دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان ، sayyari_m@yahoo.com
چکیده: (4443 مشاهده)
تنش شوری یکی از مهمترین عوامل محدودکننده تولید محصولات کشاورزی است. به منظور بررسی اثر کاربرد اسید سالیسیلیک بر ویژگیهای رشد گیاه کاهو، پژوهشی در سال 1389 در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی در این تحقیق شامل 3 سطح تنش شوری شامل 0، 75 و 150 میلیمولار کلرید سدیم و 4 غلظت اسید سالیسیلیک شامل0، 25/0، 5/0 و 1 میلیمولار بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس دادهها نشان داد که اسید سالیسیلیک بهطور معنیداری ویژگیهای رشدی گیاه را در شرایط تنش افزایش داده و اثر سوء تنش شوری بر گیاه را کاهش داده است. با افزایش شدت تنش میزان پرولین، محتوای مالون دی آلدهید و فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش اما ویژگیهای رشدی کاهش یافتند. افزایش غلظت اسید سالیسیلیک باعث افزایش کلیه ویژگیهای اندازهگیری شده غیر از محتوای مالون دی آلدهید شد. در کل، تیمار اسید سالیسیلیک با افزایش محتوای پرولین و فعالیت آنتی اکسیدانی و نیز کاهش پراکسیده شدن چربی-های غشای سلولی سبب کاهش آثار سوء تنش شوری بر گیاه کاهو شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى