Mohammadi A H, Banihashemi Z. Effect of Different Levels of NaCl on Verticillium Wilt Disease of Pistachio in Hydroponic Culture. Journal of Crop Production and Processing 2008; 12 (45) :239-248
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-916-fa.html
محمدی امیر حسین، بنیهاشمی ضیاءالدین. تأثیر سطوح مختلف کلریدسدیم بر بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی پسته در محیط آبکشت. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1387; 12 (45) :239-248
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-916-fa.html
چکیده: (12479 مشاهده)
پسته یکی از مهمترین محصولات اقتصادی ایران بوده که عمدتاً در مناطق شور کاشته میشود. یکی از مهمترین بیماریهای پسته پژمردگی ورتیسیلیومی با عامل Verticillium dahliae بوده که از خاک و درختان پسته در برخی از مناطق پسته کاری جدا شده است. به منظور مطالعه تأثیر کلریدسدیم بر بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی سه پایه متداول پسته (سرخس، بادامی زرند و قزوینی) در یک آزمایش گلخانهای تأثیر چهار سطح کلریدسدیم (صفر، 1400، 2800 و 4200 میلیگرم NaCl در کیلوگرم خاک) در محیط آبکشت مورد ارزیابی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایهای کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. سطوح مختلف کلریدسدیم قبل از مایهزنی با قارچ در محیط آبکشت روی ریشه نهالهای ده هفتهای پسته اعمال شد. دو هفته پس از اعمال تیمارهای کلریدسدیم، مایه زنی نهالها با انتقال آنها به خاک بکر حاوی 40 میکرواسکلروت V. dahliae در هر گرم خاک حاوی غلظتهای مشابه کلریدسدیم انجام شد. در تیمارهای شوری پایههای سرخس و قزوینی به ترتیب بیشترین و کمترین کاهش وزن خشک و همچنین غلظت یونهای K، Na و Cl را در اندام هوایی و ریشه نشان دادند که بر این اساس، پایههای سرخس و قزوینی به ترتیب حساسترین و متحملترین پایه به شوری بودند. همچنین نتایج نشان داد که افزایش غلظت کلریدسدیم میتواند درصد کلنیزاسیون V. dahliae در ساقه و ریشه نهالهای پسته را افزایش دهد. بیشترین درصد کلنیزاسیون ساقه و ریشه در غلظت 4200 میلیگرم کلریدسدیم در کیلوگرم خاک مشاهده شد. در هر سه پایه، برهمکنش کلریدسدیم و V. dahliae در مقایسه با تیمار قارچ به تنهایی و تیمارهای کلریدسدیم باعث کاهش وزن خشک و افزایش غلظت یونهای K، Na و Cl در اندام هوایی و ریشه شد. در مجموع نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تنش شوری قبل از مایه زنی با V. dahliae میتواند شدت پژمردگی ورتیسلیومی پسته را به خصوص در پایههای حساس به شوری افزایش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى