۵ نتیجه برای جوکار
شهرام بیژنی، حسن صالحی، ابوالفضل جوکار، بهاره دانشمند،
دوره ۵، شماره ۱۷ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از عوامل محدود کننده کشت چمنها در مناطق معتدله، دامنه تحمل سرمایی آنها میباشد. بهمنظور بررسی میزان تحمل به سرما و پاسخهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی دو گونه چمن در برابر تنش سرما، این پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با ۳ تکرار در شرایط کنترل شده محیطی گلخانه در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل دو گونه چمن پوآ (Poa pratensis) و چمن پاسپالوم (Paspalum vaginatum) و چهار دمای ۲۵، ۱۵، ۵ و ۵- درجه سلسیوس بودند. براساس تجزیه دادهها با کاهش دما میزان پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیمهای پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز افزایش معنیداری داشت، اگرچه در تنش سرمایی ۵- درجه سلسیوس چمن پاسپالوم کاهش معنیداری در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی نشان داد. همچنین کاهش دما باعث شد تا کیفیت ظاهری، میزان کلروفیل، نشاسته و محتوای آب چمنها بهطور معنیداری کاهش پیدا کند. چمن پاسپالوم نسبت به چمن پوآ کاهش شدیدتری در صفات کیفیت ظاهری، میزان کلروفیل و محتوای نسبی آب سلولها در دمای ۵- درجه سلسیوس نشان داد. براساس نتایج بهدست آمده از این تحقیق، چمن پوآ با مکانیسم دفاعی بهتر و کارآمدتری در مقایسه با چمن پاسپالوم با تنش سرما مواجه گردید و در نتیجه به تنش سرما تحمل بیشتری نشان داد.
محمد مهدی جوکار، حسن صالحی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۵ )
چکیده
گل مریم یکی از گلهای بریده سوخدار گرمسیری و نیمه گرمسیری است که به طور گسترده در بیشتر نواحی گلکاری ایران کشت میشود. این گل با وجود داشتن پتانسیل بالای عمر پس از برداشت، در منازل خیلی سریع دچار زوال میشود. در این راستا دو آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی روی گل مریم گل درشت محلات در شرایط منزل و با اعمال سهل انگاری بیشتر مصرف کنندگان یعنی انجام ندادن بازبرش انتهای ساقه و تعویض نکردن محلول گلجای، برای یافتن محلول نگهدارنده مناسبی که در این شرایط بیشترین عمر گلجایی را داشته باشد، صورت گرفت. در آزمایش اول محلولهای نگهدارنده عبارت بودند از: سوکروز (۱، ۲ و ۳ درصد)، تیوسولفات نقره (۴/۰، ۸/۰ و ۲/۱ میلیمولار)، نیترات نقره (۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیگرم در لیتر)، اسیدسیتریک (۱۵۰، ۳۰۰ و ۴۵۰ میلیگرم در لیتر) و آب معمولی به عنوان شاهد. تیوسولفات نقره باعث سوختگی شدید گلچهها و نیترات نقره نیز باعث پژمردگی گلچهها و خم شدن انتهای ساقه گلدهنده در روزهای اولیه آزمایش شدند. سوکروز نیز در این شرایط تأثیر مثبتی نداشت و باعث کاهش عمر گل شد. بیشترین عمر گلجایی مربوط به تیمار اسیدسیتریک و بعد از آن آب معمولی (شاهد) بود. در آزمایش دوم که برای مشخصتر شدن نقش کیفیت آب و اسید سیتریک صورت پذیرفت، از اسید سیتریک تهیه شده با آب مقطر گندزدایی شده (۱۵۰، ۳۰۰ و ۴۵۰ میلیگرم در لیتر)، آب مقطر گندزدایی شده و آب معمولی به عنوان شاهد استفاده شد. تیمار آب مقطر گندزدایی شده، بیشترین عمر گلجایی را داشته و کمترین طول عمر مربوط به شاهد (آب معمولی) بود. استفاده از اسیدسیتریک تهیه شده با آب مقطر گندزدایی شده، تأثیر مطلوبی بر طول عمر گلجایی گل بریده مریم داشت که این تأثیر با افزایش غلظت اسید تا میزان ۴۵۰ میلیگرم در لیتر رابطه مستقیمی داشت.
اکبر جوکار، محمدتقی گلمکانی، احمد کرباسی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۵ )
چکیده
با به کار گرفتن نسبتهای ۵۵ : ۴۵ از تراوه شیر فراپالیده با شیر، یک نوع نوشیدنی لبنی شیرین شده با شهد خرما تهیه شد. مخلوط بهدست آمده با ۷/۰ درصد پودر کاکائو ،۶ درصد شیرین کننده ( ۳ درصد شکر ، ۳ درصد شهد خرما ) ۲/۰درصد کار اجینان ، ۱۵/۰درصد وانیل ، ۳ درصد پودرشیر بدون چربی ۳ درصد خامه پاستوریزه ۳۰ درصد چربی ترکیب شد. این نوشیدنی با نمونه کنترل که دقیقاً با همین فرمولاسیون به استثنای این که با ۱۰۰ درصد شیر کامل ، بدون خامه و پودر شیر بدون چربی تهیه شده بود، مقایسه گردید. هر دو نمونه تا دمای ۵۰oC حرارت داده شد و سپس به مدت ۲ دقیقه با مخلوط کن به خوبی مخلوط شده ، در دمای ۸۵oC به مدت ۳۰ ثانیه پاستوریزه و بلافاصله تا دمای محیط سرد شد. میزان مقبولیت، پروتئین، ماده خشک و چربی این نوشیدنی بلافاصله پس از سرد شدن بررسی شد. این نوشیدنی در حد قابل قبولی پایدار و از مقبولیت بالایی برخوردار بود.
رامین جوکار فتح آبادی، سید عبدالرضا کاظمینی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده
بهمنظور بررسی اثر مایهزنی بذر کینوا با کودهای زیستی بر سرعت فتوسنتز، عملکرد و توان رقابتی با علفهای هرز، آزمایشی به¬صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال ۱۳۹۹ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل علفهای هرز در ۳ سطح (حفظ علفهای هرز در تمام فصل رشد، حذف علفهای هرز در تمام فصل رشد و یکبار وجین علفهای هرز در مرحله ۸ برگی) و کودهای زیستی در ۵ سطح (هیومیک اسید، بیومیک، سیومیک، مایع ارگانیک و شاهد (بدون مصرف کود زیستی)) بهترتیب بهعنوان کرت اصلی و کرت فرعی بودند. نتایج نشان داد که بالاترین میزان سرعت فتوسنتز در سطوح تیمارهای علف هرز مربوط به بذر مایهزنی شده با کود زیستی سیومیک بود. بیشترین عملکرد دانه (۲۵۹ گرم در مترمربع) و اجزای عملکرد دانه کینوا (وزن هزار دانه، تعداد کل دانهها در بوته و تعداد پانیکول در بوته) و شاخص برداشت (۴۸/۷ درصد) نیز در برهم¬کنش حذف علفهای هرز و بذر مایهزنی شده با کود سیومیک بهدست آمد. تیمار مایهزنی بذر با کودهای زیستی، شاخص سطح برگ و وزن خشک کل علفهای هرز و علف هرز غالب (گندم) را نسبت به تیمار بدون مصرف کود زیستی بهطور معنیداری کاهش داد. کاربرد کود زیستی سیومیک شاخص توانایی تحمل رقابت گیاه زراعی را نسبت به تیمار حفظ علف¬های هرز ۲/۸ برابر و یکبار وجین علف هرز ۹۴/۱ درصد افزایش داد. بنابراین، یافتههای ما پیشنهاد میکند که مایهزنی بذر با کودهای زیستی به¬ ویژه تیمار سیومیک یک راهکار مؤثر است که میتوان در جهت افزایش رشد، عملکرد و توانایی رقابت با علف هرز در کینوا استفاده کرد.
ابراهیم سوری لکی، بابک ربیعی، سید حسن مرعشی، وحید جوکارفرد، آقای آندریاس برنر،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
در این تحقیق، تعداد ۵۰ ژنوتیپ کینوا با استفاده از ۴۰ جفت نشانگر ریزماهواره (SSR) بررسی شد تا ضمن شناسایی ژنوتیپ¬های برتر از نظر عملکرد دانه و اجزای موثر بر آن، نشانگرهای پیوسته با صفات مورد مطالعه نیز با استفاده از روش تجزیه ارتباطی شناسایی و معرفی شوند. مطالعه صفات عملکرد دانه و اجزای موثر بر آن نشان داد که صفات روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، طول خوشه، تعداد خوشه در بوته و وزن هزار دانه مهم¬ترین صفات موثر بر عملکرد دانه بودند که در نهایت ژنوتیپ¬های ۱، ۳۲ و ۴۹ از نظر این صفات به¬عنوان ژنوتیپ¬های برتر معرفی شدند. مطالعه ساختار جمعیت با استفاده از نرم¬افزار Structure دو زیر گروه احتمالی (K=۲) را در جمعیت مورد مطالعه نشان داد و نتایج حاصل از بارپلات نیز آن را تآیید کرد. نتایج حاصل از تجزیه ارتباطی با استفاده از مدل خطی عمومی (GLM) و مدل خطی مخلوط (MLM) تعداد ۴۹، ۵۳ (GLM) و تعداد ۴۸، ۵۲ (MLM) ارتباط نشانگر- صفت معنی¬دار را به-ترتیب برای سال اول (۱۳۹۸) و دوم (۱۳۹۹) شناسایی کرد. از بین روابط نشانگر- صفت معنی¬دار شناسایی شده برای صفات مختلف، بیشترین تعداد ارتباط معنی¬دار برای صفات عملکرد دانه و وزن هزار دانه به¬ترتیب با شش و پنج ارتباط شناسایی شد. در مجموع بر اساس نتایج حاصل از تجزیه ارتباطی تعداد ۱۲ نشانگر پیوسته و دارای ارتباط معنی¬دار با صفات ارزیابی شده طی هر دو سال شناسایی شد و بنابرین می¬توان از این نشانگرها به¬عنوان نشانگرهای ثابت و پایدار در برنامه¬های مختلف به¬نژادی کینوا استفاده کرد.