دوره 7، شماره 1 - ( بهار 1396 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 115-125 | برگشت به فهرست نسخه ها



DOI: 10.18869/acadpub.jcpp.7.1.115

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

dehghan R, Majidi M M, saeidi G. Direct and indirect selection responses for seed yield and its components in . JCPP. 2017; 7 (1) :115-125
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2076-fa.html
دهقان رسول، مجیدی محمد مهدی، سعیدی قدرت اله. کارایی انتخاب مستقیم و غیر مستقیم برای بهبود عملکرد دانه در گلرنگ (Carthamus tinctorius L.). مجله توليد و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1396; 7 (1) :115-125

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2076-fa.html


دانشیار دانشگاه صنعتـی اصفهان
چکیده:   (408 مشاهده)

برای بهبود صفت پیچیده‌ای مانند عملکرد، یکی از مؤثرترین روش‌ها در گزینش ژنوتیپ‌های مطلوب، استفاده از شاخص-های انتخاب می‌باشد. در این پژوهش، به منظور ارزیابی کارایی روش‌های مختلف انتخاب، 83 ژنوتیپ خارجی به همراه 17 ژنوتیپ داخلی گلرنگ در سال زراعی 90-1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، به صورت طرح لاتیس ساده 10×10 در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. شاخص‌های انتخاب اسمیت- هیزل و پسک- بیکر بر اساس صفات تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه و همچنین پاسخ‌های مستقیم و همبسته این صفات به همراه عملکرد دانه محاسبه شدند. کارایی انتخاب برای بهبود عملکرد دانه از طریق انتخاب برای صفت تعداد طبق در بوته بیشترین مقدار بود، بنابراین صفت تعداد طبق در بوته می‌تواند به عنوان یک معیار انتخاب مناسب جهت بهبود عملکرد دانه مد نظر قرار گیرد. با توجه به مقادیر بالای همبستگی سه شاخص محاسبه شده با عملکرد دانه و همچنین بالا بودن تخمین‌های کارایی انتخاب غیرمستقیم از طریق این شاخص‌ها نسبت به انتخاب مستقیم برای عملکرد دانه، استفاده از این شاخص‌ها می‌تواند جهت بهبود عملکرد مؤثر باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که راندمان شاخص اسمیت- هیزل برای بهبود هم‌زمان صفات تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه از شاخص پسک- بیکر بیشتر بود بنابراین پیشنهاد می‌شود این شاخص برای بهبود همزمان صفات استفاده گردد.

متن کامل [PDF 232 kb]   (124 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing

Designed & Developed by : Yektaweb

تحت نظارت وف بومی آسپا-وف