Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1386
4
1
gregorian
2007
7
1
11
40
online
1
fulltext
fa
ترکیب شیمیایی، تجزیهپذیری ماده خشک و پروتئین خام سیلاژ یونجه عمل آوری شده با اسیدهای فرمیک و سولفوریک و تأثیر آن بر عملکرد گاوهای هلشتاین تازهزا
Chemical Composition, Dry Matter and Crude Protein Degradability of Alfalfa Silage Treated With Formic and Sulphuric Acids and its Effect on performance of Early Lactating Holstein Cows
عمومى
General
پژوهشي
Research
اثر اسید فرمیک و اسید سولفوریک بر ترکیب شیمیایی، تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام سیلاژ یونجه و بررسی استفاده از آن در جیره گاوهای شیرده تازهزا در آزمایشی سه مرحلهای تعیین شد. در مرحله اول یونجه با اسید فرمیک ( صفر، 15 و20 میلیلیتر در کیلوگرم ماده خشک) و اسید سولفوریک (صفر و 4 میلیلیتر در کیلوگرم ماده خشک) و دو مقدار ماده خشک (22 و33 درصد) سیلو شد. در مرحله دوم فراسنجههای تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام سیلاژ شاهد (فاقد افزودنی، تیمار اول)، سیلاژ یونجه حاوی اسید فرمیک و اسید سولفوریک ( به ترتیب 15 و 4 میلیلیتر در کیلوگرم ماده خشک، تیمار دوم) ، و یونجه خشک (تیمار سوم) با استفاده از روش کیسههای نایلونی اندازهگیری شدند. در مرحله سوم در جیره گاوهای تازهزای هلشتاین (11 راس با میانگین روزهای شیردهی 8± 19) 50 درصد از مقدار علف خشک یونجه در جیره پایه با سیلاژ یونجه (تیمار اول و دوم مرحله قبل) جایگزین شد. جیرهها به مدت 49 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد تغذیه گاوها قرار گرفتند. افزایش ماده خشک باعث کاهش pH سیلاژ شد (P<0.05). بخش سریع تجزیه (a) ماده خشک در سیلاژها مشابه یکدیگر(35/0) و کمتر از علف خشک یونجه (5/0) بود. بخش (a) پروتئین خام در سیلاژ حاوی اسید در مقایسه با سیلاژ شاهد و علف یونجه پایینتر بود (به ترتیب 46/0، 57/0 و 56/0). بخش (b) پروتئین خام در سیلاژ حاوی اسید درمقایسه با سیلاژ شاهد و علوفه یونجه پایین تر بود (به ترتیب 28/0، 41/0، و 35/0). مصرف ماده خشک، تولید و ترکیب شیر تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. اثر زمان بر چربی شیر و مواد جامد فاقد چربی شیر بهصورت درجه دوم معنیدار شد ( 01/0 <span style="FONT-SIZE: 12pt FONT-FAMILY: 'Times New Roman' mso-fareast-font-family: 'Times New Roman' mso-ansi-language: EN-US mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: AR-SA"><span style="FONT-SIZE: 12pt FONT-FAMILY: 'Times New Roman' mso-fareast-font-family: 'Times New Roman' mso-ansi-language: EN-US mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: AR-SA">></span></span>P). گلوکز خون در زمان قبل از خوراکدهی در هفته چهارم آزمایش در دامهای تغذیه شده با تیمار دو بیشتر از تیمار یک بود (01/0 <span style="FONT-SIZE: 12pt FONT-FAMILY: "><span style="FONT-SIZE: 12pt FONT-FAMILY: ">></span></span>P).
This study was conducted to investigate the effect of formic and sulphuric acids on chemical composition, dry matter (DM) and crude protein (CP) degradability of alfalfa silage and its effect on early lactating Holstein cow as three trials. In the first trial, chopped alfalfa (22 and 33% DM) was ensiled with three levels of formic acid (0.0, 15 and 20 ml/kg DM) and two levels of sulphuric acid (0 and 4 ml/kg DM). In the second trial, DM and CP degradability coefficients of silages (Treatment 1: without acid Treatment 2: 15 ml formic acid + 4 ml sulphuric acid per kg DM) and alfalfa hay (Treatment 3) were determined using nylon bag technique in two cannulated steers. In the third trial, silages (treatments 1 and 2) were replaced with 50% of alfalfa hay in the early lactation Holstein cow diet (11 cows, 19 ± 8 days in milk). Diets were fed for 49 days. Dry matter intake, milk production and milk composition were evaluated. Blood metabolites were determined in weeks 4 and 6. Effect of wilting on pH was significant (p<0.05). Quickly degradable fraction (a) of DM was similar in both silages (0.35) but was higher (0.5) for hay rather than the silages. Slowly degradable fraction (b) of DM of the acid - treated silage was higher compared with the hay (0.39 and 0.32, respectively). Fraction (a) of CP in acid treated silage was less than the control silage and hay (0.46, 0.57 and 0.57, respectively). Fraction (b) of CP in
acid - treated silage was less compared with the control silage and hay (0.41, 0.28 and 0.35, respectively). There were no significant differences between the treatments on the cow’s performance. However, time effect on milk fat and solid non-fat was significant (p<0.01). Blood glucose concentration before feeding with treatment 2 was significantly higher (p<0.01) than cows feeding with treatment 1.
گاوهای تازهزا، سیلاژ یونجه، اسید فرمیک، اسید سولفوریک
Fresh cows, Alfalfa silage, Formic acid, Sulphuric acid.
339
350
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-709&slc_lang=fa&sid=1
M. Behgar
مهدی بهگر
10031947532846006384
10031947532846006384
Yes
M. Danesh Mesgaran
محسن دانش مسگران
10031947532846006385
10031947532846006385
No
H. Nasiri Moghadam
حسن نصیری مقدم
10031947532846006386
10031947532846006386
No
S. Sobhani Rad
سعید سبحانیراد
10031947532846006387
10031947532846006387
No