دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان ، a.khodaei@asnrukh.ac.ir
چکیده: (1352 مشاهده)
بهمنظور بررسی اثر تلقیح قارچ مایکوریزا و کمپوست کود دامی غنی شده با زئولیت بر رنگدانههای فتوسنتزی و خصوصیات کیفی دانه تریتیکاله، آزمایشی بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان طی سال زراعی 97-1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کاربرد مایکوریزا در دو سطح (تلقیح و بدون تلقیح) و مقدار ترکیب زئولیت با کود دامی در شش سطح (صفر، 5، 10، 15، 20 و 25 درصد وزنی کود دامی زئولیت) بود. بر اساس نتایج، در شرایط کاربرد قارچ مایکوریزا با افزایش مصرف زئولیت تا سطح 15 درصد شاخص سبزینگی برگ افزایش یافت اما پس از آن با کاهش مواجه شد. بیشترین میزان کلروفیلa (2/68 میلیگرم در گرم وزن تر برگ) از تیمار 15 درصد زئولیت و کمترین آن (1/82 میلیگرم در گرم وزن تر برگ) از شاهد بهدست آمد. تلقیح قارچ مایکوریزا سبب افزایش 14 درصدی کاروتنوئید نسبت به عدم تلقیح شد. تلقیح قارچ مایکوریزا موجب افزایش مقدار فسفر دانه (0/43 میلیگرم بر کیلوگرم نسبت به عدم تلقیح (0/37 میلیگرم بر کیلوگرم ) شد. در شرایط تلقیح مایکوریزا بیشترین عملکرد دانه (3511 کیلوگرم در هکتار) از تیمار کاربرد 10 درصد زئولیت بهدست آمد درحالی که در شرایط عدم کاربرد قارچ مایکوریزا برای افزایش عملکرد دانه به زئولیت بیشتری نیاز بود و با افزایش میزان زئولیت تا 20 درصد عملکرد دانه افزایش یافت. بیشترین عملکرد پروتئین (3300 کیلوگرم در هکتار) از تیمار عدم تلقیح مایکوریزا و 15 درصد زئولیت و کمترین عملکرد پروتئین (116 کیلوگرم در هکتار) از تیمار تلقیح مایکوریزا با 25 درصد زئولیت حاصل شد. درنهایت یافتههای این پژوهش نشان داد که با کاربرد زئولیت در کود دامی و تلقیح قارچ مایکوریزا میتوان غلظت رنگدانههای فتوسنتزی و کیفیت دانه تریتیکاله را افزایش داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى