دوره 6، شماره 21 - ( پاییز 1395 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 119-105 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tabatabaei S, Ehsanzadeh P. Effects of Salinity and Plant Growth Promoting Rhizobacteria on Some Physiological Traits and Grain Yield of Hulled Wheat Compared to Durum Wheat. Journal of Crop Production and Processing 2016; 6 (21) :105-119
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2603-fa.html
طباطبائی سمیرا، احسان‌زاده پرویز. اثر شوری و باکتری های محرک رشد بر برخی صفات فیزیولوژیک و عملکرد دانه گندم تتراپلوئید پوشینه دار در مقایسه با گندم دوروم. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1395; 6 (21) :105-119

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2603-fa.html


دانشگاه صنعتی اصفهان ، ehsanzadehp@gmail.com
چکیده:   (4363 مشاهده)

اطلاعات علمی کافی در زمینه گندم‌های پوشینهدار موجود نیست، لذا در مطالعه حاضر تغییرات محتوای کارتنوئید، فعالیت آنزیم­های آنتی‌اکسیدان، غلظت مالون­دآلدئید، پایداری غشاء و عملکرد دانه یک ژنوتیپ از گندم­های تتراپلوئید پوشینه­دار (به‌نام جونقان) در مقایسه با یک ژنوتیپ از گندم­های دوروم (به‌نام یاواروس) در پاسخ به تیمار آب شور و باکتری محرک رشد به‌صورت آزمایش کرت­های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سال زراعی 1392 - 1391 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. سه سطح شوری آب (0، 100 و 200 میلی­مولار نمک طعام) به‌عنوان فاکتور اصلی و دو ژنوتیپ و چهار سطح سویه باکتری محرک رشد (شاهد، 550، 57 و (UW3 به‌عنوان فاکتورهای فرعی در نظر گرفته شدند. شوری منجر به کاهش معنی­دار عملکرد دانه (نزدیک به 30 درصد)، فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز و محتوای کارتنوئید شد، هم‌چنین شوری سبب کاهش پایداری غشاء و افزایش غلظت مالون­دآلدئید شد که نشان‌دهنده­ تخریب غشاء سلولی است. سویه­های باکتری تأثیر متفاوتی بر صفات مذکور داشتند. سویه 550 منجر به افزایش 44 درصدی عملکرد دانه در شرایط غیر شور و سویه UW3 منجر به افزایش 24 درصدی عملکرد دانه در سطح 200 میلی­مولار شوری شد. باکتری­های محرک رشد منجر به افزایش پایداری غشاء در شرایط شور شدند. به‌طورکلی به نظر می­رسد نوع تأثیر باکتری­های محرک رشد بر گندم های تتراپلوئید به ژنوتیپ، میزان شوری و سویه باکتری بستگی دارد. ژنوتیپ پوشینه­دار جونقان از نظر صفات فیزیولوژیک مورد مطالعه و عملکرد دانه ضعیف­تر از ژنوتیپ یاواروس بود، ولی درصد کاهش عملکرد دانه آن در اثر شوری تفاوت معنی­داری با ژنوتیپ یاواروس نداشت. 

متن کامل [PDF 584 kb]   (1131 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق