Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1391
9
1
gregorian
2012
12
1
2
5
online
1
fulltext
fa
امکان کاهش اثر تنش شوری در گیاه لوبیا با استفاده از سالیسیلیک اسید
Possible Reduction of the ٍٍEffect of Salinity on Bean (Phaseolus vulgaris) with Application of Salicylic Acid
عمومى
General
پژوهشي
Research
تنش شوری از جمله مهمترین تنشهای محیطی میباشد که رشد و عملکرد گیاهان را کاهش میدهد. نشان داده شده که سالیسیلیک اسید به عنوان یک پیامآور درونزاد مسئول القای تحمل به تنش در گیاهان میباشد. در این پژوهش، اثر سالیسیلیک اسید و کلرید سدیم بر رشد گیاه لوبیا سبز مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، گیاهان مورد آزمایش، در مرحله دو برگی، با سه غلظت صفر، 5/0 و 1 میلیمولار سالیسیلیک اسید محلولپاشی گردیدند. سپس گیاهان به مدت 14 روز تحت تیمار شوری در دو غلظت صفر و 100 میلیمول نمک کلریدسدیم قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش معنیدار پارامترهای وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، کلروفیل نسبی، درصد نسبی آب برگ، شاخص تنش و افزایش معنیدار پرولین و قندهای محلول نسبت به تیمار شاهد گردید. گیاهان تیمار شده با هر دو غلظت سالیسیلیک اسید، وزن تر و خشک بیشتری را در مقایسه با تیمار بدون سالیسیلیک اسید نشان دادند. همچنین کاربرد سالیسیلیک اسید در هر دو غلظت مورد استفاده باعث بهبود شاخصهای درصد نسبی آب، میزان کلروفیل نسبی و کلروفیل فلورسانس (Fv/Fm) برگ در شرایط تنش شوری در مقایسه با گیاهان شاهد گردید. بهطور خلاصه، محلولپاشی گیاه لوبیا با سالیسیلیک اسید در شرایط تنش شوری میتواند باعث بهبود رشد آن شده و در نتیجه مقاومت به تنش شوری لوبیا را افزایش دهد.
Salinity is the most important environmental stress that reduces plants growth and yield. It has been shown that salicylic acid, as an endogenous signal, is responsible for inducing stress tolerance in plants. In this experiment, the effect of salicylic acid and sodium chloride on growth of bean (Phaseolus vulgaris) was studied. When bean plants were at two-leaf stage, they were sprayed by three concentrations of salicylic acid (0, 0.5 and 1 mM). Then, plants were treated with two concentrations of sodium chloride (zero and 100 mM) for 14 days. The results showed that salinity caused a significant reduction in fresh and dry weight of root and shoot, relative chlorophyll content, percentage of relative water content (RWC) of leaf, stress index and significant increase in proline and soluble sugars as compared to the control treatment. Plants that were treated with both concentrations of salicylic acid showed higher fresh and dry weights. Also, application of salicylic acid in both concentrations, in saline conditions, improved the percentage of leaf RWC, amount of relative chlorophyll and chlorophyll fluorescence (Fv/Fm) of leaves as compared to control plants. In summary, it was concluded that spraying of salicylic acid on bean plants could improve growth and thus resistance to salinity under saline conditions.
تنش محیطی، پرولین، کلروفیل نسبی
Environmental stress, Proline, Relative chlorophyll content.
189
200
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-26&slc_lang=fa&sid=1
D.
Khoshbakht
داوود
خوشبخت
davod.khoshbakht@gmail.com
100319475328460015070
100319475328460015070
Yes
College of Agric., Isf. Univ. Technol., Isfahan, Iran.
دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
A. A.
Ramin
علیاکبر
رامین
100319475328460015071
100319475328460015071
No
College of Agric., Isf. Univ. Technol., Isfahan, Iran.
دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
M. R.
Baghbanha
محمدرضا
باغبانها
100319475328460015072
100319475328460015072
No
College of Agric., Isf. Univ. Technol., Isfahan, Iran.
دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان