Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1385
10
1
gregorian
2007
1
1
10
4
online
1
fulltext
fa
خالص سازی آنزیم پلی گالاکتوروناز جدایه (IKO6) قارچ<i>Ascochyta rabiei</i> : عامل بیماریبرق زدگی در نخود
Purification and Partial Characterization of Polygalacturonase From Virulent Isolate Of<i> Ascochyta rabiei</i> (IK06): Causal Agent of Ascochyta Blight in Chickpea
عمومى
General
پژوهشي
Research
بیماری برق زدگی (Ascochyta blight) در نخود (<em>Cicer arientinum</em>) یکی از مهمترین بیماریهای این گیاه میباشد که توسط قارچ <em>Ascochyta rabiei</em> ایجاد میگردد و خسارات زیادی را به این محصول وارد میسازد. آنزیم پلی گالاکتوروناز یکی از عوامل مهم در بیماریزایی این قارچ محسوب میشود که با تخریب ترکیبات ساختمانی دیواره سلولی گیاه باعث سست شدن و نفوذ پذیرشدن آن نسبت به پاتوژن میگردد. در این تحقیق جهت بررسی خصوصیات آنزیم پلی گالاکتوروناز تولید شده توسط جدایه IK06 قارچ <em>A. rabiei</em> اقدام به خالص سازی این آنزیم با استفاده از ستون تعویض یونی بر روی بستر (Carboxy Methyl Sepharose) گردید. مناسبترین pH جهت اتصال آنزیم مذکور به بستر ستون برابر 5/5 تعیین گردید. پس از اتصال پروتئین، شستشوی ستون و اعمال شیب غلظت نمک NaCl یک مولار، نتایج نشان داد در فراکسیونهای 81 تا 96 در ناحیه غلظت نمکی بین 3/0 تا 4/0 مولار یک قله فعالیت آنزیمی مشاهده میگردد. پس از رسوب دهی پروتئینهای فراکسیونهای فوق و با استفاده از SDS-PAGE یک باند پروتئینی با جرم ملکولی حدود 27 کیلودالتون بهدست آمد. مطالعه زایموگرام مربوط به این باند پروتئینی نشان داد که این پروتئین دارای فعالیت آنزیم پلی گالاکتورونازی میباشد. بررسی pH مناسب برای فعالیت آنزیمی نشان داد که پروتئین خالص شده، در pH برابر 5/7 بالاترین فعالیت آنزیمی را از خود نشان میدهد.
Ascochyta blight caused by <em>Ascochyta rabiei</em> is one of the major diseases of chickpea (<em>Cicer arientinum</em>) in Iran. Many phytopathogenic microorganisms, incuding <em>A .rabiei</em>, attack their host plant by secreting pectic enzymes including polygalacturonase (PG) which causes modification of cell-wall structure, increasing accessibility of cell-wall components for degradation by other enzymes. Polygalacturonase is the major factor in the initiation of Ascochyta blight disease, therefore in this study, the enzyme was purified from a virulent isolate of <em>A .rabiei</em> (IK06). Fungi were cultured in PZ medium culture media were harvested and after dialysis used for purification. Purification was achieved by Carboxy Methyl Sepharose Fast Flow ion exchange column equilibrated to pH= 5.5. Zero to one molar NaCl gradient was used for elution of the proteins from the column. Determination of protein content and enzyme activity of each fraction showed that PG was eluted from the column in 0.3 to 0.4 M salt. The purity of the protein and the MW of the enzyme were determined using SDS-PAGE technique. The MW was found to be around 27 KDa. The activity of the purified protein was also evaluated using polyacrylamide gel containing pectin as substrate (zymogram gel). Optimum pH for the purified enzyme was 7.5.
آنزیم پلیگالاکتوروناز، خالصسازی، بیماری برقزدگی و نخود
Ascochyta rabiei, Polygalacturonase, Purification, Ascochyta blight, Chickpea.
381
392
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-629&slc_lang=fa&sid=1
H. Fallahi
حسین فلاحی
10031947532846006447
10031947532846006447
Yes
M. Motallebi
مصطفی مطلبی
10031947532846006448
10031947532846006448
No
M.R. Zamani
محمدرضا زمانی
10031947532846006449
10031947532846006449
No