با کشت خالص ذرت بهبود بخشید.
واژه‌های کلیدی: کشت مخلوط، کیفیت علوفه، لگوم، ذرت.
متن کامل [PDF 386 kb]   (1678 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.