دوره 5، شماره 15 - ( بهار 1394 )                   جلد 5 شماره 15 صفحات 141-129 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه بوعلی سینای همدان ، aboutalebian@yahoo.com
چکیده:   (4027 مشاهده)
به‌منظور بررسی تأثیر پرایم کردن بذر بر ویژگی‌های سبز‌شدن و ارزیابی برهمکنش آن با تنش خشکی در مرحله گل‌دهی در گیاه عدس، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینای همدان به‌صورت آزمایش کرت‌های خرد شده در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل تنش خشکی (آبیاری منظم و قطع آبیاری در مرحله گل‌دهی) و فاکتور فرعی شامل پرایمینگ بذر (محلول سولفات روی، محلول اوره، آب خالص و شاهد) بود. نتایج نشان داد که تیمارهای پرایمینگ اثرات مثبتی بر صفات سبز ‌شدن، عملکرد و اجزاء عملکرد عدس داشت. پرایمینگ بذور با محلول سولفات روی و اوره به‌ترتیب باعث کاهش 15/20 درصدی مدت زمان 50 درصد سبزشدن و افزایش 5/15 درصدی ضریب یکنواختی سبز‌شدن گردید. تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، عملکردهای دانه و بیولوژیک در شرایط تنش خشکی در مقایسه با شرایط آبیاری منظم کاهش یافت. در این تحقیق پرایم کردن با محلول سولفات روی و آب به‌طور متوسط تعداد غلاف در بوته را در شرایط تنش خشکی 19 درصد و با محلول‌های سولفات روی و اوره در شرایط عدم تنش خشکی 47 درصد افزایش داد. بیشترین تعداد دانه در غلاف با متوسط حدود 3/1 نیز از طریق پرایم کردن با محلول‌های سولفات روی و اوره به‌دست آمد. عملکرد دانه در تیمار پرایم با محلول اوره در شرایط تنش خشکی با 6/28 درصد افزایش نسبت به تیمار پرایم نشده به 1652 کیلوگرم در هکتار و در شرایط بدون تنش در پرایم با سولفات روی در مقایسه با تیمار پرایم نشده با 2/29 درصد افزایش به 2848 کیلوگرم در هکتار رسید.
متن کامل [PDF 237 kb]   (1502 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.