Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1394
11
1
gregorian
2016
2
1
5
18
online
1
fulltext
fa
اثر زمان برداشت میوه بر عملکرد و کیفیت روغن برخی از ارقام زیتون (Olea europaea L.) در منطقه رودبار
Effect of Fruit Harvest Time on Oil Yield and Quality of Some Olive Olea europaea L.) Cultivars in Roudbar Region
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p><strong>مرحله رسیدگی میوهها در زمان برداشت، اصلیترین عامل تعیینکننده میزان و کیفیت روغن زیتون میباشد. بنابراین، یکی از دلایل مهم کیفیت پایین روغن زیتون عدم برداشت به موقع میوه است. در این پژوهش، اثر زمان برداشت میوه بر عملکرد و کیفیت روغن چهار رقم زیتون زرد، روغنی، آربیکین و کراتینا در منطقه رودبار استان گیلان مورد مطالعه قرار گرفت. میوههای تمامی ارقام در چهار زمان مختلف برداشت شدند و سپس خصوصیاتی چون شاخص بلوغ یا رسیدگی میوه، درصد روغن، اسید</strong> <strong>چرب آزاد، شاخص پراکسید، </strong><strong><span dir="ltr">K<sub>232</sub></span></strong><strong>، </strong><strong><span dir="ltr">K<sub>270</sub></span></strong><strong> و ویژگیهای حسی روغن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با پیشرفت رسیدگی میوه و افزایش روغن میوه در تمامی ارقام مورد مطالعه، اسید</strong> <strong>چرب آزاد و شاخص پراکسید روغن هم افزایش یافت و در نتیجه ویژگیهای حسی روغن کاهش نشان داد. همچنین، تأخیر در برداشت میوه باعث افزایش میزان </strong><strong><span dir="ltr">K<sub>270</sub></span></strong><strong> روغن شد، درحالیکه میزان </strong><strong><span dir="ltr">K<sub>232</sub></span></strong><strong> روند مشخصی را نشان نداد. بهطورکلی، تأخیر در برداشت میوههای زیتون باعث افزایش درصد روغن میوهها و کاهش کیفیت روغن شده است، هرچند تمامی نمونههای روغن مورد مطالعه در این آزمایش در گروه روغن زیتون طبیعی ممتاز قرار گرفتند. تنها استثناء روغن رقم کراتینا بود، زمانی</strong><strong><span dir="ltr"></span></strong><strong>که میوه</strong><strong><span dir="ltr"></span></strong><strong>ها با شاخص رسیدگی 95/4 برداشت شدند. در مجموع، بر طبق این پژوهش، زمان مناسب برداشت زیتون ارقام زرد، روغنی، آربیکین و کراتینا در منطقه رودبار استان گیلان، زمانی است که شاخص رسیدگی میوه بهترتیب بین 21/4 - 47/3، 2/5 - 42/4، 5 - 9/3 و 25/4 - 9/3 رسیده باشد.</strong></p>
<p>Fruit ripening stage at harvesting time is potentially a major contributor to olive oil yield and quality. Therefore, one of the main causes for low olive oil quality, at least in northern Iran, is harvesting fruits at improper time. In this study, effect of fruit harvest time on oil yield and quality of four olive cultivars, Zard, Rowghany, Arbequina and Coratina was investigated at Roudbar region, Guilan Province, northern Iran. The fruits of all studied cultivars were harvested at four different times and the characteristics such as fruit maturity index, oil percent, free fatty acid, peroxide value, K232, K270, and sensory quality of oil were evaluated. The results showed that in contrast to free fatty acid and peroxide values which increased with progressing fruit ripening, oil sensory quality for all studied cultivars were decreased. In addition, while a delay in fruit harvesting time resulted in an increased K270 value, no such changes were observed for K322. Overall, delay in fruit harvesting was concomitant to increase in oil percent and decrease in oil quality. According to the results of this study, the optimum harvest time for olive cultivars Zard, Rowghany, Arbequina and Coratina at Rodbar under the conditions of this experiment seemed to be at fruit maturity indices of 3.47-4.21, 4.42-5.2, 3.9-5 and 3.9-4.25, respectively.</p>
روغن زیتون, زمان برداشت, شاخص پراکسید, شاخص رسیدگی
Harvesting date, Olive oil, Maturity index, Peroxide value
115
124
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-321&slc_lang=fa&sid=1
S.
Rostami Ozumchuluei
صدیقه
رستمی اوزمچلوئی
s_rostami_1988@yahoo.com
100319475328460023032
100319475328460023032
Yes
دانشگاه گیلان
M.
Ghasemnezhad
محمود
قاسمنژاد
100319475328460023033
100319475328460023033
No
دانشگاه گیلان
M.
Ramzani Malekroudi
محمد
رمضانی ملکرودی
100319475328460023034
100319475328460023034
No
مرکز تحقیقات کشاورزی استان گیلان