پژوهشکده گل و گیاهان زینتی ایران ، mirz51@yahoo.com
چکیده: (4868 مشاهده)
لیلیوم یکی از گونههای سوخ دار است که جهت رشد و گلدهی مناسب نیاز به یک دوره سرمایی دارد. این آزمایش به منظور بررسی تأثیر سرمادهی سوخ بر خصوصیات رویشی و زایشی و همچنین تغییرات تنظیمکنندههای رشد درون زای ایندول استیک اسید (IAA) و ابسایسیک اسید (ABA) در خلال بهارهسازی هیبرید LA لیلیوم رقم Ceb Dazzle طی سالهای 1386و1387صورت پذیرفت. در این آزمایش سوخهای این گیاه به ترتیب در زمانهای صفر، 2، 4، 6، 8 و10هفته در دمای 5 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سوخهایی که تیمار سرمایی را دریافت نکرده بودند تولید گل نکردند. بنابراین در این رقم بهارهسازی سوخها جهت گلدهی ضروری می باشد. افزایش مدت زمان سرمادهی سوخها سبب کاهش زمان جوانهزنی سوخ و تعداد برگ گردید در حالیکه تعداد گل و ارتفاع گیاه افزایش یافت. نتایج به دست آمده نشان داد که در طول دوره سرمادهی سوخها میزان ABAفلسهای مادری به تدریج کاهش یافت. همچنین میزان IAA در فلسهای مادری و دختری با شروع سرمادهی به تدریج افزایش یافت به طوری که حداکثر میزان آن در فلسهای دختری و در انتهای دوره بهارهسازی سوخ ها اندازه گیری گردید. در مرحله گلدهی میزان ABA در فلسهای مادری بیش از فلسهای دختری بود. به نظر می رسد مهمترین عامل رکود در این رقم در فلس های مادری می باشد. میزان ABAفلس ها در حین رشد رویشی در کمترین مقدارخود قرار داشت و در مرحله گلدهی افزایش یافت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى