دوره 6، شماره 22 - ( زمستان 1395 )                   جلد 6 شماره 22 صفحات 120-107 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه شهرکرد ، mkhani7@yahoo.com
چکیده:   (4471 مشاهده)

اسید هیومیک به‌عنوان یک اسید آلی حاصل از هوموس و سایر منابع طبیعی همراه با آهن می­تواند در جهت رفع برخی از کمبودهای عناصر غذایی در انگور مؤثر واقع شود. به‌منظور بررسی اثر اسید هیومیک و آهن بر عملکرد میوه و غلظت عناصر در برگ انگور، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در در سال 93 - 92 در سه تکرار اجرا شد. تیمار­ها شامل ترکیب سطوح اسید هیومیک و سولفات آهن هر کدام در سه سطح (صفر، یک و دو در هزار) بود. محلول­پاشی در دو نوبت قبل از گل‌دهی و دو هفته بعد از تشکیل میوه انجام شد. نتایج نشان داد تیمارها عملکرد را به‌طور معنی‌داری افزایش دادند. بیشترین عملکرد به‌میزان 27/8 کیلوگرم در هر بوته از تیمار سولفات آهن دو هزار به‌دست آمد که با تیمار شاهد اختلاف معنی‌داری داشت. در تجزیه برگی، اثر تیمارها بر غلظت نیتروژن، آهن و روی در سطح یک درصد و بر غلظت مس در سطح 5 درصد معنی­دار بود. محلول‌پاشی سولفات‌ آهن باعث افزایش غلظت آهن در برگ‌ها شد و بیشترین میزان (6/189 میلی‌گرم بر کیلوگرم بافت)، تحت‌تأثیر تیمار دو در هزار به‌دست آمد. با توجه به اینکه در این آزمایش عنصر آهن همبستگی مثبت معنی‌داری با عملکرد، وزن خوشه، قطر حبه، کلروفیل و TSS نشان داد، بنابراین به‌منظور افزایش عملکرد و بهبود کیفیت انگور محلول‌پاشی اسید هیومیک دو در هزار به‌همراه سولفات آهن دو در هزار در تاکستان‌ها توصیه می­شود.

متن کامل [PDF 361 kb]   (4301 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.