۵ نتیجه برای تجزیه تابع تشخیص
زینب روئین، معظم حسن پور اصیل، عاطفه صبوری،
دوره ۵، شماره ۱۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
گل داوودی یکی از مهمترین گیاهان زینتی است که علاوهبر گل بریدنی، بهعنوان گیاه گلدانی و دارویی مورد استفاده قرار میگیرد. در این پژوهش صفات مورفولوژیک از جمله خصوصیات ریشهدهی قلمهها و ویژگیهای مورفولوژیک بوته و تنوع ژنتیکی ۵۰ ژنوتیپ گل داوودی مورد بررسی قرار گرفت. براساس تجزیه واریانس دادهها تمام صفات مورد بررسی در ژنوتیپها دارای تفاوت معنیدار بودند. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که همبستگی مثبت و معنیداری بین ارتفاع ساقه، طول و عرض برگ و تعداد دندانه وجود دارد. بهطوریکه بیشترین همبستگی (**۹۰/۰r=+) بین طول و عرض برگ مشاهده شد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد وراثتپذیری عمومی مربوط بهطول ساقه و دمبرگ بود (بیش از ۸۰%). نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای ژنوتیپ ها را به ۶ گروه تقسیم کرد. دو ژنوتیپ ‘تکاپو’ و ‘پلونه’ در یک گروه جداگانه قرار گرفتند که با ساقه بلند و کمترین تعداد انشعاب کاملاً متمایز از بقیه ژنوتیپ ها بودند. در این بررسی تجزیه تابع تشخیص ۲۰ صفت مورفولوژیک، ۳ متغیر کانونیک اول در مجموع ۶/۸۹ درصد از واریانس کل را شرح دادند. براساس نتایج در بین صفات مورد مطالعه تعداد ریشهی قلمه، اندازه برگ، طول دمبرگ و ساقه، تعداد انشعاب و تعداد دستک مهم ترین صفات برای تشخیص تنوع ژنوتیپهای داوودی بودند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که استفاده از صفات مذکور برای شناسایی و انتخاب ژنوتیپ های برتر داوودی مفید است. با به کارگیری برخی ژنوتیپ های متعلق به کلاستر A با بوته کوچک و ژنوتیپ های موجود در کلاستر E با گیاهان بزرگ بهعنوان والد می توان چرخه جدیدی از بهنژادی گل داوودی را آغاز نمود.
سید سعید موسوی، فرزاد کیانارثی، داود افیونی ، محمدرضا عبدالهی،
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
بهمنظور ارزیابی عملکرد دانه ۲۰ لاین امیدبخش گندم نان با استفاده از روشهای آماری چند متغیره، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی فقط تحت شرایط تنش رطوبتی آخر فصل در سال زراعی ۹۱ - ۱۳۹۰ انجام شد. نتایج تجزیه به عاملها نشان داد که سه عامل اول در مجموع، ۶۶ درصد از تغییرات دادهها را توجیه کردند. براساس این نتایج، صفات ارتفاع بوته، طول پدانکل، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، زیستتوده، وزن پدانکل و وزن ساقه، بهعنوان مؤثرترین صفات در افزایش عملکرد دانه بودند. همچنین بهترتیب لاینهای ۱۷، ۱۴ و ۱۵ بهعنوان مطلوبترین لاینها با عملکرد نسبی مناسب در شرایط تنش رطوبتی شناسایی شدند. تجزیه خوشهای به روش Ward، لاینهای مورد بررسی را در چهار گروه مجزا قرار داد، بهطوریکه خوشه اول بیشتر شامل لاینهای با عملکرد نسبی بالا بود. تجزیه تابع تشخیص نیز، گروهبندی تجزیه خوشهای را تأیید کرد. نتایج تجزیه رگرسیون گامبهگام نیز بیانگر این بود که مهمترین صفات تأثیرگذار بر عملکرد دانه بهترتیب شامل؛ روز تا ۵۰ درصد رسیدگی فیزیولوژیک (با رابطه منفی و اثر معکوس)، ارتفاع بوته، سطح کل برگ، شاخص برداشت و عملکرد زیستتوده بودند که در مجموع ۸۶ درصد از کل تغییرات عملکرد را توجیه نمودند. براساس نتایج تجزیه علیت، صفات شاخص برداشت و زیستتوده بیشترین تأثیر مثبت مستقیم و صفت روز تا ۵۰ درصد رسیدگی فیزیولوژیک بیشترین تأثیر منفی غیر مستقیم را (از طریق کاهش شاخص برداشت) بر عملکرد دانه داشتند. بنابراین میتوان از این صفات، در انتخاب مستقیم یا غیر مستقیم ارقام پرمحصول گندم در شرایط تنش رطوبتی آخر فصل استفاده کرد. لاین شماره ۱۷ با طول دوره فنولوژیک کمتر و عملکرد نسبی بیشتر، بهعنوان مطلوبترین لاین تحت شرایط این آزمایش شناسایی شد.
راویه حیدری، نادعلی باقری، نادعلی بابائیان جلودار، حمید نجفی زرینی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
توسعه و تولید ژنوتیپهای با کیفیت بالا یکی از اهداف مهم در برنامههای اصلاحی است. بهمنظور ارزیابی صفات کیفی دانه برنج، ۷۷ لاین برنج (نسل F۱۲) بههمراه پنج رقم شاهد شامل طارم محلی، سنگ طارم، نوک سیاه، فجر و دیلمانی در آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال ۱۳۹۵ بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس طرح کاملاً تصادفی حاکی از تفاوت معنیدار بین لاینهای مورد بررسی از نظر صفات کیفی بود. همبستگی بین صفات کیفی نشان از وجود همبستگی مثبت و معنیدار بین میزان برنج قهوهای و سفید و راندمان تبدیل بود. از طرفی میزان آمیلوز هم با غلظت ژل (۰/۷۹-) همبستگی منفی و معنیداری داشت. نتایج تجزیه به عاملها، چهار عامل اصلی را استخراج کرد که در مجموع ۷۶/۷۵ درصد از تغییرات کل را توجیه میکردند. پراکنش لاینهای مورد مطالعه بر اساس دو عامل اول که در مجموع ۵۱/۲۹ درصد از تغییرات را توجیه میکردند، توانست به درستی لاینهای مشابه را در کنار هم و در ناحیه درست پلات دو بعدی قرار دهد. نتایج حاصل از این تحقیق بیان کرد که لاینهای ۴۷، ۴۸، ۳۷، ۲۷ و ۷، بهخصوص دو لاین ۵۸ و ۵۹ به دلیل دارا بودن میزان آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن و غلظت ژل متوسط، بهعنوان لاینهای با کیفیت پخت مطلوب بودند و با کیفیت تبدیل بالای ۶۷ درصد و طول دانه بالای ۷/۵ میلیمتر در گروه برنجهای دانه بلند طبقهبندی شدند و میتوانند بهعنوان ارقام با کیفیت مناسب معرفی شوند.
بابک ربیعی، مهدی رحیمی،
دوره ۱۳، شماره ۴۷ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
تجزیه تابع تشخیص یکی از روشهای تجزیه آماری چند متغیره است که از آن میتوان برای آزمون صحت نتایج حاصل از تجزیه خوشهای استفاده نمود. در این مطالعه، صحت گروهبندی روشهای مختلف تجزیه خوشهای بر پایه روشهای مختلف استاندارد کردن دادهها و معیارهای متفاوت فاصله با تجزیه تابع تشخیص مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین برای تأیید نتایج از T۲ هتلینگ، پلات CCC و تجزیه واریانس چند متغیره استفاده گردید. بدین منظور، ۸ ژنوتیپ کلزا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مؤسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) در سال ۸۵-۱۳۸۴ کشت شدند و ۱۴ صفت در آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه واریانس طرح بلوکی اختلاف معنی داری را بین ژنوتیپ ها از نظر کلیه صفات مورد مطالعه نشان داد. مقایسه میانگین بین ژنوتیپ ها نیز نشان داد که ژنوتیپ Hyola۴۰۱ از نظر عملکرد دانه و بسیاری از صفات بررسی شده برتر از سایر ژنوتیپ ها بود. براورد ضریب تغییرات فنوتیپی و ژنوتیپی نشان داد که اکثر صفات دارای تنوع زیادی در جمعیت می باشند. تجزیه تابع تشخیص نشان داد که معیار فاصله اقلیدسی بهتر از سایر معیارهای فاصله بود و گروهبندی مطلوبی بر اساس آن بهدست آمد. همچنین تمام روشهای استاندارد کردن دادهها گروهبندی مشابهی بهوجود آوردند و بهتر از استاندارد نکردن دادهها بودند. بر اساس ارزیابی دندروگرامهای روشهای مختلف تجزیه خوشهای مشخص شد که روشهای متوسط فاصله بین گروه ها (UPGMA)، دورترین همسایهها و حداقل واریانس "وارد" بهتر از سایر روشها بودند و ژنوتیپ ها را در سه گروه دسته بندی کردند. تجزیه تابع تشخیص خطی فیشر نشان داد که روشهای UPGMA و حداقل واریانس "وارد" با انجام صحت گروهبندی در حدود ۵/۸۷ درصد، مناسبتر از سایر روشهای تجزیه خوشه ای بودند، با این حال تجزیه تشخیص ژنوتیپ ها را در دو گروه قرار داد. آزمون های T۲ هتلینگ، پلات CCC و تجزیه واریانس چند متغیره نیز نتایج حاصل از تجزیه تشخیص را مورد تأیید قرار دادند. به این ترتیب، بهنظر می رسد که استفاده از معیار فاصله اقلیدسی بر اساس دادههای استاندارد شده و انجام تجزیه خوشهای با روشهای حداقل واریانس "وارد" و یا UPGMA گروه بندی بهتری از ژنوتیپها ارائه دهد، اما توصیه می شود برای تأیید نتایج و تعیین گروه های واقعی از تجزیه تابع تشخیص استفاده گردد.
مهدی کاکایی، طیبه بساکی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
برای ارزیابی تنوع ژنتیکی و ارتباط بین صفات مختلف با عملکرد اقتصادی در هفت رقم نخود زراعی، آزمایشی با آرایش طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط نرمال رطوبتی و شرایط دیم در سال زراعی ۰۲-۱۴۰۱ در شرایط مزرعه به مرحله اجرا درآمد. نتایج تجزیه و تحلیل واریانس در شرایط آبیاری تکمیلی نشان داد که تنوع بین ارقام مختلف از حیث صفات تعداد دانه در بوته، تعداد نیام در بوته، عملکرد دانه، وزن ۱۰۰ دانه و شاخص برداشت، زیست توده و شاخص کلروفیل اسپد در زمان نیام دهی در سطح آماری ۱ درصد (P≤۰/۰۱ ) معنی دار بود و در شرایط تنش رطوبتی، صفات تعداد دانه در بوته، تعداد نیام در بوته، عملکرد دانه تک بوته با نیام، وزن ۱۰۰ دانه، عملکرد دانه، زیست توده، شاخص کلروفیل اسپد در زمان نیام دهی و شاخص برداشت در سطح آماری ۱ درصد(P≤۰/۰۱ ) معنی دار بودند. در تجزیه همبستگی صفات مورد مطالعه در ارقام نخود زراعی در شرایط آبیاری تکمیلی، صفات تعداد دانه در بوته با صفات تعداد نیام در بوته، عملکرد دانه تک بوته بدون نیام و عملکرد دانه تک بوته با نیام همبستگی مثبت و معنی داری داشتند. در شرایط دیم صفات تعداد دانه در بوته با صفات تعداد نیام در بوته، عملکرد دانه تک بوته بدون نیام و عملکرد دانه تک بوته با نیام همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد. در مجموع ارقام یادگار، کسری و عادل به ترتیب بیشترین عملکرد را از خود بروز دادند که قابل بررسی بیشتر برای کشت در منطقه مورد تحقیق هستند.