A. H. Khoshgoftarmanesh, H. Shariatmadari, N. Karimian. Effects of Saline lrrigation Water and Zn Application on Soil Cd Solubility and Cd Concentration in Wheat. Journal of Crop Production and Processing 2004; 7 (4) :53-60
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-484-fa.html
امیرحسین خوشگفتار منش ، حسین شریعتمداری ، نجفعلی کریمیان . اثرهای شوری آب آبیاری و کاربرد روی بر حلالیت کادمیم خاک و غلظت آن در گندم. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1382; 7 (4) :53-60
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-484-fa.html
چکیده: (15703 مشاهده)
یک آزمایش فاکتوریل با دو سطح روی (صفر و 5/1 میلیگرم در کیلوگرم خاک)، پنج سطح شوری آب آبیاری (صفر، 60، 120 و 180 میلـیمولار کـلرید سدیم و 120 میلیمولار نیترات سدیم) با سه تکرار اجـرا گردید. بذر گنـدم، رقـم روشـن (Triticum aestivum cv. Roshan) در داخل گلدانها کشت گردید. بعد از برداشت گیاه، غلظت روی و کادمیم در اندامهای هوایی اندازهگیری شد. فعالیت گونههای مختلف روی و کادمیم محلول خاک با استفاده از نرمافزار MINTEQA2 تخمین زده شد. شوری ناشی از کلرید سدیم باعث افزایش غلظـت کادمیم کل و نیز گونـههای CdC102, Cd2+ و+CdC1 محلول خـاک شد، در حـالیکه شوری نیترات سدیم تأثیری بر غلظت کادمیم محلول خاک نداشت. غلظت کادمیم گیاه، با غلظت کادمیم کل و کلر محلول خاک همبستگی مثبت و با غلظت روی محلول خاک همبستگی منفی داشت. مصرف سولفات روی باعث کاهش غلظت کادمیم و افزایش غلظت روی در گیاه گردید. نتایج این آزمایش نشان داد یون کلرید، نقش مؤثری در افزایش حلالیت کادمیم خاک و جذب آن به وسیله گیاه دارد.
واژههای کلیدی: کادمیم،
روی،
شوری،
گندم.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى