TY - JOUR T1 - Analysis of Pomological and Chemical Attributes of Apricot (Prunus armeniaca L.) Genotypes Selected from Khalkhal Region TT - تجزیه خصوصیات ویژه پوموشیمیایی برخی از ژرم‌پلاسم‌های زردآلو گزینش شده از منطقه خلخال JF - JCPP JO - JCPP VL - 7 IS - 2 UR - http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2566-fa.html Y1 - 2017 SP - 117 EP - 131 KW - Acidity KW - Genotype KW - Pomology KW - Phenology KW - Principal component analysis N2 - به‌منظور بررسی خصوصیات پوموشیمیایی 20 ژنوتیپ برتر زردآلو در منطقه خلخال واقع در استان اردبیل مطالعه‌ای طی سال‌های 1393 - 1392 انجام گردید. در این پژوهش پارامترهای فیزیکی (وزن، رنگ گوشت و پوست) و پارامترهای شیمیایی (میزان مواد جامد محلول و اسیدیته) ارزیابی شد. براساس نتایج به‌دست آمده از این پژوهش تغییرات زیادی در مجموعه ژنوتیپ‌های ارزیابی شده زردآلو مشاهده گردید. در پارامترهای فصل متورم شدن جوانه، وزن میوه و هسته، فصل برداشت، عملکرد میوه، میزان مواد جامد محلول و اسیدیته تغییرات وسیعی مشاهده شده بود. وزن میوه ژنوتیپ‌ها به‌طور نسبی کم بود، فقط چهار ژنوتیپ وزن میوه بیشتر از 39 گرم داشتند. میوه‌ها درکل دارای رنگ زمینه پوست مایل به زرد و رنگ گوشت کرم بودند. نتایج نشان داد که وزن میوه و وزن هسته همبستگی خوبی داشتند (575/0=r)، اما وزن میوه هیچ همبستگی با میزان TSS و اسیدیته نشان نداد. TSS با اسیدیته همبستگی بسیار بالا و منفی (954/0-=r) داشت. فصل متورم شدن جوانه گل با فصل برداشت به‌طور زیادی همبستگی (857/0=r) داشت. نتایج حاصل از تجزیه مؤلفه‌های اصلی (PCA) برای مطالعه همبستگی در میان صفات پومولوژیکی و فنولوژیکی و برای تفسیر روابط میان ژنوتیپ‌ها نشان داد که در میان ژنوتیپ‌های محلی زردآلو تغییرات ژنتیکی بالایی وجود داشت. به‌طوری‌که برخی از ژنوتیپ‌های امیدبخش با خصوصیات ویژه پومولوژیکی و فنولوژیکی از قبیل BG2، KG1، SG6 و EG1 در این مجموعه وجود داشت که می‌توان از این ژنوتیپ‌های محلی زردآلو برای اصلاح آینده زردآلو از این ناحیه مورد بهره‌برداری قرار داد. M3 10.18869/acadpub.jcpp.7.2.117 ER -