Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1394
3
1
gregorian
2015
6
1
5
15
online
1
fulltext
fa
تأثیر تیمارهای مختلف پرایمینگ بذر بر عملکرد و اجزای عملکرد عدس در شرایط تنش خشکی آخر فصل
Influence of Different Seed Priming Treatments on Yield and Yield Components of Lentil under Terminal Drought Stress Condition
عمومى
General
پژوهشي
Research
بهمنظور بررسی تأثیر پرایم کردن بذر بر ویژگیهای سبزشدن و ارزیابی برهمکنش آن با تنش خشکی در مرحله گلدهی در گیاه عدس، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینای همدان بهصورت آزمایش کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل تنش خشکی (آبیاری منظم و قطع آبیاری در مرحله گلدهی) و فاکتور فرعی شامل پرایمینگ بذر (محلول سولفات روی، محلول اوره، آب خالص و شاهد) بود. نتایج نشان داد که تیمارهای پرایمینگ اثرات مثبتی بر صفات سبز شدن، عملکرد و اجزاء عملکرد عدس داشت. پرایمینگ بذور با محلول سولفات روی و اوره بهترتیب باعث کاهش 15/20 درصدی مدت زمان 50 درصد سبزشدن و افزایش 5/15 درصدی ضریب یکنواختی سبزشدن گردید. تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، عملکردهای دانه و بیولوژیک در شرایط تنش خشکی در مقایسه با شرایط آبیاری منظم کاهش یافت. در این تحقیق پرایم کردن با محلول سولفات روی و آب بهطور متوسط تعداد غلاف در بوته را در شرایط تنش خشکی 19 درصد و با محلولهای سولفات روی و اوره در شرایط عدم تنش خشکی 47 درصد افزایش داد. بیشترین تعداد دانه در غلاف با متوسط حدود 3/1 نیز از طریق پرایم کردن با محلولهای سولفات روی و اوره بهدست آمد. عملکرد دانه در تیمار پرایم با محلول اوره در شرایط تنش خشکی با 6/28 درصد افزایش نسبت به تیمار پرایم نشده به 1652 کیلوگرم در هکتار و در شرایط بدون تنش در پرایم با سولفات روی در مقایسه با تیمار پرایم نشده با 2/29 درصد افزایش به 2848 کیلوگرم در هکتار رسید.
To study the effect of seed priming on seedling emergence characteristics of lentil and evaluate its interaction with drought stress at flowering stage, an experiment was carried out as split plot in a randomized complete block design with three replications at research station of Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran. The main factor consisted drought stress with two levels (conventional irrigation and withholding irrigation at flowering stage) and subplots were seed priming treatments in four levels (priming with zinc sulfate solution, urea solution, distilled water and no-primed). The results showed that priming treatments had positive effects on emergence characteristics, yield and yield components of lentil. Seed priming with zinc sulfate and urea solutions reduced time to 50 percent emergence by 20.15% and increased emergence uniformity coefficient by 15.5 %. The number of pods per plant, number of seeds per pod, 100 seeds weight, grain and biological yields of stressed plants were reduced in comparison with the conventional irrigation treatment. In this study, seed priming with zinc sulfate solution and distilled water increased the mean of pods per plant by 19% under drought stress conditions. The mean of pods per plant increased by 47% when using zinc sulfate and urea solutions under conventional irrigation conditions. The highest number of seeds per pod (1.3) was obtained through priming with zinc sulfate and urea solutions. Compared to no-primed treatment under drought stress conditions, priming with urea solution increased the grain yield by 28.6% (grain yield was 1652.22 kg/ha) and under conventional irrigation conditions, priming with zinc sulfate solution increased the grain yield by 29.2% (grain yield was 2848.57 kg/ha).
عدس, پرایمینگ, اوره, سولفات روی, تنش آب, سبزشدن, عملکرد
Lentil, Priming, Zinc sulfate, Urea, Water stress, Emergence, Yield
129
141
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-242&slc_lang=fa&sid=1
M. A.
Aboutalebian
محمدعلی
ابوطالبیان
aboutalebian@yahoo.com
100319475328460021881
100319475328460021881
Yes
Department, Faculty of Agriculture, Bu Ali Sina University, Hamedan.
دانشگاه بوعلی سینای همدان
A.
Mohagheghi
علی
محققی
100319475328460021882
100319475328460021882
No
Department, Faculty of Agriculture, Bu Ali Sina University, Hamedan.
دانشگاه بوعلی سینای همدان