جستجو در مقالات منتشر شده


۱۲ نتیجه برای نجفی

عظیمه نجفی‌پور، محمد مهدی مجیدی،
دوره ۶، شماره ۲۲ - ( زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده

مطالعات در زمینه تنوع ژنتیکی خصوصیات بذری در گونه‌های اهلی و وحشی و ارتباط آنها با عملکرد علوفه در اسپرس اندک است. به‌منظور بررسی تنوع و تشریح روابط بین عملکرد و اجزاء عملکرد بذر، ۹۳ ژنوتیپ از ۲۳ گونه شامل ۲۱ گونه‌ وحشی به‌همراه گونه زراعی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده­ها نشان داد، ژنوتیپ­ها از نظر صفات اندازه­گیری شده تفاوت معنی­داری داشتند، که نشان‌دهنده وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ­های مورد مطالعه است. در بین صفات بیشترین تنوع در ژنوتیپ­های اهلی مربوط به باروری خوشه و در ژنوتیپ­های وحشی مربوط به طول خوشه بود. نتایج حاصل از ضرایب همبستگی مشخص کرد عملکرد بذر همبستگی مثبت و معنی­داری با تعداد ساقه در بوته و تعداد دانه در خوشه و همبستگی منفی و معنی­داری با طول خوشه و روز تا ۵۰ درصد گل‌دهی دارد. عملکرد بذر با عملکرد علوفه در گونه­های وحشی دارای همبستگی مثبت و متوسط و در گونه‌های اهلی فاقد همبستگی بود. تجزیه خوشه­ای ژنوتیپ­ها را در سه گروه طبقه‌بندی کرد که گونه‌های اهلی و وحشی از یکدیگر تفکیک شدند. براساس تجزیه به مؤلفه­های اصلی مؤلفه اول بر عملکرد بذر و مؤلفه دوم بر اجزاء عملکرد علوفه تأکید داشت که می‌تواند برای گزینش ژنوتیپ­های مناسب از نظر هر دو ویژگی مورد استفاده قرار کرد.


توحید نجفی میرک، عباسعلی زالی، عبدالهادی حسین‌زاده، غلامرضا رسولیان، عباس سعیدی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۲ )
چکیده

شته روسی گندم یکی از آفات مهم غلات، به‌ویژه گندم و جو در بسیاری از مناطق غله‌خیز جهان محسوب می‌شود. استفاده از ارقام مقاوم به‌عنوان روشی بسیار مؤثر برای کنترل این آفت شناخته شده است. به‌منظور ارزیابی مقاومت ارقام و لاین‌های گندم به شته روسی، شمار ۱۳ رقم گندم نان و ۱۵ لاین گندم دوروم به همراه دو رقم شاهد مقاوم و حساس در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در شرایط گلخانه کشت شد. در هر تکرار از هر ژنوتیپ سه گیاهچه در یک گلدان پلاستیکی به عنوان یک واحد آزمایشی در نظر گرفته شد. در مرحله ۲-۱ برگی تعداد پنج پوره سنین ۵-۴ شته روی هر کدام از گیاهچه‌ها رهاسازی شد. ۲۱ روز پس از رهاسازی، درصد پیچیدگی برگ‌ها و درصد زردی یا کلروز برگ‌ها مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. علی‌رغم وجود هم‌بستگی بسیار بالا (%۸۰) بین میزان پیچیدگی و میزان کلروز برگ‌ها، غربال ژنوتیپ‌ها بر اساس هر دو صفت انجام شد. تجزیـه واریانس داده‌ها، تنوع ژنیتیکی زیادی بین ژنوتـیپ‌ها برای هر دو صـفت نشان داد، به طوری‌که لاین‌های گنـدم دوروم DW۲، DW۸، DW۱۲، DW۹، DW۱۴، DW۴، DW۷، DW۳ و رقم آزادی با داشتن پیچیدگی برگ و میزان کلروز برگ کمتر نسبت به شاهد مقاوم، به عنوان مقاوم‌ترین ژنوتیپ‌ها و لاین گندم دوروم DW۱۳ و رقم شیرودی و M-۷۵-۷ که هم دارای پیچیدگی برگ بیشتری و هم دارای میزان کلروز برگ بیشتری نسبت به شاهد حساس بودند، به‌عنوان حساس‌ترین آنها به بیوتیپ مورد آزمایش شته روسی شناخته شدند. مقایسه گروهی ژنوتیپ‌ها نشان داد که در کل، لاین‌های گندم دوروم مقاوم‌تر از ارقام گندم نان هستند. گروه‌بندی ژنوتیپ‌ها با بهره‌گیری از تجزیه خوشه‌ای بر اساس دو صفت مذکور بیانگر همین نتیجه بود.
توحید نجفی میرک، منوچهر دستفال، بهرام اندرزیان، حسین فرزادی، محمد بهاری، حسن زالی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده

پایداری عملکرد یکی از مهم­ترین ویژگی‌های یک ژنوتیپ برای معرفی شدن به‌عنوان یک رقم است که باعث می­شود ارقام اصلاح شده در مناطق وسیعی سازگار باشند. به­منظور دستیابی به ژنوتیپ­های پرمحصول و سازگار گندم دوروم برای مناطق گرم و خشک کشور، آزمایشی با ۱۸ لاین امید­بخش به­همراه دو شاهد، شامل یک رقم شاهد گندم دوروم بهرنگ و یک رقم شاهد گندم نان چمران در ایستگاه­های تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی داراب، اهواز، خرم‌آباد و دزفول در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار و به­مدت دو سال صورت گرفت. در هر منطقه عملکرد دانه و صفات زراعی لاین­ها اندازه­گیری شدند. با توجه به آماره شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده آل (SIIG)، که بر مبنای تمام روش­های پارامتری محاسبه شده است، به­ترتیب لاین­های DW-۹۳-۱۰، DW-۹۳-۷، DW-۹۳-۱۵، DW-۹۳-۱۶، DW-۹۳-۴ و DW-۹۳-۱۸، با بیشترین مقدار SIIG نزدیک به یک، جزء پایدارترین لاین­ها از نظر عملکرد دانه بودند. همچنین این لاین­ها کمترین فاصله را از ژنوتیپ ایده­آل (d+) و بیشترین فاصله را از ژنوتیپ غیر ایده­ال (d-) داشتند. روش SIIG بر­مبنای همه روش­های ناپارامتری نیز محاسبه شد. نتایج نشان داد لاین­های DW-۹۳-۱۸، DW-۹۳-۱۵، DW-۹۳-۱۰، DW-۹۳-۱۶، DW-۹۳-۷، DW-۹۳-۱۴، DW-۹۳-۲، DW-۹۳-۴ و DW-۹۳-۵ به­ترتیب با بیشترین مقدار، جزء پایدارترین لاین­ها از نظر عملکرد دانه بودند. در مجموع برمبنای روش­های پارامتری و ناپارامتری، لاین­های DW-۹۳-۱۰، DW-۹۳-۷، W-۹۳-۱۵، DW-۹۳-۴ و DW-۹۳-۱۸ جزء پایدارترین لاین­ها از نظر عملکرد دانه بودند و در کل، با توجه به عملکرد دانه، شاخص‌های کیفیت و تحمل بیماری­های مهم گندم، لاین­های DW-۹۳-۴ و DW-۹۳-۵ که برتر از شاهد بودند و همچنین لاین DW-۹۳-۱۹ که زودرس­تر از شاهد بود، نیز انتخاب شدند. این لاین­ها پس از تکثیر بذر، برای انتخاب برترین آنها در شرایط زارعین، وارد آزمایشات تحقیقی- ترویجی می­شوند.
 

 
عباس میرسلیمانی، حسین امین، مهدی نجفی قیری،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده

عوامل مختلفی شامل شرایط آب‌و‌هوایی، نوع پایه، شرایط خاک، عوامل زمین‌شناسی، تغذیه گیاه و آبیاری بر کمیت و کیفیت میوه پرتقال اثر می‏گذارند. در این تحقیق ارتباط ویژگی باغ‌های منطقه داراب و خاک و عناصر برگ پرتقال با کیفیت میوه پرتقال واشنگتن ناول (Citrus sinensis L. Osbeck) بررسی شد. در قالب یک طرح بلوک‌ کامل تصادفی از شش منطقه در شهرستان داراب نمونه‌برداری خاک، میوه و برگ به‌‌صورت تصادفی صورت گرفت. پس از نمونه‌برداری از خاک، ویژگی‌های‌ اراضی مانند وضعیت فیزیوگرافی، شیب زمین، مقدار سنگریزه، ارتفاع محل از سطح دریا، درصد شن، سیلت و رس، درصد ماده آلی، کربنات کلسیم، پ‌هاش و قابلیت هدایت الکتریکی و همچنین قابلیت استفاده نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن و روی خاک تعیین شد. در میوه‎های نمونه‌برداری شده نیز ویژگی‏های مختلف کمّی و کیفی شامل وزن میوه، وزن پوست، وزن گوشت، ضخامت پوست، طول، قطر و میزان گرانوله شدن میوه‏ها، شاخص طعم، درصد قند و اسید آب میوه اندازه‎گیری شد. در نمونه‌های برگ نیز مقدار نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن و روی اندازه‌گیری شد. این پژوهش به‌صورت نمونه‌برداری تصادفی با سه تکرار برای هر باغ و هر تکرار شامل یک اصله درخت انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که وزن میوه در مناطق مورد مطالعه با درصد شیب زمین، پ‌هاش، قابلیت هدایت الکتریکی، مقدار ماده آلی، نیتروژن، فسفر و پتاسیم خاک و پتاسیم برگ ارتباط معنی‌داری دارد. ضخامت پوست میوه ارتباط مثبت و معنی‌داری با شیب زمین، قابلیت هدایت الکتریکی، مقدار ماده آلی، سیلت، رس و نیتروژن، فسفر و روی خاک و نیتروژن و پتاسیم برگ و ارتباط منفی معنی‌داری با مقدار سنگریزه و شن نشان داد. ارتباط بین گرانوله شدن میوه با کربنات کلسیم، سنگریزه، ماده آلی و پتاسیم خاک معنی‌دار بود. نسبت قند به اسید آب میوه ارتباط منفی با درصد سیلت، کربنات کلسیم خاک و پتاسیم برگ داشت. به‌طورکلی ویژگی‌های خاک اثرات مهمی بر ویژگی‌های کیفی میوه داشته و به‌نظر می‌رسد نقش بافت، ماده آلی، پ‌هاش، فسفر و پتاسیم بیشتر از سایر ویژگی‌ها باشد.


راویه حیدری، نادعلی باقری، نادعلی بابائیان جلودار، حمید نجفی زرینی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده

توسعه و تولید ژنوتیپ‌های با کیفیت بالا یکی از اهداف مهم در برنامه‌های اصلاحی است. به‌منظور ارزیابی صفات کیفی دانه برنج، ۷۷ لاین برنج (نسل F۱۲) به‌همراه پنج رقم شاهد شامل طارم محلی، سنگ طارم، نوک سیاه، فجر و دیلمانی در آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال ۱۳۹۵ بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس طرح کاملاً تصادفی حاکی از تفاوت معنی‌دار بین لاین‌های مورد بررسی از نظر صفات کیفی بود. همبستگی بین صفات کیفی نشان از وجود همبستگی مثبت و معنی‌دار بین میزان برنج قهوه‌ای و سفید و راندمان تبدیل بود. از طرفی میزان آمیلوز هم با غلظت ژل (۰/۷۹-) همبستگی منفی و معنی‌داری داشت. نتایج تجزیه به عامل‌ها، چهار عامل اصلی را استخراج کرد که در مجموع ۷۶/۷۵ درصد از تغییرات کل را توجیه می‌کردند. پراکنش لاین‌های مورد مطالعه بر اساس دو عامل اول که در مجموع ۵۱/۲۹ درصد از تغییرات را توجیه می‌کردند، توانست به درستی لاین‌های مشابه را در کنار هم و در ناحیه درست پلات دو بعدی قرار دهد. نتایج حاصل از این تحقیق بیان کرد که لاین‌های ۴۷، ۴۸، ۳۷، ۲۷ و ۷، به‌خصوص دو لاین ۵۸ و ۵۹ به دلیل دارا بودن میزان آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن و غلظت ژل متوسط، به‌عنوان لاین‌های با کیفیت پخت مطلوب بودند و با کیفیت تبدیل بالای ۶۷ درصد و طول دانه بالای ۷/۵ میلی‌متر در گروه برنج‌های دانه بلند طبقه‌بندی شدند و می‌توانند به‌عنوان ارقام با کیفیت مناسب معرفی شوند.

محمد عبدالهی عزت‌آبادی، بهاءالدین نجفی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۵ )
چکیده

در این پژوهش، ابتدا الگوهای مختلف اندازه‌گیری نسبت تأمین (Hedge ratio) در بازارهای آتی (Futures market) و اختیار معامله (Options market) معرفی شده، سپس با استفاده از یک نمونه ۳۰۰ تایی از پسته کاران ایران، این مدل‌ها به طور عملی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نسبت‌های تأمین مختلف در بازارهای آتی و اختیار معامله محصول پسته در شرایط متفاوت، با میانگین بین ۲۲/۰ تا ۹۹/۰ تغییر می‌کند. در شرایط وجود ریسک تولید محصول پسته، کشاورزان، بازار اختیار معامله را بر بازار آتی ترجیح داده و چنانچه این ریسک حذف شود، بازار آتی، قابل ترجیح است. هم‌چنین افزایش بدهی کشاورزان همراه با افزایش نسبت تأمین بوده، در حالی که فرصت‌های بالای دریافت وام‌های بانکی، این نسبت را کاهش می‌دهد.
بهاء الدین نجفی، منصور زیبایی، محمدحسین شیخی، محمدحسن طرازکار،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۶ )
چکیده

در این مطالعه به‌منظور پیش‌بینی قیمت عمده فروشی برخی محصولات زراعی شامل گوجه‌فرنگی، پیاز و سیب‌زمینی در استان فارس، برای افق زمانی یک، سه و شش ماه آتی از روش‌های معمول پیش‌بینی و شبکه عصبی مصنوعی استفاده شد. داده‌های مورد نیاز برای دوره مهر ۱۳۷۷ تا تیرماه ۱۳۸۴ از اداره جهاد کشاورزی استان فارس اخذ گردید. از داده‏های دوره مهرماه ۱۳۷۷ تا دی‌ماه ۱۳۸۳به‌منظور مقایسه روش‌ها و از داده‌های شش ماه آخر جهت بررسی قدرت پیش بینی استفاده شد. به‌منظور مقایسه خطای پیش‌بینی روش‌های مختلف نیز، از معیارهای میانگین قدرمطلق خطا، میانگین مجذور خطا و معیار درصد میانگین مطلق خطا بهره گرفته شد. نتایج مطالعه نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی دارای خطای پایین‌تری جهت پیش‌بینی قیمت محصولات مختلف در افق زمانی یک و سه ماه آینده می‌باشد و به‌طور معنی‌داری از سایر روش‌ها دقیق‌تر است. اما در پیش‌بینی شش ماه آینده تفاوت معنی‌داری بین روش‌های معمول و شبکه عصبی مصنوعی وجود ندارد.
الهه شادان، = حمید نجفی زرینی، بهرام علیزاده، غلامعلی رنجبر، غفار کیانی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۰ )
چکیده

با توجه به نیاز روز افزون کشور به واردات روغن و اهمیت کلزا در بین دانه‌های روغنی، افزایش عملکرد دانه و درصد روغن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین شناخت صفاتی که موجب افزایش عملکرد دانه می‌شوند، نقش مهمی در موفقیت برنامه‌های به‌نژادی دارند. شانزده ژنوتیپ کلزا، طی آزمایشی درسال زراعی ۹۶-۱۳۹۵ در سه منطقه کرج، اصفهان و همدان در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند و صفاتی مانند تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، عملکرد دانه، وزن ‌هزار ‌دانه، ارتفاع بوته، ارتفاع اولین ساقه جانبی از سطح زمین، قطر ساقه، درصد روغن، صفات روز تا شروع گلدهی، روز تا پایان گلدهی، طول دوره گلدهی و روز تا رسیدگی اندازه‌گیری شدند. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد در کرج صفات تعداد دانه در خورجین، روز تا رسیدگی و تعداد خورجین در بوته
(۹۷/۷ = R۲)، در اصفهان صفات روز تا رسیدگی و تعداد خورجین در بوته (۷۸/۴ = R۲) و در همدان صفات روز تا رسیدگی و تعداد دانه در خورجین (۴۵/۵ = R۲) بیشترین تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. نتایج نشان داد تعداد روز تا رسیدگی، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، قطر ساقه و ارتفاع بوته بیشترین تأثیر را در افزایش عملکرد و روغن دانه داشتند. لذا از صفات مذکور می‌توان به‌عنوان معیار انتخاب مناسب برای افزایش عملکرد دانه و روغن در برنامه‌های به‌نژادی کلزای زمستانه استفاده کرد.

سعید عمرانی، دکتر احمد ارزانی، دکتر محسن اسماعیل زاده، دکتر توحید نجفی میرک، دکتر مهرداد مهلوجی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده

به‌منظور مطالعه اثر تنش شوری بر صفات مرتبط با کیفیت دانه گندم، آزمایشی با ۱۸۰ لاین F۵، در دو شرایط تنش شوری (۱۳ دسی زیمنس بر متر) و شرایط معمول (بدون تنش شوری) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ به صورت دو طرح مجزا در دو شرایط محیطی عادی و تنش شوری در ایستگاه تحقیقات کشاورزی استان اصفهان انجام شد. عملکرد دانه، عملکرد پروتئین دانه، رطوبت دانه، سختی دانه، زلنی، درصد پروتئین، حجم نان، گلوتن مرطوب و شاخص گلوتن از جمله صفات اندازه‌گیری شده بودند. نتایج تجزیه واریانس صفات در دو شرایط محیطی، حاکی از وجود تفاوت معنی‌دار بین لاین‌های مورد بررسی برای کلیه صفات بود. ضمن اینکه مقایسه میانگین لاین‌ها نشان داد که صفات کیفی گندم نان تحت شرایط تنش شوری به دلیل افزایش میزان پروتئین و سختی دانه بهبود یافته است. عملکرد پروتئین دانه در هر دو رژیم رطوبتی همبستگی منفی و معنی‌داری با رطوبت دانه و حجم نان داشت. از طرف دیگر، سختی دانه همبستگی مثبت و معنی‌داری با رسوب زلنی و میزان جذب آب در هر دو شرایط محیطی نشان داد. اگرچه شوری سبب شد تا شاخص‌های کمی رشد نظیر عملکرد دانه کاهش یابد اما در مقابل با تأثیر بر کیفیت و کمیت پروتئین دانه موجب افزایش مقدار پروتئین و عدد زلنی شد. نتایج این آزمایش نشان داد که شناسایی لاین‌های با صفات کیفی مطلوب در برنامه‌های به‌نژادی در راستای بهبود کیفیت نانوایی در دو شرایط عادی و تنش شوری امکان پذیر است. به‌عنوان نتیجه‌گیری کلی، تنش شوری از طرفی با کاهش عملکرد دانه از طریق کاهش اندازه دانه و از طرف دیگر با بهبود کمیت (محتوای گلوتن) و تقویت کیفیت (عدد زلنی) گلوتن موجب افزایش محتوا و کیفیت پروتئین و در نتیجه افزایش کیفیت نانوایی شده است.

بهناز نجفی، علی‌رضا سیفی، نادعلی بابائیان جلودار، علی محمد شکیب ،
دوره ۱۲، شماره ۴۳ - ( بهار ۱۳۸۷ )
چکیده

ترشک(Rumex Acetosa L.)، گیاه دوپایه مدل برای مطالعات ژنتیکی و مولکولی تعیین جنسیت می‌باشد. در این تحقیق، انتقال ژن گزارشگر gus به وسیله Agrobacterium tumefaciens به ریز‌نمونه‌های برگ این گیاه، بر اساس بیان موقت این ژن بررسی شد. سه نژادC۵۸ ،LBA۴۴۰۴و EHA اگروباکتریوم و دو نوع سوسپانسیون باکتری (سوسپانسیون I: باکتری کشت داده شده در محیط کشت LB با PH معادل ۷ و سوسپانسیونII : رسوب باکتری معلق در محیط کشت MS حاوی ۱۰۰ میلی‌مولار استوسیرینگون با PH معادل۲/۵) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با ۳ تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. سه زمان‌ مختلف ۰، ۲ و ۴ روز پیش‌کشت ریز‌نمونه‌ها نیز آزمایش شد. نتایج نشان داد که بین سه نژاد باکتری تفاوت معنی‌داری وجود ندارد حال آن‌که سوسپانسیون I و ریزنمونه‌های بدون پیش‌کشت، کارایی بالاتری در انتقال ژن به این گیاه دارند. با توجه به نتایج فوق، آزمایش‌های انتقال پایدار ژن با روز‌های مختلف هم‌کشتی انجام شد و مشخص شد ۴ روز هم‌کشتی، مناسب‌تر از ۲ روز هم‌کشتی برای انتقال ژن به ترشک می‌باشد. گیاهان تراریخت احتمالی با آزمون هیستوشیمیایی GUS و هم‌چنین واکنش زنجیره‌ای پلیمراز، بررسی شدند. نتایج نشان داد که تعدادی از این گیاهان، حداقل یک نسخه از ژن یا ژن‌های انتقالی را در مقایسه با گیاهان شاهد دارا هستند .


بهاءالدین نجفی، عبدالرسول شیروانیان، تیمور حق شناس،
دوره ۱۲، شماره ۴۵ - ( پاييز ۱۳۸۷ )
چکیده

در فرایند توسعه کشاورزی، پایداری بهره‌برداری از مراتع به‌منظور تداوم تولید گوشت و دیگر فراورده‌های دامی اهمیت فزاینده‌ای یافته است. هدف این مطالعه بررسی عوامل مؤثر بر عدم تعادل موجود در تولید گوشت و بهره‌برداری از مراتع کوه نمک شهرستان داراب می‌باشد. بدین منظور از تابع تولید ترانسندنتال استفاده شده است. آمار و اطلاعات مورد نیاز مربوط به مراتع با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای دو مرحله‌ای تصادفی از نمونه‌ای شامل ۷۱ بهره‌بردار به‌دست آمده است. نتایج نشان می‌دهد که وضعیت فعلی بهره‌برداری از مراتع با هدف افزایش تولید گوشت زنده دام در تضاد بوده و به منظور بهره‌برداری بهینه از مراتع، باید میزان استفاده از مراتع را کاهش داد. هم‌چنین نتایج بیانگر آن است که افزایش تعداد دام در واحدهای دام‌داری و عدم مدیریت صحیح و مناسب، سبب وارد آمدن آسیب به مراتع شده که در بلندمدت می‌تواند به کاهش تولید گوشت منجر شود.
فرشته حسینی، محمدباقر حبیبی نجفی، ناصر صداقت،
دوره ۱۳، شماره ۴۸ - ( تابستان ۱۳۸۸ )
چکیده

در این پژوهش تأثیر دو نوع بسته بندی، قوطی حلبی (قلع اندود ) و نوعی بست ه بندی انعطاف پذیر برمیزان تجمع فلزات آهن، قلع و سرب در کمپوت گیلاس مورد ارزیابی قرار گرفت . کمپوت گیلاس در شرایط یکسان در دو نوع بسته بندی تولید و تغییرات میزان فلزات در آن، طی ٦٠ و ٩٠ پس از آن به روش ، ٣٥ و ٤٠ در جه سلسیوس، بلافاصله پس از تولید و در روزهای ٣٠ ، ٢٣ ، نگه داری در درجه حرارت های ٤ ٤ و در بسته انعطاف پذیر / اسپکتروفوتومتری جذب اتمی اندازه گیری شد . میانگین میزان آهن موجود در نمون ه ها، در قوطی برابر ٨٥٨ ٣٣ و میانگین میزان قلع در قوطی برابر /٩٩٣ μg/kg ٣٨ و در بسته انعطاف پذیر / ٣ ، میانگین میزان سرب در قوطی ٤٥٩ /١٦١ mg/kg برابر ٣٨٧ تعیین گردید. نتایج تجزیه واریانس داده ها حاکی از آن است که اثر نوع /٩٧٨μg/kg ٥٠٠ و در بست ههای انعطاف پذیر /٢٠٣ μg/kg معنی دار است و میزان آهن، قلع و سرب در قوط ی ها طی زمان نگه داری ب ه طور α =% بسته بندی بر تغییرات میزان فلزات فوق در سطح ٥ معنی دار افزایش می یابد. هم چنین دما سرعت حل شدن فلزات مذکور را افزایش می دهد و نمون ه های نگه داری شده در دماهای بالاتر، دارای محتوی فلزات بیشتر بودند . در نمونه های بسته بندی انعطاف پذیر، تغییرات میزان فلزات فوق طی زمان ناچیز بود و می توان گفت این نوع بسته بندی تغییر معن یداری در میزان فلزات در کمپوت گیلاس ایجاد نم یکند.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق