Jamalzadeh R, Sabouri A, Ebadi A. Evaluation of Physicochemical Grain Traits in Promising Rice Lines in Comparison with Local Check Varieties. Journal of Crop Production and Processing 2025; 15 (2) :41-59
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3360-fa.html
جمالزاده رویا، صبوری عاطفه، عبادی علی اکبر. بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی دانه برنج در لاینهای امیدبخش در مقایسه با ارقام شاهد محلی. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1404; 15 (2) :41-59
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3360-fa.html
ژنتیک و به نژادی گیاهی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان. رشت، ایران. ، a.sabouri@guilan.ac.ir
چکیده: (52 مشاهده)
برنج دومین محصول استراتژیک در ایران بوده و کیفیت پخت و خوراک آن برای مصرف کنندگان ایرانی اهمیت بسزائی دارد. یکی از اهداف مهم در اصـلاح ارقام برنج، بهبود کیفیت پخت و خوراک اسـت که نقش کلیدی در بازارپسندی و ارزش اقتصـادی آن دارد. در این تحقیق تعداد 36 لاین مشتق از روش تلاقی برگشتی و تلاقی با ارقام محلی و اصلاحشده، به همراه چهار رقم شاهد (آنام، هاشمی، دمسیاه و حسنسرائی) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات برنج کشور رشت در سال زراعی 1401 کشت شدند. طول و عرض شلتوک، طول و عرض دانه سفید، شکل دانه، طول دانه پخته، ری آمدن، میزان آمیلوز و دمای ژلانیته شدن ارزیابی شدند. تجزیه واریانس نشاندهنده تفاوت معنیدار (P<0.05) بین 40 ژنوتیپ از نظر کلیه صفات بود. ژنوتیپهای BC2F4-18-2-1 و BC2F4-37-2-3 (لاینهای 30 و 8) دارای بیشترین میزان طول شلتوک، طول دانه سفید و طول دانه پخته بودند. تجزیه خوشهای ژنوتیپها را به سه خوشه تقسیمبندی کرد. لاینهای خوشه اول شامل لاینهایی با درصد آمیلوز متوسط و ویژگی های فیزیکوشیمیایی مطلوب بودند و از نظر کیفیت پخت برتر از ارقام محلی بوده و پتانسیل بالایی برای توسعه ارقام برنج با کیفیت بالا در ایران دارند.این نتایج نشاندهنده موفقیت در بهبود کیفیت پخت و خوراک برنج از طریق بهبود ژنتیکی و انتخاب لاین های برتر است که می تواند به افزایش بازارپسندی و ارزش اقتصادی برنج در ایران کمک کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى