Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1391
12
1
gregorian
2013
3
1
2
6
online
1
fulltext
fa
بررسی حساسیت برخی حبوبات و گیاهان زراعی به پسماند علفکش یدوسولفورون+مزوسولفورون (شوالیه) در خاک
Investigation of Sensitivity of Some Pulses and Agronomic Crops to Soil Residue of Idosulfuron-mesosulfurun Herbicide
عمومى
General
كاربردي
Applicable
به منظور بررسی حساسیت گیاهان زراعی نخود، لوبیا، عدس، کلزا، چغندرقند و گوجهفرنگی به بقایای علفکش شوالیه در خاک، آزمایشی در شرایط کنترل شده در سال 1389 در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل گیاهان زراعی مذکور در 6 سطح و غلظت بقایای علفکش شوالیه در خاک در 7 سطح (صفر، 0015/0، 0037/0، 0079/0، 015/0، 031/0 و 047/0 میلیگرم در کیلوگرم خاک) بودند. آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. یک هفته پس از سبز شدن گیاهان، درصد سبز شدن آنها اندازهگیری شد و درصد بقا، زیستتوده اندام هوایی و ریشه آنها 30 روز پس از سبز شدن تعیین گردید. نتایج نشان داد که صفات مذکور در همه گیاهان مورد بررسی بهطور معنیداری (در سطح 1%) در حضور پسماند علفکش کاهش یافتند و با افزایش بقایای شوالیه در خاک میزان سبز شدن، زیستتوده تولیدی اندام هوایی و ریشه کاهش یافت. لوبیا کمترین تلفات زیستتوده اندام هوایی (44%) و ریشه (78/66%) را داشت و گوجهفرنگی بیشترین تلفات زیست توده اندام هوایی (38/96%) و ریشه (46/89%) را داشت. براساس شاخص ED50، نخود (3-10×91/7 میلیگرم در کیلوگرم خاک) متحملترین و گوجهفرنگی (4-10×3 میلیگرم در کیلوگرم خاک) حساسترین گیاه به بقایای علفکش شوالیه در خاک شناخته شدند و سایر گیاهان بررسی شده بین این دو بهصورت گوجهفرنگی> چغندرقند> کلزا > عدس >لوبیا > نخود قرار گرفتند. بهطورکلی، نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که پسماند علفکش شوالیه در خاک میتواند به گیاهان زراعی در تناوب خسارت وارد کند و توجه به درجه حساسیت آنها در برنامهریزی تناوب مهم است.
To study the sensitivity of chick pea, bean, lentil, rapeseed, sugarbeet and tomato to soil residual concentration of Idosulfuron-mesosulfurun herbicide, an experiment was carried out under controlled conditions at the College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2010. The studied factors were the 6 mentioned crops, and 7 levels of soil residual concentration of Idosulfuron-mesosulfurun herbicide (0, 0.0015, 0.0037, 0.0079, 0.015, 0.031 and 0.047 mg per kg of soil). The factorial experiment was carried out as a completely randomized design with three replications. Crops' emergence percentage was determined one week after their emergence. Plants' survival percentage and shoot and root biomass production were measured 30 days after their emergence. Results showed that all mentioned characteristics decreased significantly (P<0.01) in the presence of soil residue of the herbicide. Increasing Idosulfuron-mesosulfurun residual concentration in soil decreased emergence and shoot and root biomass production. Bean had the lowest shoot (44%) and root (66.78%) biomass loss and tomato had the highest shoot (96.38%) and root (89.64%) biomass loss. Based on ED50 index, pea (0.0079 mg/kg soil) was the most tolerant and tomato (0.0003 mg/kg soil) was the most susceptible crop to soil residues of Idosulfuron-mesosulfurun, and other crops ranked in between as: tomato< sugarbeet< rapeseed< lentil< bean< pea. In general, these results showed that soil residue of Idosulfuron-mesosulfurun can injure rotation crops and it is important to consider their sensitivity in rotation programming.
بقایای علف کش، چغندرقند، عدس، کلزا، گوجه فرنگی، لوبیا، نخود
Herbicide residue, Sugarbeet, Lentil, Rapeseed, Tomato, Bean, Pea.
121
131
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-38&slc_lang=fa&sid=1
E.
Izadi-Darbandi
ابراهیم
ایزدی دربندی
eizadi2000@yahoo.com
100319475328460016010
100319475328460016010
Yes
Deprtment of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Ferdowsi Univ. of Mashhad, Mashhad, Iran.
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد