دوره 11، شماره 2 - ( 5-1400 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 35-19 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران ، majidkhor1347@gmail.com
چکیده:   (1053 مشاهده)
برای رتبه‌بندی و گروه‌بندی فول‌سیب‌ها و هیبریدهای مختلف چغندرقند حاصل از برنامه‌های اصلاحی در دو شرایط شوری و نرمال، دو آزمایش مستقل در سال زراعی 1396 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب انجام شد. هفده فول‌سیب و 28 هیبرید مختلف به‌همراه شاهدهای مقاوم و حساس به تنش‌های شوری و خشکی از نظر صفات مختلف در دو شرایط شور و نرمال مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج رتبه‌بندی در هر دو شرایط نشان داد که در آزمایش فول‌سیب‌ها، ژنوتیپ‌های 18 و 22 و در هیبریدها، ژنوتیپ‌های 6، 23، 25، 27 و شاهد 29 نسبت به بقیه ژنوتیپ‌ها برتر هستند. تجزیه کلاستر نشان داد که در هر دو آزمایش تطابق اندکی بین دو محیط وجود دارد و محیط روی گروه‌بندی‌ها تأثیر دارد. تجزیه به مؤلفه‌های اصلی در آزمایش فول‌سیب‌ها نشان داد که در شرایط نرمال و تنش شوری صفات سطح برگ، عملکرد ریشه، عملکرد قند، وزن خشک ریشه، میزان نسبی آب از دست‌رفته برگ، عیار قند، خلوص شربت و درصد قند قابل استحصال بیشترین تأثیر را در توجیه مؤلفه‌های اول و دوم داشتند، در مقابل در آزمایش هیبریدها، صفات سطح برگ، عملکرد ریشه و محتوای نسبی آب برگ در توجیه مؤلفه‌های اول و دوم بیشترین نقش را داشتند. اکثر صفات مطالعه شده در آزمایش‌های صورت گرفته دارای تنوع بوده و می‌توانند در گروه‌بندی ژنوتیپ‌های چغندرقند مورد استفاده قرار گیرند. همچنین گروه‌بندی‌ها بسته به شرایط محیطی متفاوت خواهد بود.
متن کامل [PDF 1013 kb]   (527 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.