Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1381
1
1
gregorian
2002
4
1
6
1
online
1
fulltext
fa
اثر تنظیم کننده های رشد بر گل دهی و برخی صفات پیاز خوراکی (<i>Allium cepa</i>) رقم تگزاس ارلی گرانو
Effects of Plant Growth Regulators on Bolting and Several Traits of Onion (<i>Allium cepa</i>) cv. Texas Early Grano
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p>در پیاز خوراکی، گلدهی در سال اول باعث کاهش کیفیت و کمیت محصول میگردد. به منظور بررسی اثر تنظیمکنندههای رشد در کنترل گلدهی، پژوهشی گلخانهای روی رقم تگزاس ارلیگرانو، که به طور گستردهای در پاییز در مناطق نیمه گرمسیر استان کرمان کشت میگردد، انجام گرفت. در این پژوهش پاکلوبوترازول (صفر، 1000 و 2000 میلیگرم در لیتر)، اتفون (500، 1000، 2000، 3000 و 4000 میلیگرم در لیتر)، سایکوسل (500 و 1000 میلیگرم در لیتر) و اتفون همراه با سایکوسل پیش از بهاره شدن روی گیاهان پاشیده شد. در زمان برداشت پیاز، صفات مورفولوژیک (درصد گلدهی، طول و وزن خشک اندام هوایی، وزن پیاز و شاخص رسیدگی پیازها) و صفات بیوشیمیایی (کلروفیل a و b و کل کلروفیل در برگ، قندهای احیاکننده و پروتئینهای محلول در ریشه، پیاز و اندام هوایی) اندازهگیری شد. </p><p>نتایج آزمایش نشان داد که مصرف پاکلوبوترازول باعث کاهش درصد گلدهی، قندهای احیاکننده، پروتئینهای محلول و طول اندام هوایی و افزایش کلروفیلهای برگ، پروتئینهای محلول، قندهای احیاکننده و وزن پیاز گردید، ولی تأثیری بر وزن خشک اندام هوایی نداشت. مصرف اتفون باعث کاهش درصد گلدهی، رشد اندام هوایی، قندهای احیاکننده، پروتئینهای محلول و کلروفیل برگ، و افزایش شاخص رسیدگی، قندهای احیاکننده و پروتئینهای محلول در پیاز گردید و تأثیری بر وزن پیاز نداشت. مصرف سایکوسل درصد گلدهی، قندهای احیاکننده، پروتئینهای محلول، کلروفیل و وزن خشک اندام هوایی را افزایش داد، ولی تأثیری بر طول اندام هوایی، کلروفیلهای برگ، قندهای احیاکننده و پروتئین ریشه و وزن پیاز نداشت. سایکوسل همچنین باعث کاهش قندهای احیاکننده و پروتئینهای محلول پیاز گردید. مصرف همزمان اتفون و سایکوسل باعث کاهش درصد گلدهی، کلروفیل، طول و وزن خشک اندام هوایی گردید، ولی تأثیری بر وزن پیاز و دیگر صفات اندازهگیری شده نشان نداد. </p>
Bolting in onion reduces yield and quality of bulbs. To control bolting chemically, a glasshouse experiment was conducted using Texas Early Grano which is widely cultivated in subtropical areas of Karman Province. In this research, Paclobutrazol (0, 1000, 2000 mg/lit), ethephon (500, 1000, 2000, 3000, 4000 mg/lit), cycocel (500, .1000 mg/lit) and mixtures of ethephon and cycocel were sprayed on onion plants prior to vernalization. At harvest time, morphological characters (bolting percentage, shoot length, shoot dry weight, bulb maturity index) and biochemical characters (chlorophyll a, b and total in shoots, reducing sugars and soluble proteins in roots, bulbs and shoots) were recorded. Paclobutrazol reduced bolting, reducing sugars, soluble proteins and shoot length but increased leaf chlorophylls, proteins, sugars and bulb weight with no effect on shoot dry weight. Although ethephon reduced bolting, shoot growth, sugars, proteins and leaf chlorophyll and increased maturity index, sugars and proteins in bulbs, it had no effect on bulb yield. Cycocel increased bolting, sugars, proteins, chlorophylls and dry weight in shoots but had no effect on shoot length, leaf chlorophyll, sugars and protein in roots and bulb weight. Cycocel also reduced sugars and protein in bulbs. Mixtures of cycocel and ethephon reduced bolting, leaf chlorophyll, shoot length and dry weight but had no effect on bulb yield and other characters measured.
اتفون، پاکلوبرترازول، پیاز خوراکی، سایکوسل، گل دهی
Bolting, Cycocel, Ethephon, Onion, Paclobutrazol
59
70
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-149&slc_lang=fa&sid=1
M.J.
Arvin
سید محمد جواد
آروین
10031947532846005034
10031947532846005034
Yes
M.H.
Banakar
محمد حسن
بناکار
10031947532846005035
10031947532846005035
No