۱۷ نتیجه برای فضلی
حسین افضلی مهر،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۰ )
چکیده
در چند دهه گذشته، روابط گوناگونی برای تشریح عرض، و شیب رودخانههای پایدار با بستر شنی پیشنهاد شده است. در این مقاله، در مرحله نخست با بهرهگیری از دادههای موجود برای ۲۸۰ رودخانه با بستر شنی، که در شرایط رژیم (پایداری) واقعند، ۹ معادله گسترش یافته توسط بری، چانگ، هی و تورن، کلر هالز، نیل، پارکر و سایمونز و آلبرتسون، برای هر کدام از ویژگیهای کانال پایدار، شامل عرض بالای کانال، عمق میانگین جریان و شیب بستر تحلیل آماری گردید. مقایسه انجام شده نشان داد که دبی جریان غالب و قطر میانگین ذره رسوب، برای پیشبینی ویژگیهای هندسی کانال (عرض، عمق و به ویژه شیب) پارامترهای هیدرولیکی کافی نمیباشند. جستجو برای روابط پیجیدهتر، با استفاده از پارامترهای اندازهگیری شده موجود، نشان داد که هیچ گونه اصلاحی در این زمینه میسر نبوده، و هر نوع بهبودی ناشی از وجود یک همبستگی ساختگی است، که خود به دلیل حضور متغیر مشترک در هر دو سمت معادله گسترش یافته میباشد.
در مرحله دوم، اطلاعات ۱۹ کانال آزمایشگاهی که توسط کرونوتو و گراف (۱۳) و سانگ و همکاران (۱۹)، و بر پایهی تئوری لایه مرزی به دست آمده، مورد استفاده قرار گرفت. در واقع، کاربرد این تئوری به این مسئله بنیادی پاسخ خواهد داد که آیا متغیرهای شناخته شده موجود برای پیشبینی مقطع یک کانال پایدار کافی نیستند، و یا روش برآورد آنها مناسب نیست؟ بر پایه پژوهش حاضر، روش برآورد آنهاست که میبایست دگرگون شود. دادههای آزمایشگاهی فوق امکان بهرهگیری از پارامتر شیلدز را برای پیشبینی عمق جریان و شیب کانال فراهم میکند. در نتیجه، به کار بردن تئوری لایه مرزی، برای برآورد پارامتر شیلدز و پیشبینی پارامترهای یک کانال پایدار، قابل توصیه است.
جعفر امیری، سعید عشقی، عنایت اله تفضلی، ناصر عباسپور،
دوره ۵، شماره ۱۷ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده
Reduction of deleterious effects of salt stress using some plant bioregulators has been reported in different plant species. Salicylic acid (SA) has been considered as a signaling molecule and it is known to ameliorate the oxidative damage caused by environmental stresses such as salt stress. The present study was conducted to investigate the effects of SA on different growth characteristics, photosynthesis, and photosynthetic pigments content in two grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars, Qarah Shani and Thompson Seedless under NaCl stress. Plants were treated with ۵ levels of nutrient solution salinity consisting ۰ (control) , ۲۵, ۵۰, ۷۵ and ۱۰۰ mM NaCl and ۴ levels of foliar-applied SA consisting ۰ (control), ۱۰۰, , ۲۰۰ and ۳۰۰ mg/l. Results indicated that the highest concentration of NaCl (۱۰۰ mM) decreased all the growth parameters and net photosynthetic rate. Content of total chlorophyll QarahShani cultivar was much greater than Thompson Seedless. Net photosynthetic rate and stomatal conductance decreased in response to salt stress, but Qarah Shani showed a smaller reduction in photosynthesis than Thompson Seedless. NaCl in nutrient solution decreased photosynthesis of Qarah Shani and Thompson Seedless as much as ۱,۹۷ and ۳.۹۴, however with SA spray at the rate of ۳۰۰ mg/l under NaCl (۱۰۰ mM) these reductions were۱.۹۱ and۲.۵۲, respectively. These findings suggest that ameliorative effects of SA (۲۰۰ mg/l) on growth and photosynthesis of both cultivars were notable especially for Qarah Shani, and also SA could be used as a potential growth regulator to improve plant salinity stress resistance.
منوچهر حیدر پور، حسین افضلی مهر، اقبال خرمی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۱ )
چکیده
سرریز، که از قدیمیترین سازههای هیدرولیکی ساخته بشر است، از جمله وسایلی است که برای اندازهگیری و تنظیم جریان آب به کار میرود. متداولترین نوع سرریزها، سرریز لبه پهن، سرریز لبه تیز، سرریز استوانهای و تاجدایرهای و سرریز اوجی شکل است. برتری سرریزهای استوانهای و تاجدایرهای نسبت به بیشتر سازههای اندازهگیری و کنترل جریان آب، سادگی طراحی، زیاد بودن ضریب جریان، جریان پایدار و از همه مهمتر و در مقیاس بزرگ، هزینه کمتر آن میباشد. در این پژوهش، با به کارگیری تابع جریان در اطراف یک استوانه، توزیع سرعت روی تاج تعیین، و یک مدل ریاضی برای تعیین ضریب جریان در سرریزهای تاجدایرهای گسترش داده شده است. نیمرخ توزیع سرعت و مدل ریاضی ضریب جریان، با استفاده از دادههای آزمایشگاهی به دست آمده از مدل فیزیکی سرریزهای استوانهای، نیماستوانهای و نیماستوانهای با ارتفاعات مختلف، و همچنین تئوری درسلر ارزیابی گردید.
نتایج ارزیابی نشان داد که همخوانی خیلی خوبی بین نیمرخ سرعت به دست آمده از مدل پیشنهادی، و نیمرخ حاصل از اندازهگیریهای آزمایشگاهی وجود دارد. همچنین، نیمرخ به دست آمده از طریق تئوری درسلر همواره مقادیر کمتری را نسبت به مدل پیشنهادی و اندازهگیریهای آزمایشگاهی نشان میدهد. نتایج همچنین نشان داد که بین مقادیر اندازهگیری مستقیم ضریب دبی (جریان) و مدل پیشنهادی همخوانی خوبی وجود دارد. در این حالت، ضریب جریان برای مدل استوانهای با هفت درصد خطا، و برای مدل نیم استوانهای و نیم استوانهای با ارتفاعات مختلف با پنج درصد خطا قابل پیشبینی است.
محمدجواد مقبلی هنزایی، عنایت الله تفضلی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۱ )
چکیده
یکی از عوامل محدود کننده تولید مرکبات تناوب میوهدهی یا سالآوری میباشد. از مؤثرترین روشهای کنترل این پدیده استفاده از مواد شیمیایی است. در این پژوهش تأثیر کاربرد اسید جیبرلیک (GA۳) و تنک کنندههای شیمیایی (اسید نفتالین استیک، اتفن و اوره) بر کنترل تناوب باردهی در نارنگی رقم کینو (Citrus reticulata Blanco) در دو آزمایش جداگانه بررسی گردید. طی آزمایش اول، در اواخر پاییز و اوایل زمستان سال ۱۳۷۲ (اواخر یک سال کمبار)، درختان نارنگی با اسید جیبرلیک (صفر، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ میلیگرم در لیتر)، در یکی از سه زمان آذرماه، دیماه و بهمنماه ۱۳۷۲ به فاصله ۲۰ روز محلولپاشی شدند. کاربرد اسید جیبرلیک (غلظت ۱۰۰ میلیگرم در لیتر) در آذرماه و یا دیماه موجب بیشترین کاهش جوانههای تشکیل شده در بهار پس از تیمار (به ترتیب ۶۵/۸۸ و ۱۳/۷۹ درصد)، و افزایش جوانههای گل در سال دوم پس از تیمار گردید (به ترتیب ۴/۷ و ۲۳ برابر). بهترین نتایج کاهش جوانههای گل در بهار پس از تیمار، و افزایش جوانه گل در سال دوم پس از تیمار، از دومین تاریخ محلولپاشی (دیماه) با غلظتهای ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ میلیگرم در لیتر اسید جیبرلیک به دست آمد. در آزمایش دوم، از تنک کنندههای شیمیایی اسید نفتالین استیک (صفر، ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ میلیگرم در لیتر)، اتفن (صفر، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ میلیگرم در لیتر) و اوره (صفر، ۴، ۸ و ۱۲ درصد) در مرحله ریزش طبیعی میوه (۷۵/۰-۱ سانتیمتر قطر میوه) در سال پربار استفاده شد. نتایج نشان داد کاربرد اوره بر میزان تنک شدن میوه تأثیر معنیداری نداشته، ولی اتفن و اسید نفتالین استیک در تنک کردن میوه و تنظیم میوهدهی درختان نارنگی مؤثر بودهاند. برای تنک کردن میوه و تنظیم میوهدهی درختان نارنگی، غلظتهای ۲۰۰ و ۳۰۰ میلیگرم در لیتر اتفن و ۴۰۰ میلیگرم در لیتر نفتالین استیک اسید بهترین تیمارها بودند. آثار هر یک از تیمارهای به کار رفته بر تغییرات طول، قطر، متوسط وزن و کیفیت آب میوه معنیدار نبود.
حسین افضلی مهر، منوچهر حیدرپور، سید حسین فرشی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۲ )
چکیده
در این پژوهش با در نظر گرفتن پارامترهای کلی همچون سرعت متوسط جریان در چند سطح مقطع از رودخانه گاماسیاب واقع در اطراف نهاوند، پارامترهای موضعی مانند سرعت متوسط نقطهای در هر نیمرخ سرعت جریان و توزیع نیمرخ سرعت بر اساس تئوری لایه مرزی، مقاومت در برابر جریان و عوامل مؤثر بر آن، با استفاده از دادههای اندازهگیری شده برای جریانهای یکنواخت و غیر یکنواخت بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که هر گونه تغییر در شکل تابع لگاریتمی توزیع جهانی سرعت با منظور کردن فاکتور شکل سطح مقطع رودخانه و یا ضریب تعدیل زبری مواد بستر برای قطر مشخصه رودخانه تأثیری بر پیشبینی مقاومت در مقابل جریان ندارد. در حالی که ارائه مقدار ثابت لگاریتمی (عرض از مبدأ) معادله توزیع جهانی سرعت به صورت تابعی از پارامترهای عدد فرود و پارامتر شیلدز میتواند تا حدی برآورد مقاومت در برابر جریان را بهبود بخشد. همچنین، در نظر گرفتن فاکتور شکل و ضریب تعدیل زبری در معادلات نمایی، پیشبینی مقاومت دربرابر جریان را بهبود نمیبخشد. از سوی دیگر، به کارگیری مشخصات لایه مرزی چون ضخامت و اندازه حرکت لایه مرزی در نیمرخ سرعت، خطر همبستگی ساختگی را در معادله پیشنهادی برای مقاومت در برابر جریان منتفی میسازد. معادله پیشنهادی حاصل از اندازهگیریهای نیمرخ سرعت جریان غیر یکنواخت در رودخانه گاماسیاب، نشان میدهد که عمق جریان آب، حداکثر سرعت جریان واقع در سطح آب و شیب خط انرژی از عوامل مؤثر بر مقاومت در برابر جریان میباشند.
منوچهر حیدرپور، حسین افضلی مهر، محسن نادری بنی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۲ )
چکیده
استفاده از شکاف در پایه پلها یکی از روشهای نوین در کنترل آبشستگی موضعی است. در این پژوهش، با به کارگیری ۲۰ مدل آزمایشگاهی، کنترل آبشستگی موضعی در یک پایه پل در شرایط آب زلال بررسی شد. مدلها شامل یک پایه استوانهای بدون شکاف و چهار پایه استوانهای شکافدار، سه پایه مستطیلی پیشانی گرد بدون شکاف و ۱۲ پایه مستطیلی شکافدار هستند. طول شکافها برابر عرض (قطر) پایه و دو برابر آن انتخاب شده و در دو موقعیت نزدیک بستر و نزدیک سطح آب قرار دارند.
نتایج آزمایشها نشان میدهد که برای پایه استوانهای، شکافهایی با طولی معادل قطر پایه و دو برابر آن، در حالی که نزدیک سطح آب قرار گرفته باشند، تأثیری بر آبشستگی نهایی ندارند. همچنین، نتایج نشان میدهد که برای کلیه مدلهایی که در این پژوهش تحت شرایط معین آب زلال آزمایش شدهاند، حداکثر کاهش آبشستگی، به وسیله شکافهایی با اندازه دو برابر عرض (قطر) پایه و موقعیت نزدیک بستر اتفاق میافتد. کارایی شکاف در کنترل آبشستگی موضعی نیز برای یک پایه مستطیلی پیشانی گرد بیشتر از یک پایه استوانهای، برای حالتی که قطر پایه استوانهای برابر عرض پایه مستطیلی پیشانی گرد است، میباشد.
مختار حیدری، عنایتا... تفضلی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۴ )
چکیده
یکی از عوامل مهم در تعیین مقاومت به کلرید سدیم، کارایی غشاهای سلولی در شرایط تنش میباشد. پراکسیداسیون چربیها ناشی از فعالیت آنزیم لیپوکسی ژناز و یا رادیکالهای آزاد اکسیژن، از عوامل مهم تخریب غشاهای سلولی در شرایط تنش کلرید سدیم است. در پژوهش حاضر آثار تیمارهای صفر، ۷۵ و ۱۵۰ میلی مول کلرید سدیم طی یک دوره چهارده روزه بر فعالیت آنزیم لیپوکسی ژناز، میزان پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدهید ( پراکسیداسیون چربی) در برگ دانهالهای بنه (Pistacia mutica F.& M)، پسته قزوینی و پسته وحشی سرخس (P. vera L) بررسی گردید. نتایج نشان داد کلرید سدیم موجب افزایش فعالیت آنزیم لیپوکسی ژناز در برگ دانهالهای هر سه پایه پسته گردید و این فعالیت در روز هفتم پس از کاربرد تیمارهای کلرید سدیم به حداکثر رسید و در روز چهاردهم کاهش یافت. در دانهالهای بنه بیشترین میزان فعالیت آنزیم دیده شد و در روز چهاردهم کاهش کمتری نسبت به دانهالهای سرخس و قزوینی نشان داد. میزان پراکسید هیدروژن، در برگ دانهالهای هر سه پایه افزایش یافت و بیشترین میزان آن به ترتیب در دانهالهای بنه و سرخس پس از کاربرد تیمار کلرید سدیم ۱۵۰میلیمول در روز چهاردهم مشاهده گردید. در دانهالهای هر سه پایه، میزان بالای مالون دی آلدهید (شاخص پراکسیداسیون چربی) در روزهای هفتم و چهاردهم دیده شد. نتایج هم چنین نشان داد امکان استفاده از شاخص پراکسیداسیون چربی و فعالیتهای مربوط به آن مانند آنزیم لیپوکسی ژناز در گزینش گیاهان مقاوم به کلرید سدیم در پسته وجود دارد و لازم است در مورد تغییرات بیوشیمیایی و آنزیمی در پسته در پاسخ به تنش کلرید سدیم بررسیهای بیشتری صورت گیرد.
عبدالحسین ابوطالبی، عنایتاله تفضلی، بهمن خلدبرین، نجفعلی کریمیان،
دوره ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۴ )
چکیده
تأثیر سطوح مختلف کلرید سدیم بر غلظت عناصر کم مصرف در شاخساره دانهالهای پنج گونه مرکبات شامل بکرایی (Citrus riteculata×C. limetta)، لیموی ولکامریانا (C. volkameriana)، نارنج (C. aurantium)، لیمو شیرین (C. limetta) و لیموی آب (C. aurantifolia) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. دانهالهای یکساله گونههای مورد مطالعه در گلدانهای حاوی خاک آهکی ( ۲/۸ =pH) کشت شد و آبیاری آنها با آب آبیاری حاوی غلظتهای صفر، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ میلیمول در لیتر کلرید سدیم صورت گرفت. پس از انقضای مدت آزمایش، غلظت عناصر کم مصرف شامل آهن، روی، منگنز، مس، کلر و بْر در شاخساره اندازهگیری شد. در تیمار شاهد، بین گونههای مورد آزمایش از نظر غلظت عناصر کم مصرف اختلاف معنیدار وجود داشت. شوری آثار متفاوتی بر غلظت عناصر کم مصرف گذاشت. تحت تأثیر شوری، غلظت آهن در شاخساره همه گونهها به جز بکرایی و لیموشیرین افزایش و غلظت روی در شاخساره همه گونهها به جز بکرایی کاهش یافت. بر اثر شوری، غلظت منگنز در شاخساره همه گونهها به جز نارنج کاهش و غلظت مس تنها در شاخساره ولکامریانا کاهش یافت. شوری، غلظت کلر را در شاخساره همه گونهها افزایش داد. در سطح شوری کم، غلظت بْر در شاخساره همه گونهها به جز نارنج، افزایش و با افزایش شوری کاهش یافت و در نارنج با افزایش سطح شوری، غلظت بْر در شاخساره کاهش یافت.
حسین افضلی مهر، منوچهر حیدرپور، سید حسین فرشی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۵ )
چکیده
طراحی مناسب کانالها و بهینه سازی مقاطع رودخانهها به طور قابل توجهی کاهش هزینه اقتصادی و امکان توجیه اجرای پروژهها را فراهم خواهد ساخت. در این راستا تئوری رژیم، امکان بررسی تجربی و نیمه تجربی طراحی کانالهای پایدار را که در آنها فرسایش و انتقال رسوب در حال تعادل است، فراهم میسازد. هدف این تحقیق بررسی و مقایسه تأثیر نوع جریان (یکنواخت و غیر یکنواخت) در پیشبینی مشخصات یک کانال پایدار میباشد. در بررسی اثر جریان یکنواخت از روابطی که بر اساس معادلههای تجربی و نیمه تجربی
(فرضیه حدی) توسعه یافتهاند، استفاده به عمل آمده است. برای بررسی تأثیر جریان یکنواخت معادلات تجربی و نیمه تجربی (فرضیه حدی) لیسی، شیتال، کنداب و گارد و چانگ انتخاب شدند. مقایسه و برآورد قدرت پیشبینی هر یک از معادلات فوق با استفاده از روشهای ترسیمی (گرافیکی) و آماری و ۲۴ کانال طبیعی واقع در آمریکا که در شرایط رژیم قرار داشتند صورت پذیرفت. به منظور بررسی ساختار جریان غیر یکنواخت روی مشخصات کانال پایدار از ۲۱ نیمرخ سرعت اندازهگیری شده در رودخانه گاماسیاب استفاده گردید. با کاربرد تئوری لایه مرزی، سرعت برشی برای هر یک از این نیمرخهای سرعت محاسبه شد. برای جریان غیر یکنواخت، پارامتر شیلدز که در آن تنش برشی به کمک روش لایه مرزی محاسبه میگردد، به عنوان مؤثرترین پارامتر پیشبینی مشخصات کانال رژیم شناخته شد. در نظر گرفتن همزمان اثر جریان غیر یکنواخت و تئوری لایه مرزی نه تنها خطر همبستگی ساختگی را از بین میبرد، بلکه دقت پیشبینی مشخصات مقطع کانال پایدار را نیز افزایش میدهد.
سعید عشقی، عنایت اله تفضلی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۵ )
چکیده
امروزه در صنعت مرکبات کاری تولید دانهالهای سالم و یکنواخت جهت پایه در محیطهای کنترل شده که
پر هزینه است، متداول میباشد. کوتاه کردن دوره رسیدن به حد پیوند باعث کاهش هزینههای تولید خواهد شد. در دانهالهای مرکبات، کوتاه کردن دوره رسیدن به حد پیوند با استفاده از تنظیم کنندههای رشد امکان پذیر میباشد. لیمو آب در سطح گسترده به ویژه در مناطق جنوبی ایران به عنوان پایه استفاده میشود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر اسید جیبرلیک تنها و یا همراه با پاکلوبوترازول، اتفن و جوانه برداری بر افزایش ارتفاع و قطر دانهال لیمو آب و گیرایی پیوند انجام شد. دانهالها در مرحله ۴ تا ۶ برگی با اسید جیبرلیک ۱۰۰ میلیگرم در لیتر محلول پاشی شدند و پس از آن که ارتفاع دانهالها به ۵۰ سانتی متر رسید تیمارهای پاکلوبوترازول ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلیگرم در لیتر، اتفن ۱۵۰ و ۳۰۰ میلیگرم در لیتر یا جوانه برداری اعمال شد. تمام تیمارهای اعمال شده در مقایسه با شاهد به طور معنی دار ارتفاع، قطر و وزن تر شاخساره را افزایش دادند. اسید جیبرلیک تنها نسبت به شاهد و سایر تیمارها طول میانگره را افزایش داد. اثر تیمارهای اعمال شده بر تعداد گره، سطح برگ و وزن تر و خشک ریشه تقریباً یکسان بود. اتفن باعث کاهش میزان کلروفیل برگ شد. اتفن و پاکلوبوترازول به ترتیب در غلظتهای ۳۰۰ و ۱۰۰۰ میلی گرم در لیتر گیرایی پیوند را کاهش دادند.
سعید عشقی، صادق جمشیدیان، عنایت اله تفضلی، اصغر رمضانیان،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۹ )
چکیده
در نواحی معتدله و نیمهمعتدله، کوتاه بودن طول فصل رشد یکی از اصلیترین موانع تولید تجاری موفق انگور است. برای غلبه بر این مشکل، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار برای ارزیابی اثر دورمکس یک درصد برای زودشکوفایی و به دنبال آن، محلولپاشی اتفن (۱۵۰ و ۳۰۰ میلیگرم در لیتر) و براسینواستروئید (۰/۴ و ۰/۶ میلیگرم در لیتر) و برگبرداری در زمان آغاز تغییر رنگ بر زمان رسیدن و کیفیت انگور عسکری (Vitis vinifera L. cv. Askari) در سال ۹۸-۱۳۹۷ انجام گرفت. نتایج نشان داد که کاربرد دورمکس بهجز افزایش در محتوای کاروتنوئید و کاهش میزان کلروفیل بر دیگر صفات اندازهگیری شده تأثیر معنیداری نسبت به شاهد نداشت. برگبرداری سبب کاهش اجزای عملکرد مانند وزن خوشه، تعداد حبه و عملکرد تاک شد، درحالی که ویژگیهای کیفی انگور مانند مواد جامد محلول، سفتی، محتوای کاروتنوئید و شاخصهای رنگی را افزایش داد. بر اساس نتایج بهترین تأثیر بر ویژگیهای کمّی انگور توسط محلولپاشی براسینواستروئید ۰/۶ میلیگرم در لیتر همراه با دورمکس یک درصد مشاهده شد. ولی مطلوبترین ویژگیهای کیفی و رنگ میوه در تیمار اتفن ۳۰۰ میلیگرم در لیتر همراه با دورمکس یک درصد مشاهده شد.
عبدالحسین ابوطالبی، عنایتاله تفضلی، بهمن خلدبرین، نجفعلی کریمیان،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۶ )
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی اثر شوری بر غلظت یونهای پتاسیم، سدیم و کلر تحت تأثیر کلرید سدیم در اندامهای هوائی و ریشه نهالهای لیموشیرین پیوند شده روی پنج پایه مرکبات شامل بکرایی (لیموشیرین × نارنگی) لیموآب، ولکامریانا و لیموشیرین به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار در گلخانه به اجرا در آمد. براساس نتایج، نوع پایه تأثیر زیادی بر غلظت یونها داشت. غلظت و پراکنش یونهای پتاسیم، سدیم و کلر در تیمار شاهد و سایر سطوح شوری با هم تفاوت معنی دار داشت. شوری غلظت سدیم و کلر را در ریشه و شاخساره افزایش داد ولی میزان افزایش بسته به نوع پایه متفاوت بود. کمترین غلظت کلر و سدیم در شاخساره پیوندک روی پایه ولکامریانا وجود داشت. بر اثر شوری غلظت پتاسیم در شاخساره پیوندک روی پایه نارنج و بکرایی افزایش و روی سایر پایهها کاهش یافت و همچنین غلظت پتاسیم در ریشه همه پایهها به جز لیموآب افزایش یافت.
حسن کرمانشاهی، محمدرضا اکبری، نظر افضلی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۶ )
چکیده
بهمنظور بررسی اثر حضور جهار هفتهای سطوح پایین آفلاتوکسین B۱ در جیره بر عملکرد جوجههای گوشتی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با ۴ تیمار و ۴ بلوک انجام شد. تعداد ۱۱۲ قطعه جوجه یکروزه نر گوشتی سویه تجاری Cobb ۵۰۰ به ۱۶ گروه ۷ قطعهای با میانگین وزنی یکسان تقسیم شدند. تیمارها شامل سه سطح آفلاتوکسینB۱ در جیره (۴/۰، ۸/۰ و ۲/۱ قسمت در میلیون) همراه با یک گروه شاهد (فاقد آفلاتوکسین) بود. وزن کشی بهصورت هفتگی انجام شد. در سنین ۷، ۱۴، ۲۱ و ۲۸ روزگی از هر واحد یک جوجه ضمن ایجاد برش در سیاهرگ گردنی جهت خونگیری، کشته شد و اندامهای مختلف بهصورت جداگانه توزین گردید. وجود آفلاتوکسین B۱ در جیره بهطور معنیداری سبب کاهش مصرف خوراک و اضافه وزن در سن ۲۸ روزگی گردید (p< ۰/۰۵). در پایان هفته چهارم، وزن کبد بهطور معنی داری افزایش یافت (p< ۰/۰۵). وزن مغز در پایان هفتههای اول و چهارم بهطور معنی داری (p< ۰/۰۵) تحت تأثیر تیمار قرار گرفت (در هفته اول کاهش و در هفته چهارم افزایش یافت). آفلاتوکسینB۱ سبب افزایش فعالیت آنزیمهای آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و کاهش فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز (LDH) در سرم گردید (p< ۰/۰۵). نتایج این پژوهش نشان داد که آفلاتوکسین B۱ در کنار سایر اثرات منفی بر عملکرد، میتواند دارای آثار مضر بر مغز جوجههای گوشتی نیز باشد.
محمود فضلی، احمد زارع، عبدالرضا سیاهپوش، الهام الهی فرد،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده
به¬منظور ارزیابی شاخصهای رشدی نیشکر در سامانههای مختلف آبیاری، تیمارهای کنترل علفهای هرز و همبستگی با صفات کمی و کیفی نیشکر، آزمایشی به¬صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی ۱۳۹۹ در موسسه تحقیقات و آموزش توسعه نیشکر خوزستان انجام گرفت. پنج سامانه آبیاری شامل آبیاری قطرهای روسطحی، آبیاری زیرسطحی با دبی ۲/۳ لیتر در ساعت، آبیاری زیرسطحی با دبی ۳/۶ لیتر در ساعت، آبیاری بارانی و آبیاری جویچهای یا مرسوم به¬عنوان کرت اصلی و تیمارهای کنترل علفهای هرز شامل عدم کنترل تمام فصل علفهایهرز (شاهد با علفهرز)، کنترل تمام فصل علفهای هرز با استفاده از وجین دستی (شاهد بدون علفهرز) و کولتیواسیون (دوبار) به¬عنوان کرتهای فرعی بودند. بر اساس نتایج آزمایش بیشترین سرعت رشد محصول، ماده خشک و ارتفاع بوته در سامانههای آبیاری بارانی و زیرسطحی با دبی ۳/۶ لیتر در ساعت و کمترین در آبیاری جویچهای مشاهده شد. درجه روز رشد لازم برای رسیدن به ۵۰ درصد ماده خشک در سامانه آبیاری بارانی (۱۸۹۴)، آبیاری زیرسطحی با دبی ۳/۶ لیتر در ساعت (۱۷۶۲)، آبیاری زیرسطحی با دبی ۲/۳ لیتر در ساعت (۱۵۳۸)، آبیاری روسطحی (۱۴۹۴) و آبیاری جویچهای ( ۱۴۷۴ درجه روز رشد) برآورد شد. همچنین صفات رشدی در شرایط تیمار شاهد با علفهرز نسبت به دو تیمار شاهد بدون علفهرز و کولتواسیون کمتر بود. نتایج همبستگی نشان داد که خصوصیات کیفی نیشکر تحت تأثیر شاخصهای رشدی و خصوصیات کمی نیشکر قرار نگرفت، اما بین خصوصیات کمی نیشکر به مانند ارتفاع، طول میانگره، تعداد میانگره، عملکرد نی، عملکرد شکر، ماده خشک و سرعت رشد محصول همبستگی مثبت و بین عملکرد نی با قطر ساقه و وزن خشک علفهای هرز همبستگی منفی مشاهده شد. با توجه به نتایج سامانههای آبیاری بارانی و آبیاری زیرسطحی با دبی ۳/۶ لیتر در ساعت برای نیشکر میتواند در بازرویی اول (راتون اول) مناسب باشد.
زهره مریانجی، علی اکبر سبزی پرور، فرزین تفضلی، حمید زارع ابیانه، حسین بانژاد، محمد غفوری، محمد موسوی بایگی،
دوره ۱۲، شماره ۴۶ - ( (ب)-زمستان ۱۳۸۷ )
چکیده
در تنوع اقلیمی ایران، سنجش حساسیت مدلهای رایج تخمین تبخیر- تعرق قبل از انتخاب و معرفی مناسبتترین مدل امری ضروری بنظر میرسد. در این تحقیق، حساسیت مدلهای مختلف تبخیر- تعرق به متغیرهای مختلف هواشناسی (به منظور کاربرد در برآورد پیامدهای نوسانات تغییر اقلیم و همچنین ارزیابی دامنه خطاهای احتمالی در محاسبات تبخیر- تعرق) در شرایط اقلیمی سرد نیمه خشک همدان با استفاده از آمار ۳۵ ساله هواشناسی (۸۴-۱۳۵۰) بررسی شد. بدین منظور، مدلهای پنمن- مانتیث فائو۵۶ (PMF۵۶)، جنسن هیز (۱,۲ JH)، مک کینک (MK)، هنسن (HN)، هارگریوز- سامانی (HS)، تورک مناطق مرطوب (TH) و تورک مناطق خشک(TA) به کار گرفته شدند. در این راستا، حساسیت (sensitivity) نسبی مدلهای فوق به پارامترهای مختلف هواشناسی بررسی و با یکدیگر مقایسه شد. محدوده تغییرات پارامترهای مذکور در راستای برنامههای هیئت بین الدول تغییر اقلیم (IPCC) معادل ۱۰ و۲۰ درصد در طول فصل رشد (اردیبهشت- آبان) انتخاب شد. نتایج حاکی از این است که در شرایط اقلیمی همدان، اغلب مدلهای برآورد ETo بیشترین حساسیت را (تا ۸/۱۰ در صد با ازای ۱۰ درصد تغییر در ورودی) به ترتیب به تغییرات کوتاه مدت و دراز مدت پارامترهای تابش و دما نشان میدهند. نتایج نشان داد که در به کارگیری دادههای تجربی یا شبیه سازی شده تابش و ضریب آلبیدو، باید دقت کافی به عمل آید. پیشبینی میشود که در اقلیمهای سرد نیمه خشک، افزایش دمای هوا در طول دوره رشد، به طور متوسط موجب ۵/۸ در صد افزایش (براساس مدل (PMF۵۶ نیاز آبی گیاه مرجع تا سال ۱۴۲۹ (۲۰۵۰ میلادی) میگردد.
سید جواد حسینی واشان، نظر افضلی، محمد ملکانه، محمد علی ناصری، علی اله رسانی،
دوره ۱۳، شماره ۴۷ - ( (الف) -بهار ۱۳۸۸ )
چکیده
به منظور بررسی اثرات استفاده از رو غن ماهی کیلکا در جیره مرغ تخم گذار روی صفات عملکردی، ترکیب اسیدهای چرب امگا - ۳ زرده با سن ۲۶ هفته انتخاب W – تخم مرغ و نسبت بین اسیدهای چرب امگا- ۶ و امگا- ۳ زرده تخ ممرغ، تعداد ۷۲ قطعه مرغ تخم گذار لگهورن ۳۶ ۲ و ۴ درصد روغن ماهی کیلکا اضافه شد. صفات مقدار خوراک ، شدند و به منظور مطالعه صفات فوق، به جیره مرغان تخم گذار سطوح ۰ مصرفی، درصد تولید تخم مرغ، ضریب تبدیل غذایی، گرم تخم مرغ تولیدی، میانگین وزن تخم مرغ، شاخص تخم مرغ، شاخص ارتفاع زرده، مقادیر اسیدهای چرب اشباع .(P>۰/ شاخص رنگ زرده، و وزن زرده به عنوان درصدی از وزن تخم مرغ تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند ( ۰۵ (اسیدهای میریستیک، پالمیتیک و استئاریک )، اسیدهای چرب امگا - ۷ (اسید پالمیتولئیک )، اسیدهای چرب امگا - ۹ (اسید اولئیک )، اسید آراشیدونیک و اسید لینولنیک زرده تحت تأثیر سطوح روغن ماه ی قرار نگرفتند . ولی درصد اسید لینولئیک زرده به طور معنی داری کاهش سطح اسیدهای چرب امگا - ۳ غیراشباع بلندزنجیر مانند ایکوزاپنتانوئیک و دوکوزاهگزانوائیک اسید در زرده با افزایش .(P<۰/ یافت ( ۰۵ نسبت اسیدهای چرب امگا - ۶ به امگا - ۳ از مقدار ۱۸ در .(P<۰/ سطح روغن ماهی در جیره بیش از ۳۲۳ و ۵۲۴ درصد افزایش یافت ( ۰۵ ۲ به ترتیب در تیمارهای حاوی ۲ و ۴ درصد روغن ماهی کیلکا کاهش یافت. / ۳ و ۳۱ / تیمار شاهد
بیژن کاووسی، سعید عشقی، عنایت الله تفضلی،
دوره ۱۳، شماره ۴۸ - ( تابستان ۱۳۸۸ )
چکیده
محصول بیش از اندازه، سا یه و طول فصل رشد کوتاه می توانند موجب کاهش ذخیره کربوهیدرات ها و در نتیجه کاهش کیفیت میوه گردند . این پژوهش به منظور بررسی اثر های سطوح مختلف تعداد خوشه و سر برداری شاخه های بارور بر ایجاد عملکرد متعادل همراه با بهبود ویژگی های کیفی انگورعسکری به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلو ک های کامل تصادفی که فاکتور اول شامل تیمار تعداد خوشه با ٧ ١ طول / ١ و ٢ /٣، ١/ ٤٥ و ٥٠ خوشه در بوته ) و فاکتور دوم شامل تیمار سر برداری شاخه با ٤ سطح ( ٤،٠ ،٤٠، ،٣٥ ، ٣٠ ، سطح (شاهد ، ٢٥ شاخه) در ٤ تکرار اجرا گردید . نتا یج نشان داد که کاهش تعداد خوشه به ٢٥ تا ٣٥ عدد در هر بوته ، به طور معنی داری موجب افز ایش گردید ولی با افز ایش تعداد خوشه، کاهش معنی داری در میزان (pH) و واکنش آب میوه TSS/TA میزان درصد مواد جامد محلول، نسبت این صفات دیده شد. تیمار تنک ٢٥ خوشه از نظر درصد اسید کل نسبت به شاهد اختلاف معنی داری را نشان داد . همچنین تیمار واکنش آب میوه و کاهش درصد اسید کل نسبت ،TSS/TA سربرداری به طور معنی داری موجب افز ایش درصد مواد جامد محلول، نسبت به شاهد گرد ید. تنک خوشه از ٢٥ تا ٤٥ خوشه در هر بوته موجب افز ایش معنی دار در وزن تک خوشه نسبت به شاهد گردید ولی بین تیمارهای شاهد و تیمار ٥٠ خوشه و بین تیمارهای ٢٥ تا ٥٠ خوشه اختلاف معنی داری از نظر افز ایش وزن خوشه وجود نداشت . از نظر عملکرد در واحد بوته، تمام تیمارهای تنک خوشه موجب کاهش معنی دار در عملکرد در واحد بوته نسبت به شاهد گرد ید ولی تیمارها ی ٢٥ تا ٣٥ خوشه و تیمارهای ٤٠ تا ٥٠ خوشه در هر بوته اختلاف معنی داری را نسبت به هم نشان ندادند . براساس نتا یج این پژوهش می توان تیمار تنک خوشه توام با سر برداری شاخه ها را به منظور افز ایش ویژگی های کیفی همراه با عملکرد متعادل انگور عسکر ی در منطقه سردسیری سی سخت توصیه کرد.