دوره 11، شماره 4 - ( 11-1400 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 15-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gholizadeh A, Ghaffari M. Simultaneous Selection for Seed Yield and Agronomic Traits in Sunflower. Journal of Crop Production and Processing 2022; 11 (4) :1-15
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3085-fa.html
قلی‌زاده امیر، غفاری مهدی. گزینش همزمان برای عملکرد دانه و سایر صفات زراعی در آفتابگردان. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1400; 11 (4) :1-15

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3085-fa.html


سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، a.gholizadeh@areeo.ac.ir
چکیده:   (842 مشاهده)
انتخاب ژنوتیپ‌های پرمحصول در آفتابگردان از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا تعداد 24 هیبرید جدید آفتابگردان به¬همراه رقم گلسا در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان در قالب طرح لاتیس ساده (5×5) با دو تکرار طی سال زراعی 1399 مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این تحقیق به‌منظور مطالعه روابط میان صفات مختلف و گزینش هیبریدهای جدید آفتابگردان بر اساس ترکیبات عملکرد- صفت از روش جدید بای‌پلات ژنوتیپ در عملکرد × صفت (GYT) استفاده شد. نتایج نمایش چندضلعی بای‌پلات GYT نشان داد که ژنوتیپ 19G در ترکیب قطر ساقه، قطر طبق، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، زودرسی و تعداد برگ با عملکرد دانه، بهترین ژنوتیپ بود. ژنوتیپ 5G نیز در ترکیب ارتفاع بوته، ارتفاع طبق از سطح زمین، طول برگ، عرض برگ و طول دمبرگ با عملکرد دانه، ژنوتیب برتر بود. بر اساس نمایش مختصات تستر متوسط (ATC) بای‌پلات GYT، ژنوتیپ‌های 5G و 19G به‌عنوان بهترین و ژنوتیپ‌های 24G، 23G و 25G به‌عنوان ضعیف‌ترین ژنوتیپ‌ها از نظر کلیه ترکیبات مثبت عملکرد- صفت شناخته شدند. با توجه به نتایج، همبستگی مثبت معنی‌داری بین صفات تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه و زودرسی در ترکیب با عملکرد دانه مشاهده شد. همچنین این صفات از وراثت‌پذیری عمومی بالایی برخوردار بودند. بنابراین به¬نظر می‌رسد که صفات تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه و زودرسی می‌توانند به‌عنوان معیارهای مناسب برای انتخاب برای افزایش عملکرد دانه در آفتابگردان مورد استفاده قرار گیرند.
متن کامل [PDF 1276 kb]   (500 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق