دوره 5، شماره 17 - ( پاییز 1394 )                   جلد 5 شماره 17 صفحات 348-335 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه فردوسی مشهد ، rmoosazadeh@yahoo.com
چکیده:   (3177 مشاهده)

تنوع ژنتیکی اساس بیشتر برنامه‌های به‌نژادی بوده و انجام گزینش منوط به وجود تنوع ژنتیکی مطلوب از حیث صفت مورد بررسی می‌باشد. این پژوهش به‌منظور بررسی تنوع ژنتیکی 14 رقم انگور با استفاده از 28 صفت کمی و کیفی میوه، به مرحله اجرا در آمد. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین صفات نشان داد که ارقام مورد مطالعه از نظر کلیه صفات مورد بررسی با یکدیگر دارای تفاوت معنی‌داری هستند که نشان دهنده وجود تنوع بین ارقام و صفات مورد نظر می‌باشد. ضرایب همبستگی بین صفات اندازه‌گیری شده نشان دهنده وجود همبستگی مثبت یا منفی معنی‌داری بین برخی صفات مهم بود. نتایج تجزیه کلاستر براساس کلیه صفات اندازه‌گیری شده به روش وارد صورت گرفت که در نهایت در فاصله اقلیدسی 5، ارقام را به چهار گروه تقسیم‌بندی نمود که ارقام بومی مشهد و درگز را در دو گروه جداگانه قرار داد. صفات کلیدی و مهم در تفکیک کلاستر، شکل حبه، رنگ پوست میوه، رنگ آنتوسیانین گوشت، زمان شروع رسیدن حبه، اندازه خوشه و تراکم خوشه بودند. صفات کلیدی دارای تنوع بالایی بوده و به لحاظ ثبات، به‌خوبی قادر به تفکیک و تمایز ارقام بودند. نتایج نشان داد که ارقام مورد بررسی دارای تنوع بالایی بوده و گزینش می‌تواند از نظر صفات مورد نظر صورت گیرد.

متن کامل [PDF 371 kb]   (1558 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.