TY - JOUR JF - JCPP JO - VL - 3 IS - 9 PY - 2013 Y1 - 2013/10/01 TI - Effect of Drought Stress on Antioxidant Enzymes and Cell Death Related Traits in Resistant and Susceptible Wheat Cultivars at Grain Filling Stage TT - تأثیر تنش خشکی بر آنزیم‌های آنتی اکسیدانی و صفات مرتبط با مرگ سلولی در مرحله پر شدن دانه در ارقام مقاوم و حساس گندم N2 - خشکی یکی از مهم‌ترین عوامل محدودکننده تولید محصولات کشاورزی در ایران می‌باشد. به منظور بررسی چند معیار بیوشیمیایی مقاومت به خشکی در ارقام گندم، 20 رقم گندم ایرانی شامل 18 رقم گندم نان و 2 رقم گندم ماکارونی در یک آزمایش مزرعه‌ای در سال زراعی 89-1388 در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز واقع در منطقه باجگاه مورد ارزیابی قرار گرفتند. این آزمایش در قالب دو طرح بلوک کامل تصادفی جدا از هم و با دو سطح رطوبتی مطلوب (100 درصد ظرفیت مزرعه) و تنش خشکی (45 درصد ظرفیت مزرعه) و با سه تکرار اجرا گردید. تنش خشکی باعث افزایش معنی‌دار فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در مرحله پر شدن دانه شد و سوپراکسید دیسموتاز (SOD) بیشترین افزایش فعالیت را نشان داد. هم‌چنین میزان لیپیداسیون غشا سلولی (MDA)، پراکسید هیدروژن (H2O2)، نشت یونی (LE) و مرگ سلولی (CD) نیز به‌طور معنی‌داری افزایش یافت و میزان پایداری غشا سلولی کاهش معنی‌داری نشان داد. طی این آزمایش مشخص شد که ارقام مقاوم مانند پیشتاز و چمران دارای بیشترین مقدار فعالیت آنتی اکسیدانی و کمترین میزان لیپیداسیون غشا سلولی، تجمع پراکسید هیدروژن، مرگ سلولی و در نتیجه آن بالاترین سطح پایداری غشا سلولی بودند. این روند در ارقام حساس مانند الموت و زرین عکس بود. از میان آنتی اکسیدان‌های مورد ارزیابی پراکسیداز (POD) و سوپراکسید دیسموتاز دارای همبستگی معنی‌داری با شاخص پایداری عملکرد بودند. پراکسید هیدروژن و شاخص پایداری غشا سلولی دارای بالاترین همبستگی با شاخص پایداری عملکرد در میان سایر معیارهای مورد ارزیابی بودند. هم‌چنین پیشتاز و الموت به‌ترتیب به‌عنوان مقاوم‌ترین و حساس‌ترین رقم شناخته شدند. SP - 1 EP - 14 AU - Hasheminasab, H. AU - Assad, M. T. AU - Emam, Y. AD - Compus of Agric. and Natur. Res., Razi Univ., Kermanshah, Iran. KW - Wheat KW - Drought stress KW - Antioxidant enzymes KW - Cell death KW - Lipid peroxidation KW - Hydrogen peroxide. UR - http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-1931-fa.html ER -