۳ نتیجه برای صفات رشد
پیام پاکدل، علی تهرانیفر، سید حسین نعمتی، امیر لکزیان، سیده مهدیه خرازی،
دوره ۴، شماره ۱۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
در این تحقیق اثر چهار نوع خاکپوش در سه ضخامت مختلف بر دما و رطوبت خاک و برخی از صفات رشدی دو رقم گل جعفری (درانگوبی(Tagetes patella var Durango Bee) و آنتیگوا (Tagetes erecta var Antigua)) مورد استفاده در فضای سبز شهر مشهد که در اقلیم نیمه خشک قرار دارد، مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق بهصورت طرح آزمایشی فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی و در چهار تکرار انجام شد. تیمارها شامل شاهد(بدون خاکپوش) و چهار نوع خاکپوش چیپس چوب، کمپوست زباله شهری، خاک اره و سنگریزه در سه ضخامت ۴، ۸ و۱۲ سانتیمتر بودند. در این آزمایش صفات اندازهگیری شده شامل رطوبت خاک، درجه حرارت خاک، تعدادگل، وزنتر و خشک بوته، ارتفاع بوته و وزنتر ریشه بودند. خاکپوش خاک اره با ضخامت ۱۲سانتیمتر دارای بیشترین میانگین درصد رطوبت وزنی (۶۲/۲۳ درصد) و کمترین میانگین درجه حرارت خاک (۰۱/۲۵ درجه سانتیگراد) در طول فصل رویش بود و در صفات رشدی در مجموع بیشترین مقدار رشد را در هردو رقم نشان داد. در هردو رقم، در تمامی صفات رشدی با افزایش ضخامت لایه خاکپوش، میزان رشد افزایش پیدا کرد. رقم آنتیگوا دارای رشد رویشی بیشتر، تعداد گل کمتر و گل درشتتر نسبت به رقم درانگوبی بود. تمامی تیمارها از نظر صفات رشدی، اختلاف معنیداری با تیمار شاهد داشتند. در مجموع در هردو رقم، در رابطه باصفات رشدی اندازهگیری شده، بیشترین میانگین میزان رشد بهترتیب در خاکپوش خاک اره، چیپس چوب،کمپوست، سنگریزه و شاهد بود. بهنظر میرسد که خاک اره با حفظ بهتر رطوبت خاک نسبت به دیگر خاکپوشها و کاهش تنش رطوبتی خاک، باعث رشد بیشتر گلهای جعفری در مناطق خشک و نیمه خشک میشود.
هدایتالله کریمزاده سورشجانی، محمودرضا تدین، مرتضی شلالوند، یحیی فردی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
بهمنظور بررسی سازگارپذیری هیبریدهای ذرت با ویژگیهای اکوجغرافیایی ورامین آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مجتمع تحقیقاتی کشاورزی و دامپروری جلیلآباد ورامین در سال ۱۳۹۴ اجرا شد. برای بررسی تطابقپذیری هیبریدهای ذرت، با شرایط اقلیمی از تیمارهای تاریخ کشت بهعنوان عامل اصلی در چهار سطح (D۱: ۱۵ فروردین، D۲: ۳۰ فروردین، D۳: ۱۵ اردیبهشت، D۴: ۳۰ اردیبهشت) و هیبریدهای ذرت بهعنوان عامل فرعی (H۱: گازدا، H۲: ماکسیما، H۳: سینگلکراس ۷۰۱ و H۴:اAS۱۶۰) استفاده شد. نتایج نشان از وجود تنوع بین هیبریدها از نظر شاخص سطح برگ، ماده خشک، سرعت رشد گیاه، سرعت رشد نسبی و سرعت جذب خالص در تاریخ کاشتهای مورد مطالعه داشت. همچنین نتایج نشان داد اثر تاریخ کاشت، هیبرید و برهمکنش آنها بر ارتفاع و وزن بوته، وزن بلال، نسبت وزنی بلال به بوته، عملکرد علوفه سیلویی و کارایی مصرف آب معنیدار بود. در بین صفات کیفی مورد مطالعه نیز مشخص شد درصد پروتئین و فیبرهای نامحلول در شوینده خنثی در بین هیبریدهای مختلف بهطور معنیداری اختلاف داشت. مشخص شد بهترین تاریخ کشت جهت دستیابی به بیشترین عملکرد علوفه سیلویی برای هیبرید ماکسیما و AS۱۶۰، ۱۵ و۳۰ اردیبهشت و سینگلکراس ۷۰۱، ۳۰ فروردین و ۱۵ اردیبهشت بود، هیبرید گازدا نیز در همه تاریخهای کاشت عملکرد مشابهی داشت. همچنین نتایج نشان داد در منطقه مذکور کاشت سینگل کراس ۷۰۱ و هیبرید ماکسیما ظاهراً از نظر عملکرد علوفه سیلویی در واحد سطح نسبت به دو هیبرید دیگر برتری و سازگاری بیشتری دارند ولی نتیجهگیری و توصیه قطعی نیاز به تکرار آزمایشها در سالهای بیشتری دارد.
محمد رضا بحرینی بهزادی، فریدون افتخاری شاهرودی، دیل ون ولک،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۴ )
چکیده
در این پژوهش تعداد ۱۱۸۲، ۱۰۹۹ و ۱۰۹۹ رکورد مربوط به صفات وزن تولد، افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری و وزن شیرگیری برههای گوسفند کرمانی استفاده شد. این اطلاعات در طی ۵ سال ( ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶) در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند کرمانی شهر بابک جمع آوری شده بود. اثر سال تولد، سن مادر و جنس بره بر کلیه صفات معنی دار بود. نوع تولد تأثیر معنیداری بر وزن تولد برهها نداشت ولی اثر آن بر دو صفت دیگر معنیدار بود. برای برآورد مؤلفههای (کو)واریانس و پارامترهای ژنتیکی از مدل دام یک متغیره و دو متغیره و روش حداکثر درستنمایی محدود شده استفاده شد. براساس مناسبترین مدل دام برازش یافته، وراثتپذیری مستقیم وزن تولد، افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری و وزن شیرگیری به ترتیب ۰۶/۰ ± ۱۰/۰ ، ۰۸/۰± ۲۱/۰ و ۰۹/۰ ± ۲۲/۰ و وراثتپذیری مادری برای سه صفت فوق به ترتیب ۰۴/۰± ۲۷/۰، ۰۵/۰ ± ۱۵/۰ و ۰۵/۰ ± ۱۹/۰ برآورد شد. همبستگی ژنتیکی مستقیم و فنوتیپی بین وزن تولد- افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری، وزن تولد- وزن شیرگیری و افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری- وزن شیرگیری به ترتیب ۸۵/۰ و ۴۱/۰، ۸۲/۰ و ۴۸/۰ و ۹۹/۰ و ۹۹/۰ برآورد شد. عدم حضور اثر مادری در مدل دام سبب برآورد بیش از حد وراثتپذیری مستقیم شد. بنابراین اثر مادری یک منبع مهم تنوع برای صفات رشد اولیه در گوسفند کرمانی است و در صورتی که از آن صرف نظر شود، باعث ارزیابی ژنتیکی ناصحیح برهها میشود.