Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1392
3
1
gregorian
2013
6
1
3
8
online
1
fulltext
fa
اثر تغذیه نیتروژن و تنش شوری بر وزن هزار دانه، میزان موسیلاژ و جذب عناصر غذایی در گیاه اسفرزه
Effects of Nitrogen Nutrition and Salinity Stress on 1000-Grain Weight, Mucilage Content and Nutrient Uptake in Psyllium (Plantago ovata F.)
عمومى
General
كاربردي
Applicable
به منظور بررسی اثر تنش شوری و سه نوع کود نیتروژن بر برخی ویژگیهای گیاه اسفرزه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1389 در دانشگاه زابل انجام گرفت. سه سطح شوری (صفر، 100 و 200 میلیمولار نمک کلرید سدیم) بهعنوان فاکتور اول و دو منبع نیتروژن به سه شکل (نیترات از منبع نیترات کلسیم، آمونیوم از منبع سولفات آمونیوم و ترکیب نیترات و آمونیوم به نسبت یک دوم از هر منبع) بهعنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. کاشت در گلدانهای حاوی ماسه شسته شده صورت گرفت. بعد از جوانهزنی، تغذیه گیاهان با استفاده از محلول غذایی هوگلند که براساس تیمارهای نیتروژنی تهیه شده بود انجام گرفت. اعمال تنش شوری از مرحله دو برگی برای گیاهان آغاز شد. نتایج نشان داد که شوری تأثیر معنیداری بر وزن هزار دانه، طول سنبله، میزان موسیلاژ دانه و شاخص تورم بذر گیاه اسفرزه دارد. با افزایش شوری، از طول سنبله به میزان 5/21 درصد و وزن هزار دانه به مقدار 3/27 درصد کاسته شد. در بین چهار صفت فوق، برهمکنش شوری و نوع تغذیه نیتروژنی تنها بر طول سنبله معنیدار بود. بیشترین طول سنبله در تیمار شوری شاهد و کاربرد کود آمونیوم حاصل شد. شوری بر تجمع یونهای سدیم و کلر در بخش هوایی افزوده و از مقدار پتاسیم کاست. تیمارهای نوع تغذیه نیتروژن و برهمکنش آنها با شوری نیز بر میزان تجمع این سه عنصر معنیدار بودند. بیشترین غلظت سدیم در شوری200 میلیمولار و پتاسیم در سطح شوری شاهد و از منبع نیتروژن آمونیوم حاصل گردید.
In order to investigate the effects of salinity stress and three nitrogen fertilizers on some traits of psyllium (Plantago ovata) plants, a factorial experiment, as completely randomized design with three replications, was carried out at University of Zabol, in 2010. Salinity at three levels (0, 100 and 200 mM sodium chloride) was the main plot and three forms of nitrogen source (nitrate from calcium nitrate, ammonium from ammonium sulfate, and ammonium + nitrate (50: 50)) were the sub-plot. Seeds were sown in pots containing clean sand. After germination, plants nutrition was by application of Hoagland solution, which was prepared according to the nitrogen treatments. Salinity stress was started at 2-leaf stage. Results showed that salinity significantly affected 1000-grain weight, spike length, mucilage content of grains, and swelling index of psyllium grains. By increasing salinity level, the spike length and 1000-grain weight were decreased 21.5% and 27.3%, respectively. Among the four mentioned traits, interaction of salinity and nitrogen treatment significantly affected only the spike length. Maximum spike length was obtained in non-saline treatment and ammonium fertilizer. Salinity stress increased the sodium and chlorine ions and decreased the potassium content in shoots. Nitrogen source and interaction between salinity and nitrogen significantly affected the content of these elements in plants. The highest concentration of sodium and potassium was obtained in 200 mM sodium chloride and non-saline treatments (control), respectively, along with application of ammonium fertilizer.
نیترات، آمونیوم، طول سنبله
Nitrate, Ammonium, Spike length.
127
136
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-75&slc_lang=fa&sid=1
M.
Heidari
مصطفی
حیدری
haydari2005@gmail.com
100319475328460016816
100319475328460016816
Yes
Dept. of Agron. and Plant Breed., Univ. of shahrood, shahrood, Iran.
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهرود
F.
Farzaneh
فاطمه
فرزانه
100319475328460016817
100319475328460016817
No
Dept. of Biol., College of Sci., Univ. of Golestan, Gorgan, Iran.
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان