دوره 4، شماره 14 - ( زمستان 1393 )                   جلد 4 شماره 14 صفحات 173-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zarbafi S S, Rabiei B, Allahgholipour M. Genetic Analysis of Grain Yield Related Traits in Rice. Journal of Crop Production and Processing 2015; 4 (14) :161-173
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2277-fa.html
زربافی سیده سهیلا، ربیعی بابک، اله‌قلی‌پور مهرزاد. تجزیه ژنتیکی صفات مرتبط با عملکرد دانه در برنج. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1393; 4 (14) :161-173

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2277-fa.html


دانشکده علوم کشاورزی ، دانشگاه گیلان ، rabiei@guilan.ac.ir
چکیده:   (3786 مشاهده)
به‌منظور تعیین نوع عمل ژن‌ها و برآورد وراثت‌پذیری صفات مرتبط با عملکرد دانه در برنج، شش ژنوتیپ برنج به اسامی هاشمی، واندانا، کادوس، حسنی، شاه‌پسند و ‘ IR36 ’به صورت دای‌آلل کامل در سال زراعی 1389 تلاقی داده شدند. والدین و بذور 1F به‌دست آمده (مجموعاً 36 تیمار) در سال زراعی 1390 در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی مؤسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) کشت شدند و صفات مرتبط با عملکرد شامل عملکرد دانه، تعداد خوشه در بوته، تعداد خوشه‌چه در خوشه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، طول خوشه و مساحت برگ پرچم مورد ارزیابی قرار گرفتند. بررسی اثر ژن‌ها براساس تجزیه گرافیکی هیمن، نشان‌دهنده‌ی حضور اثرات غالبیت ناقص در کنترل صفت وزن هزار دانه بود، اما سایر صفات مورد بررسی تحت ‌تأثیر اثرات غالبیت کامل تا فوق غالبیت ژن‌ها بودند. وراثت‌پذیری عمومی صفات بین 91/54% برای صفت مساحت برگ پرچم تا 84/99% برای صفت ارتفاع بوته و وراثت‌پذیری خصوصی صفات بین 04/26% برای صفت طول خوشه تا 68/88% برای صفت وزن هزاردانه متغیر بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که برای اصلاح جمعیت مورد مطالعه از نظر بعضی از صفات نظیر وزن هزاردانه می‌توان از اثر افزایشی ژن‌ها استفاده نمود، اما برای صفات دیگر استفاده از پدیده هتروزیس و روش تولید هیبرید روش مناسبی برای اصلاح جمعیت خواهد بود.
متن کامل [PDF 4770 kb]   (1211 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق