Bagherikia S, Sayyedi F, Soughi H, Khodarahmi M, Naghipour F, Nazari M. Quantitative and Qualitative Evaluation of Spring Bread Wheat
(Triticum aestivum L.) Cultivars under Different Planting Dates. Journal of Crop Production and Processing 2023; 13 (2) :1-16
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3230-fa.html
باقری کیا سعید، سیدی فرامرز، سوقی حبیب اله، خدارحمی منوچهر، نقی پور فریبا، نظری مهدی. ارزیابی کمی و کیفی ارقام گندم نان (.Triticum aestivum L) بهاره
در تاریخ کاشتهای مختلف. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1402; 13 (2) :1-16
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3230-fa.html
بخش تحقیقات زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،گرگان، ایران. ، s.bagherikia@gmail.com
چکیده: (1582 مشاهده)
بهمنظور ارزیابی عملکرد کمی و کیفی ارقام گندم نان بهاره تحت تاریخ کاشتهای مختلف، آزمایشی در طی دو سال زراعی (1401-1399) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد، استان گلستان، بهصورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. هفت تاریخ کاشت (10 آبان، 20 آبان، 30 آبان، 10 آذر، 20 آذر، 30 آذر و 10 دی ماه) در کرتهای اصلی و چهار ژنوتیپ گندم نان (آراز، آرمان، تکتاز و لاین N-93-9) در کرتهای فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تأخیر در کاشت منجر به کاهش معنیدار طول مراحل فنولوژیکی و دوره پر شدن دانه شد. بیشترین عملکرد دانه در تاریخ کاشت 20 آبان (5813 کیلوگرم در هکتار) به¬دست آمد که با عملکرد دانه در تاریخ کاشتهای 30 آبان (5788 کیلوگرم در هکتار) و 10 آذر (5641 کیلوگرم در هکتار) تفاوت معنیداری نداشت. در اکثر صفات زراعی، تاریخ کاشتهای انتهایی (30 آذر و 10 دی) به طور معنیداری مقادیر کمتری نسبت به تاریخ کاشتهای 20 آبان، 30 آبان و 10 آذر داشتند. مقایسه میانگین اثر متقابل تاریخ کاشت×رقم نشان داد که رقم آرمان در تاریخ-های کاشت 20 و 30 آبان، رقم آراز در تاریخ کاشتهای 20 آبان، 30 آبان و 10 آذر و رقم تکتاز در تاریخ کاشت 30 آبان بیشترین عملکرد دانه را داشتند. در سه تاریخ کاشت پایانی (20 آذر، 30 آذر و 10 دی)، عملکرد دانه ارقام تکتاز و آراز بیشتر از سایر لاینها بود. نتایج بررسی صفات مرتبط با کیفیت نانوایی نشان داد که دو تاریخ کاشت انتهایی (30 آذر و 10 دی) از نظر محتوای پروتئین و گلوتن مرطوب مقادیر بالاتری نسبت به دو تاریخ کاشت ابتدایی (10 آبان و 20 آبان) داشتند. رقم تکتاز با داشتن بیشترین محتوای پروتئین و گلوتن مرطوب، بالاترین کیفیت نانوایی را داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى