Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1394
9
1
gregorian
2015
12
1
5
17
online
1
fulltext
fa
پاسخ شش رقم گندم به تنش رطوبتی انتهای دوره رشد
Responses of Six Wheat Cultivars to Terminal Water Deficit
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p><strong>بهمنظور بررسی واکنشهای بیوشیمیایی، مورفولوژیک و فیزیولوژیک شش رقم گندم، در شرایط تنش رطوبتی، پژوهشی در محیط کنترل شده در دانشکده­ کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1392 - 1391 به اجرا درآمد. تیمارهای رطوبتی در دو سطح (٥٠ و ١٠٠% ظرفیت زراعی) و ارقام گندم شامل هامون، پیشتاز، مرودشت، شیراز، چمران و سیروان بودند. نتایج نشان داد که تنش رطوبتی کاهش معنی­دار سطح برگ پرچم (23/7%)، تعداد دانه در سنبله (37/17%)، وزن هزار دانه (88/20%)، عملکرد دانه (73/17%)، عملکرد بیولوژیک (15%) و شاخص برداشت (75/10%) و نیز افزایش محتوای کلروفیل (48/14%) را در</strong> <strong>گندم به همراه داشت. پاسخ ارقام مختلف به تنش رطوبتی متفاوت بود و در شرایط تنش کم­آبی کمترین کاهش در عملکرد و اجزای عملکرد مربوط به ارقام سیروان و چمران و بیشترین کاهش در ارقام شیراز و مرودشت مشاهده شد.</strong> <strong>در مقابل، تنش رطوبتی سبب افزایش میزان فعالیت آنتیاکسیدان­های آنزیمی پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز گردید. بین ارقام مختلف گندم نیز از این نظر تفاوت معنی­داری وجود داشت. بهطوریکه افزایش میزان فعالیت این آنزیم­ها در ارقام سیروان و چمران بیشتر از سایر ارقام بود. بهنظر می­رسد که ارقام سیروان و چمران از طریق افزایش فعالیت آنزیم­های آنتیاکسیدانی خود، بهعنوان یک مکانیسم دفاعی، از تنش رطوبتی آسیب کمتری دیده باشند و در این شرایط از عملکرد و اجزای عملکرد بالاتری نیز برخوردار بودند.</strong></p>
<p>In order to evaluate the morpho-physiological and biochemical responses of six wheat (<em>Triticum aestivum</em> L.) cultivars to late season water deficit stress, this experiment was carried out in controlled conditions at College of Agriculture of Shiraz University, Shiraz, Iran during 2013-14. The experimental treatments were water deficit (50 and 100% F.C.) and wheat cultivars (Sirvan, Chamran, Shiraz, Marvdasht, Hamoun, Pishtaz). The results showed that water deficit significantly reduced flag leaf area (7.23%), number of grains per spike (17.37%), 1000 grain weight (20.88%), grain yield (17.73%), biological yield (15%), and harvest index (10.75%) and increased the chlorophyll content (14.48%) in all wheat cultivars. Significant differences were found in physiological responses among wheat cultivars. Under water deficit stress, Sirvan and Chamran cultivars had significantly higher growth and yield compared to other wheat cultivars. Water stress increased the activity of catalase, peroxidase and superoxide dismutase and this increase was significantly higher in Sirvan and Chamran cultivars. It could be concluded that in Sirvan and Chamran cultivars the increased antioxidants activities led to the partial amelioration of the adverse effects of water deficit, resulting in greater grain yield and yield components, compared to the remaining genotypes.</p>
عملکرد دانه, پراکسیداز, سوپراکسید دیسموتاز
Grain yield, Peroxidase, Superoxide dismutase
203
215
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-296&slc_lang=fa&sid=1
M.
Behrozi
مهناز
بهروزی
100319475328460022981
100319475328460022981
No
Shiraz University, Shiraz, Iran.
دانشگاه شیراز
Y.
Emam
یحیی
امام
yaemam@shirazu.ac.ir
100319475328460022982
100319475328460022982
Yes
Shiraz University, Shiraz, Iran.
دانشگاه شیراز
K.
Maghsoudi
کبری
مقصودی
100319475328460022983
100319475328460022983
No
Shiraz University, Shiraz, Iran.
دانشگاه شیراز