دوره 3، شماره 10 - ( زمستان 1392 )                   جلد 3 شماره 10 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان ، majidjafaraghaei@yahoo.com
چکیده:   (4867 مشاهده)
به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری بر عملکرد و جوانه‌زنی 40 رقم و توده محلی پنبه، آزمایشی در دو بخش گلخانه‌ای و مزرعه‌ای در ایستگاه تحقیقات کشاورزی رودشت- اصفهان اجرا شد. در آزمایش گلخانه‌ای با استفاده از یک طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار تأثیرآب با هدایت الکتریکی 9 دسی زیمنس بر متر، بر سرعت و درصد جوانه‌زنی ارقام و توده های محلی آزمایش شد. در این آزمایش سه رقم دلتاپاین 16، لامبرایت و B557 به همراه توده محلی اژیه اصفهان به دلیل درصد و سرعت جوانه‌زنی بیشتر، برای مرحله آزمایش مزرعه ای انتخاب شدند. پژوهش مزرعه ای به مدت دو سال و با استفاده از طرح کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک-های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در این پژوهش دو سطح شوری آب شامل 4 و 8 دسی زیمنس بر متر به کرت‌های اصلی و سه رقم و توده محلی برتر در آزمایش گلخانه‌ای، به کرت های فرعی اختصاص یافتند. نتایج نشان داد که برهمکنش سطوح شوری و رقم بر عملکرد ، اجزای عملکرد و درصد سبز شدن بوته ها معنی دار بود. رقم دلتاپاین 16در دو سطح شوری 4 و 8 دسی زیمنس بر متر، به ترتیب با تولید 3602 و 3086 کیلوگرم در هکتار نسبت به سایر ارقام برتری معنی‌دار داشت. با افزایش شوری از 4 به 8 دسی زیمنس بر متر، وزن خشک برگ و ساقه رقم دلتا پاین ۱۶، در مقایسه با رقم های دیگر کمتر کاهش یافت . رقم B557 از نظر عملکرد در رتبه دوم بعد از دلتاپاین 16 قرار گرفت.رقم لامبرایت و توده محلی اژیه اصفهان کمترین مقادیر عملکرد در دو سطح شوری مطالعه را داشتند. با توجه به نتایج به‌دست آمده، در بین ارقام مطالعه شده، رقم دلتاپاین برای کشت در شرایط زراعی و اقلیمی مشابه قابل توصیه است.
واژه‌های کلیدی: شوری، پنبه، جوانه زنی، غوزه
متن کامل [PDF 202 kb]   (1515 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.