زود گلدهی در ژنوتیپهای بومی و سرمازدگی و در نتیجه آن کاهش شدید تولید، از مشکلات عمده تولیدکنندگان بادام در اغلب سالها است. لذا درک صحیح از ویژگیهای ایجاد مقاومت جهت دستیابی به ارقام مقاوم به سرما با عملکرد بالا و بازارپسندی خوب از اهداف عمده بهنژادی بادام بشمار میرود. در این پژوهش طی یک بررسی مزرعهای از بین 40 ژنوتیپ، چهار ژنوتیپ متفاوت از نظر زمان گلدهی و مقاومت به سرما، شامل دیرگل حساس ( Sh12 )، میان گل تا دیرگل مقاوم ( H )، زود گل مقاوم ( G19 ) و میان گل حساس ( D99 ) انتخاب شد و برخی شاخصهای فیزیولوژیکی مرتبط با سرمازدگی در نمونههای تهیه شده در مرحله شکوفایی کامل، در شرایط کنترل شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد ژنوتیپ زود گل G19 و ژنوتیپ میان گل D99 بهترتیب دارای کمترین و بیشترین میزان سرمازدگی بودند. در اغلب موارد میزان قندهای محلول و همچنین مقدار عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در ژنوتیپهای مقاوم بهطور معنیداری بیش از ژنوتیپهای حساس بود. همبستگی بین میزان سرمازدگی با قندهای محلول، میزان عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم منفی و معنیدار بود که میتواند بیانگر نقش این ویژگیها در تحمل به سرما باشد. درحالیکه این همبستگی با شاخص نشت یونی مثبت و معنیدار بود. در نمودار بایپلات میزان قندهای محلول، مقدار عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم با ژنوتیپهای مقاوم به سرما و نیز میزان سرمازدگی و نشت یونی با ژنوتیپهای حساس به سرما در یک راستا بودند. تجزیه خوشهای برمبنای این ویژگیها به درستی ژنوتیپهای حساس و مقاوم را در گروههای جداگانه قرار داد. لذا ضمن اینکه میتوان از این ویژگیها در شناسایی ژنوتیپهای مقاوم استفاده نمود، بهرهگیری از ژنوتیپهای H و G19 در اصلاح ژنتیکی تحمل به سرما و ایجاد ارقام جدید در بادام قابل توصیه است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |