RT - Journal Article T1 - Comparison of Cold-Resistance in Some Iranian and European Grape Cultivars JF - JCPP YR - 2013 JO - JCPP VO - 3 IS - 7 UR - http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-1812-fa.html SP - 157 EP - 171 K1 - Winter cold K1 - Superior varieties K1 - Tolerance cluster. AB - یکی از اصلی‌ترین مشکلات تاکستان‌های ایران، حساسیت ارقام انگور در برابر سرمازدگی زمستانه می‌باشد. لذا با توجه به تنوع ژنتیکی زیاد ارقام انگور در موستان‌های سراسر ایران و با وقوع سرمای شدید در زمستان سال 1386، از این موقعیت به عنوان یک تیمار طبیعی سرمادهی در جهت ارزیابی تحمل به سرما و میزان خسارت وارده بر 21 رقم انگور ایرانی و 8 رقم انگور اروپایی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه بلوک‌های کامل تصادفی در چهار تکرار و هر واحد آزمایش سه بوته استفاده شد. در هر بوته، چهار شاخه یکساله انتخاب شد و تعداد جوانه‌های سالم و آسیب دیده شمارش گردید. سپس تجزیه آماری و کلاستر انجام گرفت. آمار توصیفی (ضریب تغییرات فنوتیپی صفات) داده‌های حاصل از ارزیابی ارقام محاسبه گردید. با استفاده از ضریب هم‌بستگی (r پیرسون)، رابطه دوطرفه بین صفات اندازه‌گیری شد و صفاتی که انتخاب آنها می‌تواند باعث افزایش راندمان شود مشخص گردید. نتایج حاکی از قرار گرفتن ارقام در چهار گروه حساس، نیمه متحمل، متحمل و کاملاً متحمل می‌باشد. ارقام بی‌دانه قرمز، عسگری، فخری، سیاه قزوین، خلیلی و ریش‌بابا به ترتیب بیشترین تحمل را نشان دادند. بیشتر ارقام اروپایی شامل روبی سیدلس، سوپریور، فیستا، بلک سیدلس، پرلیت، فلیم سیدلس، تامسون سیدلس و ترکمنستان 4 در گروه‌های نیمه متحمل تا حساس قرار گرفتند. آستانه تحمل در برابر سرمای زمستانه در ارقام نرمال 1± 15- و در ارقام برتر متحمل 1± 20- درجه سلسیوس بود. در بین صفات مورد مطالعه، هم‌بستگی فنوتیپی معنی‌دار وجود داشت. LA eng UL http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-1812-fa.html M3 ER -