دوره 7، شماره 3 - ( پاييز 1396 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 143-129 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان ، esfahani@guilan.ac.ir
چکیده:   (3232 مشاهده)

به­‌منظور بررسی اثر تیمار­های پرایمینگ بذر بر صفات و شاخص­های خوابیدگی در شیوه­‌های کاشت مستقیم برنج، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه­ بلوک­‌های کامل تصادفی در چهار تکرار به‌مدت دو سال (1392 و 1393) در مزرعه­ آزمایشی مؤسسه­ تحقیقات برنج کشور (رشت) اجرا شد. عامل اول؛ دو رقم برنج (خزر و هاشمی) و عامل دوم؛ در ده سطح (هشت تیمار پرایمینگ به‌ترتیب:

(t1- هیدروپرایمینگ، t2- اسید آسکوربیک، t3- اسید سالیسیلیک، t4- کلرید کلسیم، t5- پرایمینگ با سرما، t6- پرایمینگ با گرما + سرما، t7- پوشش‌دار کردن بذر، t8- بذر خشک بدون پرایم) که همگی این تیمارها در نوار بذر قرار داده شدند و دو تیمار، t9- کاشت مستقیم (خطی) بذر جوانه­‌دار شده بدون نوار و t10- نشاءکاری (گیاهچه­‌های 25 روزه) بودند. در این مطالعه، خصوصیات مورفولوژیک و شاخصهای مقاومت به خوابیدگی بوته مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، بین صفات مورفولوژیک و شاخص­های مقاومت به خوابیدگی بوته در دو رقم و در تیمارهای مختلف پرایمینگ تفاوت معنی­دار وجود دارد. رقم خزر با عملکرد دانه 5142 کیلوگرم در هکتار و مقاومت به شکستگی میانگره سوم و چهارم (به‌ترتیب با 549 و 704 نیوتن) دارای مقاومت به خوابیدگی بالاتری نسبت به رقم هاشمی بود. بین شیوه­های کاشت (مستقیم و نشاء­کاری) از نظر مقاومت به خوابیدگی تفاوت معنی­‌داری مشاهده شد. بیشترین شاخص گشتاور خمشی در میانگره سوم و چهارم به‌ترتیب با 1060 و 1708 گرم بر سانتی­متر مربوط به تیمار نشاءکاری بود. تیمار هیدروپرایمینگ سبب افزایش چشمگیر در ضخامت دیواره­ میانگره چهارم در رقم خزر بود. به‌طورکلی می­توان بیان نمود، تیمار­های پرایمینگ در ایجاد مقاومت به خوابیدگی بوته در سه روش کاشت (کاشت مستقیم با نوار بذر، کاشت مستقیم خطی و کاشت نشائی) و در ارقام مختلف اثرگذاری متفاوت دارند.

متن کامل [PDF 1997 kb]   (2134 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.