۳ نتیجه برای علیرضا حسینپور
امیرحسین قانعی، علیرضا حسینپور،
دوره ۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۳ )
چکیده
روش نوارهای کاغذی پوشیده شده با اکسید آهن میتواند به صورت ممتد فسفر را از محلول خاک جذب کند. در این روش مکانیزم عصارهگیری فسفر احتمالا" شبیه مکانیزم جذب فسفر به وسیله گیاه است. هدف این پژوهش ارزیابی روش نوارهای کاغذی پوشیده شده با اکسید آهن در برآورد فسفر قابل جذب خاک در گیاه ذرت رشد کرده در گلخانه، در تعدادی از خاکهای همدان بود. مقدار فسفر در ۱۶ نمونه از خاکهای استان همدان با ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی متفاوت توسط عصارهگیرهای اولسن ، کالول ، مهلیخ ۱ ، کلرید کلسیم ۰۱/۰ مولار ، بی کربنات آمونیوم دی تی پی ای، اسید کلریدریک ۱/۰ مولار و دو روش نوارهای کاغذی تعیین شد. دوازده نمونه از این خاکها در یک آزمایش گلخانهای با گیاه ذرت شامل دو سطح فسفر ( صفر و ۲۵۰ میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک ) به کار رفت . نتایج این پژوهش نشان داد که فسفر عصارهگیری شده توسط روشهای فوق به ترتیب زیرکاهش یافت: اسید کلریدریک ۱/۰ مولار > مهلیخ ۱> کالول > اولسن > روش اول نوارهای کاغذی > بی کربنات آمونیوم دی تی پی ای> روش دوم نوارهای کاغذی > کلرید کلسیم ۰۱/۰ مولار. فسفر استخراجی به روش اول نوارهای کاغذی همبستگی معنی داری با عصارهگیرهای شیمیایی داشت، در حالی که بین فسفر استخراجی به روش دوم نوارهای کاغذی و فسفر استخراجی با عصارهگیرهای شیمیایی همبستگی معنی داری وجود نداشت. بین فسفر استخراج شده به روشهای شیمیایی همبستگی معنی داری وجود داشت. نتایج کشت گلدانی نشان داد که فسفر عصارهگیری شده به روش اول نوارهای کاغذی هم بستگی معنی داری با شاخصهای جذب فسفر و عملکرد نسبی داشت. فسفر عصارهگیری شده به روشهای شیمیایی ( به جز کلرید کلسیم ۰۱/۰ مولار) همبستگی معنی داری با عملکرد نسبی و پاسخ گیاه داشتند، ولی با شاخصهای جذب و غلظت فسفر همبستگی معنی داری نداشتند. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که روش اول نوارهای کاغذی میتواند به عنوان عصارهگیر فسفر قابل جذب استفاده شود.
علیرضا حسینپور،
دوره ۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۳ )
چکیده
اسـتان هـمدان از عـمده ترین مناطق تولـید سیر(Allium sativum) در ایران است، ولی با این وجـود بررسیهای اندکـی در مورد وضعیت پتاسیم در مزارع سیر صورت گرفته است و تاکنون عصارهگیر مناسبی برای استخراج پتاسیم قابل استفاده سیر، معرفی نگردیده است. این پژوهش با هدف تعیین عصارهگیر یا عصارهگیرهای مناسب برای تعیین پتاسیم قابل استفاده خاک و سطح بحرانی پتاسیم در ۱۰ نمونه از خاکهای استان همدان انجام شد.این آزمایش در قالب طرح کاملا ًتصادفی و به صورت فاکتوریل با دو سطح صفر و ۲۰۰ میلی گرم پتاسیم در کیلوگرم خاک در سه تکرار و عصارهگیری پتاسیم قابل استفاده به وسیله ۱۴ عصارهگیر انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد کود پتاسیم باعث افزایش عملکرد، غلظت و جذب پتاسیم به وسیله سیر شد. بر اساس مقدار پتاسیم استخراج شده عصارهگیرها در چهار گروه قرار گرفتند به نحوی که همبستگی عصارهگیرها در هر گروه بسیار بالا بود. بررسی روابط همبستگی نشان داد که عصارهگیرهای استات آمونیوم، دی تی پی ای و اسید نیتریک مولار جوشان نمیتوانند به عنوان عصارهگیر پتاسیم قابل استفاده، استفاده شوند. به دلیل همبستگی بالا بین سایر عصارهگیرها با شاخصهای عملکرد نسبی و پاسخ گیاه بقیه عصارهگیرها را میتوان به عنوان عصارهگیری مناسب دانست. سطح بحرانی پتاسیم به روش نموداری کیت ـ نلسون تعیین شد. سطح بحرانی پتاسیم برای ۹۰ در صد عملکرد نسبی با روش مهلیخ ۱، کلرید استرانسیم ۰۰۲/۰ مولار،کلرید کلسیم ۰/۰۱ مولار،کلرید باریم ۱/۰ مولار، کلرید استرانسیم + اسید سیتریک، استات سدیم، اسید کلریدریک ۱/۰ مولار، اسید کلریدریک۰۵/۰ مولار، اسید سولفوریک ۰۲۵/۰ مولار و آب مقطر به ترتیب ۱۳۱ ، ۵۰ ، ۴۶ ، ۱۸۶ ،۱۶۳ ، ۲۰۳ ،۲۰۲،۴۱ ،۵۰ و ۳۱ میلی گرم در کیلوگرم بود.
علیرضا حسینپور،
دوره ۸، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۳ )
چکیده
اطلاعات درباره سرعت آزاد شدن پتاسیم غیر تبادلی در خاکهای همدان محدود است. هدف این پژوهش کاربرد معادلات سینتیکی در بررسی سرعت آزاد شدن پتاسیم غیر تبادلی در تعدادی از خاکهای استان همدان به وسیله عصارهگیری مرحلهای با استفاده از اسید سیتریک رقیق در مدت ۲۵۰۰ ساعت و هم بستگی ثابتهای سرعت آزاد شدن معادلات با خصوصیات خاک بود. نتایج این پژوهش نشان داد که آزاد شدن پتاسیم غیر تبادلی در ابتدا سریع و سپس کند بود. پتاسیم غیر تبادلی آزاد شده در دامنه ۸۹/۲-۸۷/۰ سانتی مول در کیلوگرم بود. پتاسیم غیر تبادلی آزاد شده به روش اسید سیتریک پس از ۲۵۰۰ ساعت با گنجایش تبادل کاتیونی، پتاسیم غیر تبادلی و در صد اجزای خاک هم بستگی معنیداری داشت. با توجه به بالا بودن ضرایب تشخیص و کم بودن خطای استاندارد برآورد، سرعت آزاد شدن پتاسیم غیر تبادلی به وسیله معادلات مرتبه اول، انتشار هذلولوی و تابع نمایی تشریح شد. دامنه تغییرهای ضرایب سرعت در معادلـه مـرتبه اول، انتشار هذلـولوی و تابع نمایی به ترتیـب ۴-۱۰×۳-۴-۱۰×۱ ، ۳-۱۰×۷/۱۰-۳-۱۰×۰/۴ و ۱-۱۰×۸۶/۴-۱-۱۰×۷۵/۲ بود. نتایج این پژوهش نشان داد که ضرایب سرعت در معادلات مرتبه اول، انتشار هذلولوی و تابع نمایی با تعدادی از خصوصیات شیمیایی خاک و در صد اجزای خاک هم بستگی معنیداری داشت. نتایج این تحقیق همچنین نشان داد که اسید سیتریک رقیق میتواند در بررسی سرعت آزاد شدن پتاسیم غیر تبادلی استفاده شود.