Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1387
7
1
gregorian
2008
10
1
12
45
online
1
fulltext
fa
اثر یخزدگی روی نشت الکترولیتی 10 رقم بادام زراعی و یک گونه بادام وحشی در استان اصفهان
The Effect of Freezing on the Electrolyte Leakage of 10 Cultivated and One Wild Species of Almond in Isfahan Province
عمومى
General
پژوهشي
Research
یخزدگی یکی از مهمترین عوامل اقلیمی است که محصول بادام را در استان اصفهان تحت تأثیر قرار میدهد. بنابراین، استفاده از روشی سریع برای ارزیابی ارقام مقاوم در برابر آسیبهای یخزدگی از اهمیت زیادی برخوردار است. اندازهگیری میزان نشت الکترولیتها از بافتهای آسیب دیده ناشی از یخزدگی در بادام روش مناسبی برای این منظور است. در این پژوهش اثر یخزدگی بر میزان نشت الکترولیتی 10 رقم زراعی بادام (<em>Amygdalus communis</em> cultivars) و یک گونه بادام وحشی (<em>A. scoparia</em>) در استان اصفهان بررسی شد. گلهای کامل و بالغ تمام نمونهها بهطور تصادفی انتخاب شدند و هر یک با 3 تکرار در شرایط یخزدگی طبیعی (در طبیعت) و تیمار یخزدگی مصنوعی (در آزمایشگاه) بررسی شدند. میزان نشت الکترولیتهای آنها، اندازهگیری شد و میانگین دادههای به دست آمده از طریق آنالیز واریانس و آزمون توکی (Tukey's test) مقایسه شدند. در هر تیمار، درصد افزایش میزان نشت الکترولیتی نمونههای در معرض یخزدگی نسبت به شاهد بهعنوان معیاری برای مقایسه در نظر گرفته شد. مقدار کل متابولیتهای محلول (Total Dissolved Solids =TDS) گلهای نمونههای در معرض یخزدگی طبیعی نیز با دقت 001/0 اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که این مقدار در ارقام زراعی مورد بررسی بهطور میانگین در حدود 5/33± 8/390 میلیگرم در لیتر (حداکثر آن در رقم صفری با 3/29± 439 میلیگرم در لیتر و حداقل آن در رقم کبابی با 3/35± 355 میلیگرم در لیتر است. مقدار آن در بادام وحشی (با میانگین 8/55± 362 میلیگرم در لیتر) اندکی از ارقام زراعی کمتر بود. آزمون رگرسیون خطی نشان داد که بین مقدار کل متابولیتهای محلول (TDS)، و میزان نشت الکترولیتی نمونههای در معرض یخزدگی همبستگی وجود ندارد. همچنین نتایج نشان داد که ارقام تاجری (با 4/7 % افزایش میزان نشت الکترولیتی نسبت به شاهد)، آذر (با 2/19 % افزایش) و ربیع (با 22 % افزایش) در شرایط یخزدگی طبیعی بهترتیب مقاومت بیشتری از سایر ارقام دارند. در تیمار یخزدگی مصنوعی نیز ارقام ربیع (با 7/60 % افزایش)، تاجری (با 6/67 % افزایش) و حاج میرزایی (با 71 % افزایش) بهترتیب نسبت به ارقام دیگر مقاومترند. این نتایج با مشاهدات تجربی در منطقه مورد مطالعه منطبق میباشد. مقاومت به یخزدگی در بادام وحشی (<em>A. scoparia</em>) در هر دو تیمار طبیعی و مصنوعی (بهترتیب با 7/48 % و 73 % افزایش) در حد متوسط است.
Freezing is one of the most important climatic factors affecting almond products in Isfahan province. Therefore, it is important to use a rapid method for assessing the resistant cultivars and wild species of these plants. Evaluation of electrolyte leakage (EL) from freezing damaged tissues of almond is an appropriate method for this purpose. In the present work, the effect of freezing on the rate of electrolyte leakage of 10 cultivated almonds (Amygdalus communis cultivars) and one wild species (A. scoparia) was evaluated in Isfahan province. The perfect and mature flowers of all samples were selected at random, and examined under natural (in nature) and artificial (in laboratory) freezing treatments in 3 replicates. All measurements were done using an Ec meter instrument and the mean of obtained data was analyzed statistically via ANOVA and Tukey's tests. In each treatment, increase in the rate of electrolyte leakage of treated samples in relation to the controls was taken as a criterion for comparison. Total Dissolved Solids (TDS) of the flowers of all samples were also measured, with an accuracy of 0.001, under natural freezing conditions. The mean of TDS was 390.8±33.5 mg/L among cultivated almonds (maximum in Safari cultivar with 439±29.3 mg/L and minimum in Kababi cultivar with 355±35.3 mg/L) and 362±55.8 mg/L in the wild almond (a little less than that of the cultivated ones). Linear regression test showed that there was no correlation between TDS and the rate of electrolyte leakage from freezing damaged tissues of the studied samples. Furthermore, the results showed that the cultivars of Tageri (with 7.47% increasing), Azar (with 19.2% increasing) and Rabie (with 22% increasing) are respectively more resistant than other cultivars under natural freezing, and the cultivars of Rabie (with 60.7% increasing), Tageri (with 67.6% increasing) and Hag Mirzaie (with 71% increasing) are more resistant than other cultivars under artificial treatment. These results are in agreement with the experimental observations in the studied area. The freezing tolerance of wild species (with 48.7% and 73% increasing, respectively) was moderate in both natural and artificial freezing treatments.
: بادام، یخزدگی، نشت الکترولیتی، استان اصفهان
Almond , Freezing , Electrolyte leakage, Isfahan province.
1
9
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-892&slc_lang=fa&sid=1
M.
Yousofi
مهدی
یوسفی
10031947532846008574
10031947532846008574
Yes