۵ نتیجه برای خوشبخت
داوود خوشبخت، علیاکبر رامین ، محمدرضا باغبانها،
دوره ۲، شماره ۵ - ( پاییز ۱۳۹۱ )
چکیده
تنش شوری از جمله مهمترین تنشهای محیطی میباشد که رشد و عملکرد گیاهان را کاهش میدهد. نشان داده شده که سالیسیلیک اسید به عنوان یک پیامآور درونزاد مسئول القای تحمل به تنش در گیاهان میباشد. در این پژوهش، اثر سالیسیلیک اسید و کلرید سدیم بر رشد گیاه لوبیا سبز مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، گیاهان مورد آزمایش، در مرحله دو برگی، با سه غلظت صفر، ۵/۰ و ۱ میلیمولار سالیسیلیک اسید محلولپاشی گردیدند. سپس گیاهان به مدت ۱۴ روز تحت تیمار شوری در دو غلظت صفر و ۱۰۰ میلیمول نمک کلریدسدیم قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش معنیدار پارامترهای وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، کلروفیل نسبی، درصد نسبی آب برگ، شاخص تنش و افزایش معنیدار پرولین و قندهای محلول نسبت به تیمار شاهد گردید. گیاهان تیمار شده با هر دو غلظت سالیسیلیک اسید، وزن تر و خشک بیشتری را در مقایسه با تیمار بدون سالیسیلیک اسید نشان دادند. همچنین کاربرد سالیسیلیک اسید در هر دو غلظت مورد استفاده باعث بهبود شاخصهای درصد نسبی آب، میزان کلروفیل نسبی و کلروفیل فلورسانس (Fv/Fm) برگ در شرایط تنش شوری در مقایسه با گیاهان شاهد گردید. بهطور خلاصه، محلولپاشی گیاه لوبیا با سالیسیلیک اسید در شرایط تنش شوری میتواند باعث بهبود رشد آن شده و در نتیجه مقاومت به تنش شوری لوبیا را افزایش دهد.
بهفر مدرس، علی اکبر رامین، سیروس قبادی، داوود خوشبخت،
دوره ۳، شماره ۹ - ( پاييز ۱۳۹۲ )
چکیده
توتفرنگی (Fragaria × ananassa) دارای میوههایی مطبوع و دلپسند و با ارزش غذایی زیاد است. اما به دلیل بافت نرم و فعالیت متابولیک زیاد میوه در زمان رسیدن، بسیار حساس و آسیبپذیر بوده و عمر نگهداری کوتاهی دارد. تماس میوه با اتیلن از دلایل مهم افزایش ضایعات پس از برداشت میوههاست که میتواند عمر نگهداری محصول توتفرنگی را کاهش دهد. لذا پژوهشی با هدف بررسی تأثیر تیمار ۱ میکرولیتر بر لیتر ۱-امسیپی و پیشتیمار هوای کمفشار به میزان ۲/۰ اتمسفر و مدت ۲ ساعت بر خصوصیات ظاهری و فیزیکوشیمیایی میوه توتفرنگی رقم"کاماروسا" طی مدت نگهداری در انبار سرد و به صورت طرح کرتهای خرد شده در زمان در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی و در ۳ تکرار انجام شد. بر اساس نتایج بهدست آمده، بیشترین مقادیر صفات بازارپسندی (۹۰%)، سفتی میوه
(N ۹۵/۷)، اسیدهای آلی قابل تیتراسیون (g/۱۰۰ cc ۱۵/۱)، ویتامین ث (mg/۱۰۰ cc ۱۳/۷۸) و مواد جامد محلول (۴۸/۱۰%) و همچنین کمترین مقادیر صفات پوسیدگی ظاهری (۳/۱۳%)، اسیدیته (۶۳/۳)، و شاخص مزه (۰۴/۹) در تیمار ترکیب ۱-امسیپی و هوای کمفشار وجود داشت که بیانگر تأثیر تیمارها بر کاهش سرعت تغییرات بیوشیمیایی بافت میوه است. ضمن این که ضرایب همبستگی بین همه صفات در سطح احتمال ۱% معنیدار بود. اثر مثبت تیمار ۱-امسیپی بر خصوصیات ظاهری و فیزیکوشیمیایی مورد مطالعه بیشتر از پیشتیمار هوای کمفشار بوده و حتی ترکیب دو تیمار نیز تفاوت معنیداری را با تیمار ۱-امسیپی به تنهایی نشان نداد. در مجموع، تیمار ۱-امسیپی تأثیر مطلوب بیشتری در ایجاد تأخیر در رسیدن و بهبود خصوصیات کیفی میوه توتفرنگی پس از مدت نگهداری در انبار سرد داشت.
علیاکبر رامین، داوود خوشبخت، بهفر مدرس،
دوره ۴، شماره ۱۳ - ( پاييز ۱۳۹۳ )
چکیده
شوری یکی از مهمترین موانع در تولید محصولات باغبانی در بسیاری از نقاط دنیا بهویژه مناطق خشک و نیمهخشک است. گوجهفرنگی با نام علمی (.Lycopersicon esculentum L) گیاه یکساله علفی است که تولید جهانی آن به بیش از ۱۵۲ میلیون تن در سال میرسد. در مناطق گرم و خشک که اقلیم مناسبی برای تولید گوجهفرنگی است، شوری یک مشکل اساسی قلمداد میشود. به منظور مطالعه اثر تنش شوری بر خصوصیات رویشی و فیزیولوژیکی گیاه گوجهفرنگی ارقام سوپراسترین-بی و ردکلود آزمایشی به روش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تیمار و سه تکرار انجام شد. بذرهای گیاه گوجهفرنگی ارقام سوپراسترین-بی و ردکلود در سینیهای کاشت پر شده از ماسه شسته شده در محیط گلخانه با رطوبت کافی کاشته شدند. گیاهچهها در مرحله دوبرگی به ظروف حاوی محلول غذایی جانسون منتقل شدند. پس از استقرار گیاهان در محیط هیدروپونیک، گیاهچهها تحت پنج تیمار شوری شامل شاهد (صفر) و غلظتهای ۴۰، ۸۰، ۱۲۰، ۱۶۰ میلیمول نمک کلریدسدیم قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش شوری وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ، سطح برگ، محتوای کلروفیل برگها و شاخص تنش (Fv/Fm) هر دو رقم را بهطور معنیداری کاهش میدهد. سطح ویژه برگ (SLA) در هر دو رقم در اثر تیمار شوری کاهش یافت هرچند این کاهش در رقم ردکلود معنیدار نبود. همچنین شوری باعث افزایش معنیدار در میزان پرولین اندام هوایی هر دو رقم شد. نتایج بیانگر مقاومت نسبی گیاه گوجهفرنگی رقم ردکلود نسبت به رقم سوپراسترین-بی در شرایط تنش شوری است.
داوود خوشبخت، میترا میرزایی، علی اکبر رامین،
دوره ۴، شماره ۱۴ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
پژوهش گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار سطح شوری شامل: شاهد (۰ میلیمول)، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ میلیمول نمک کلرید سدیم و دو پایه بکرایی و نارنج سه برگ در سه تکرار با هدف بررسی مکانیزم تأثیر تنش شوری بر فاکتورهای فتوسنتزی، تغذیهای و رشدی پایههای مرکبات انجام پذیرفت. پس از ۸ هفته از اعمال تیمار شوری فاکتورهای وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، طول ریشه، تعداد و سطح برگ، میزان کلروفیل کل برگ، میزان فتوسنتز، هدایت روزنهای، کارآیی مصرف آب، میزان سدیم، کلر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در ریشه و برگ اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش فاکتورهای رویشی و فتوسنتزی در هر دو پایه میشود. این کاهش در نارنج سه برگ نسبت به بکرایی بیشتر بود. نتایج نشان داد که نارنج سه برگ در سطوح پایین شوری از طریق تجمع سدیم در ریشه، سدیم کمتری را به اندام هوایی انتقال داد. بکرایی در مقایسه با نارنج سه برگ در هر سه سطح شوری، کلر کمتری را در ریشه و برگ تجمع نمود. تیمار شوری باعث کاهش منیزیم، کلسیم و افزایش میزان پتاسیم در برگ در هر دو پایه گردید. پایه بکرایی در مقایسه با نارنج سه برگ با جذب و انتقال کمتر کلر و سدیم، حفظ بهتر شاخصهای فتوسنتزی و تغذیهای و جلوگیری از آسیب شدید به کلروفیل برگ تحمل بیشتری به تنش شوری نشان داد.
مهرداد جعفرپور، دریاناز امینی، فروغ مرتضایینژاد، احمدرضا گلپرور، داوود خوشبخت،
دوره ۵، شماره ۱۷ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده
تماس میوه با اتیلن یکی از دلایل مهم افزایش سرعت پیری و ضایعات پس از برداشت میوه میباشد. بنابراین مواد ضد اتیلنی میتوانند عمر پس از برداشت میوه توتفرنگی را افزایش دهند. لذا تأثیر کاربرد غلظتهای صفر (شاهد)، ۵/۰، ۷۵/۰ و ۱ میکرولیتر بر لیتر ۱- متیل سیکلوپروپان (۱- امسیپی) و همچنین پوترسین با غلظتهای صفر (شاهد)، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ میلیمولار بر عمر انبارمانی میوه توتفرنگی رقم سلوا در دمای ۱ درجه سانتیگراد بهمدت بیست و یک روز بررسی شده است. این پژوهش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که بالاترین درصد بازار پسندی، سفتی بافت میوه، اسیدهای آلی قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول و ویتامین ث و کمترین مقادیر صفات پوسیدگی ظاهری، pH و شاخص مزه (TSS/TA) در تیمار ۷۵/۰ و ۱ میکرولیتر بر لیتر ۱- امسیپی و نیز ۱ و ۵/۱ پوترسین دیده شد. نتایج نشان دهنده تأثیر مثبت تیمارها بر عمر انبارمانی میوه توتفرنگی بود. نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از ۱- امسیپی و پوترسین میتواند بهعنوان راهبرد مؤثری در تکنولوژی پس از برداشت میوه توتفرنگی رقم سلوا معرفی شود.