Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1394
11
1
gregorian
2016
2
1
5
18
online
1
fulltext
fa
تأثیر تراکم علف هرز کوشیا (Kochia indica) بر عملکرد و برخی ویژگی های فیزیولوژیک سورگوم تحت تنش شوری
Effect of Kochia (Kochia indica) Plant Density on Yield and Some Physiological Characteristics of Sorghum under Salinity Stress
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p><strong>این آزمایش مزرعه­ای در دو سال 1391 و 1392 بهمنظور تعیین تأثیر شوری و تراکم­ علف هرز کوشیا بر میزان عملکرد و برخی شاخصهای فیزیولوژیک سورگوم (رقم سپیده) در ایستگاه تحقیقات شوری مرکز ملی تحقیقات شوری یزد انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح شوری 2 (شاهد)، 6، 10 و 14 دسی­زیمنس بر متر بهعنوان عامل اصلی و تراکمهای مختلف کوشیا، شامل صفر (سورگوم بدون علف هرز </strong><strong><span dir="ltr">D<sub>0</sub></span></strong><strong>)، 80 (</strong><strong><span dir="ltr">D<sub>1</sub></span></strong><strong>)، 60 (</strong><strong><span dir="ltr">D<sub>2</sub></span></strong><strong>)و 40 (</strong><strong><span dir="ltr">D<sub>3</sub></span></strong><strong>) سانتیمتر فاصله بین دو بوته کوشیا بر روی ردیف سورگوم، بهعنوان عامل فرعی بود. نتایج نشان داد که </strong><strong>در هر سطح شوری با افزایش تراکم کوشیا، میزان ماده خشک، شاخص سطح برگ و </strong><strong>سرعت رشد محصول </strong><strong>سورگوم کاهش یافت. عملکرد ماده خشک و شاخص سطح برگ سورگوم تا شوری 6 دسیزیمنس بر متر بیشتر تحت تأثیر تراکم کوشیا در واحد سطح قرار گرفت. </strong><strong>شاخص محتوای کلروفیل در تیمار آب شور 6، 10 و 14 دسی­زیمنس بر متر بهترتیب بهمیزان 23، 32 و 40 درصد کمتر از شاهد بود. با افزایش میزان شوری دمای سایهانداز افزایش یافت. دمای سایه­انداز در تیمار آب شور 14 دسی­زیمنس بر متر بهمیزان 6/13 درصد بیشتر از شاهد بود. بیشترین میزان دمای سایه­انداز گیاه در تیمار سورگوم بدون علف هرز مشاهده شد. بنابراین جهت دستیابی به عملکرد مطلوب در سورگوم ضرورت دارد هم­ شوری و هم علف­ هرز کوشیا کنترل گردند.</strong></p>
<p>This study was carried out in two years, 2012 and 2013, to determine the effects of salinity and different kochia plant densities on yield and some physiological characteristics of sorghum (cv. Sepideh) at Salinity Research Center, National Salinity Research Center, Yazd, Iran. Treatments consisted of water salinity levels: 2 (control), 6, 10, and 14 dS m<sup>-1</sup> of NaCl as main plots and different kochia (<em>K. indica</em>) densities: 0 (weed free sorghum, D<sub>0</sub>), 80 (D<sub>1</sub>), 60 (D<sub>2</sub>), and 40 (D<sub>3</sub>) cm between kochia plants on the sorghum row as sub plots. Results showed that at each salinity level, increase in kochia plant density was accompanied by reduction in sorghum dry matter, leaf area index and crop growth rate. Decreases in dry matter and leaf area index of sorghum due to kochia were more pronounced when grown at salinities of up to 6 dS m<sup>-1</sup>. Chlorophyll content index at 6, 10 and 14 dS m<sup>-1</sup> were 23, 32 and 40% lower than the non-saline control. Increase in irrigation water salinity was accompanied by increase in canopy temperature. Canopy temperature of plants subjected to 14 dS m<sup>-1</sup> of salt was higher than the non–stressed control by 13.6%. The weed free sorghum treatment had the highest canopy temperature. Therefore, it is necessary to control both salinity and <em>Kochia indica</em> to avoid meaningful decreases in sorghum yield.</p>
سورگوم, تنش شوری, شاخص سطح برگ, دمای سایه انداز, شاخص محتوای کلروفیل
Sorghum, Salinity stress, Leaf area index, Canopy temperature, Chlorophyll content index
207
220
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-328&slc_lang=fa&sid=1
GH.
Ranjbar
غلامحسن
رنجبر
100319475328460023045
100319475328460023045
No
Shiraz University, Shiraz, Iran.
دانشگاه شیراز
H.
Ghadiri
حسین
غدیری
ghadiri@shirazu.ac.ir
100319475328460023046
100319475328460023046
Yes
Shiraz University, Shiraz, Iran.
دانشگاه شیراز
M.
Edalat
محسن
عدالت
100319475328460023047
100319475328460023047
No
Shiraz University, Shiraz, Iran.
دانشگاه شیراز