گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهرود ، haydari2005@gmail.com
چکیده: (7436 مشاهده)
به منظور بررسی اثر تنش شوری و سه نوع کود نیتروژن بر برخی ویژگیهای گیاه اسفرزه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1389 در دانشگاه زابل انجام گرفت. سه سطح شوری (صفر، 100 و 200 میلیمولار نمک کلرید سدیم) بهعنوان فاکتور اول و دو منبع نیتروژن به سه شکل (نیترات از منبع نیترات کلسیم، آمونیوم از منبع سولفات آمونیوم و ترکیب نیترات و آمونیوم به نسبت یک دوم از هر منبع) بهعنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. کاشت در گلدانهای حاوی ماسه شسته شده صورت گرفت. بعد از جوانهزنی، تغذیه گیاهان با استفاده از محلول غذایی هوگلند که براساس تیمارهای نیتروژنی تهیه شده بود انجام گرفت. اعمال تنش شوری از مرحله دو برگی برای گیاهان آغاز شد. نتایج نشان داد که شوری تأثیر معنیداری بر وزن هزار دانه، طول سنبله، میزان موسیلاژ دانه و شاخص تورم بذر گیاه اسفرزه دارد. با افزایش شوری، از طول سنبله به میزان 5/21 درصد و وزن هزار دانه به مقدار 3/27 درصد کاسته شد. در بین چهار صفت فوق، برهمکنش شوری و نوع تغذیه نیتروژنی تنها بر طول سنبله معنیدار بود. بیشترین طول سنبله در تیمار شوری شاهد و کاربرد کود آمونیوم حاصل شد. شوری بر تجمع یونهای سدیم و کلر در بخش هوایی افزوده و از مقدار پتاسیم کاست. تیمارهای نوع تغذیه نیتروژن و برهمکنش آنها با شوری نیز بر میزان تجمع این سه عنصر معنیدار بودند. بیشترین غلظت سدیم در شوری200 میلیمولار و پتاسیم در سطح شوری شاهد و از منبع نیتروژن آمونیوم حاصل گردید.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
عمومى