۴ نتیجه برای عملکرد میوه
هرمز عبادی، بیژن مرادی،
دوره ۲، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
به منظور مقایسه تأثیر دفعات کودآبیاری کود نیتروژنه بر عملکرد کمی و کیفی میوه پرتقال، رقم تامسون ناول، پژوهشی مزرعهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در پنج تیمار و چهار تکرار به مدت سه سال اجرا گردید. تیمارها عبارت بودند از یک تیمار چال-کود (آبیاری با سیستم قطرهای) و چهار تیمار کودآبیاری کود نیتروژنه (۲، ۴، ۶ و ۸ دفعه در فصل رشد). مقدار کاربرد کود در همه تیمارها براساس تجزیه خاک و برگ تعیین و اعمال شد. در تیمار چالکود، کود اوره در دو نوبت (نیمه دوم اسفند و اردیبهشت) و بقیه کودها در یک مرحله (نیمه دوم اسفند) استفاده شدند. در تیمارهای کودآبیاری، فقط کود اوره از طریق تانک کود استفاده شد و بقیه کودها یک بار در سال (نیمه دوم اسفند) به درختان داده شد. مقدار و زمان آبیاری برای همه تیمارها یکسان بود. صفات اندازهگیری شده در هر واحد آزمایشی شامل وزن کل میوهها، وزن تک میوه، ضخامت پوست، قطر و طول میوه، اسیدیته و مواد جامد محلول میوه بود. مقایسه میانگینها نشان داد که عملکرد درختان در تیمارهای ۶ و ۸ بار کودآبیاری به میزان ۶/۵ تا ۱/۳۲ درصد بیشتر از تیمارهای دیگر بود. ولی فقط اختلاف ۸ با ۲ و ۴ بار کود آبیاری معنی دار بود. تیمارها از نظر وزن و ضخامت پوست میوه تفاوتی نداشتند. قطر میوه در ۶ بار کودآبیاری بیش از سایر تیمارها بود و تفاوت معنیدار با ۲ بار کودآبیاری داشت. کیفیت آب میوه در مقایسه دورهای کودآبیاری و چالکود، تفاوت معنیدار نداشت، ولی اختلافاتی بین تیمارهای کودآبیاری مشاهده شد. در مجموع میتوان ۶ بار کودآبیاری نیتروژن در سال را برای پرتقال رقم تامسون ناول در شرایط مشابه محل این پژوهش توصیه کرد.
پیمان جعفری، امیرهوشنگ جلالی،
دوره ۲، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف تعیین مناسبترین فواصل کاشت (بوته و پشته) در روش کشت رایج خربزه در منطقه ورامین برای دستیابی به عملکرد زیاد و میوههای بازارپسند برنامهریزی گردیده است. آزمایش بهصورت طرح آماری نواری خرد شده با ۳ تکرار در دو سال در مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین انجام شد. عامل اصلی (عمودی) شامل چهار فاصله بوته روی ردیف (۲۰، ۴۰، ۶۰ و ۸۰ سانتیمتر) بود که عمود بر هر بلوک بهصورت تصادفی اعمال شد. عامل افقی شامل دو فاصله بین ردیف (عرض پشته) ۵/۱ و ۳ متر بود که بهصورت نواری در سرتاسر بلوکها پیاده گردید. عامل فرعی نیز دو رقم خربزه زرد ایوانکی و خاتونی مشهد بود. نتایج دو ساله حاصل از تجزیه آماری صفات مورد بررسی نشان میدهد که ارقام مورد بررسی از نظر عملکرد و همچنین درصد مواد جامد محلول در میوه اختلاف معنیدار داشته و رقم زرد ایوانکی با داشتن عملکردی معادل ۷/۳۸ تن در هکتار و مواد جامد محلول ۶۸/۹ درصد نسبت به رقم خاتونی برتری داشته است. بیشترین عملکرد میوه، درصد مواد جامد محلول و متوسط وزن میوه برای رقم ایوانکی در الگوی کشت ۸/۰×۳ متر حاصل شد. اما برای رقم خاتونی، میتوان فاصله بوتهها را تا ۶۰ سانتیمتر کاهش داد. بنابراین الگوی کشت ۶/۰×۳ متر برای این رقم قابل توصیه است. در مجموع، رقم ایوانکی از نظر ویژگیهای کمی و کیفی عملکرد نسبت به رقم خاتونی برتری داشت.
جواد حمزهئی، سعید نجاری، فرشید صادقی میآبادی، گودرز احمدوند، جلال سلطانی،
دوره ۳، شماره ۸ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده
تحقیق حاضر به منظور بررسی واکنش صفات زراعی، عملکرد و اجزای عملکرد کدوی پوست کاغذی به کود زیستی حلکننده فسفات در سطوح مختلف کود شیمیایی فسفره اجرا گردید. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو عامل کود زیستی حلکننده فسفات (تلقیح و عدم تلقیح بذر) و کود شیمیایی فسفره در چهار سطح (۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد، توصیه شده براساس آزمون خاک) در سه تکرار، در مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال ۱۳۹۰ انجام شد. بررسی نتایج در مرحله گلدهی نشان داد که مصرف ۷۵% کود شیمیایی فسفره بیشترین مقدار صفات تعداد برگ در بوته (۸۶/۲۱)، وزن خشک برگ در بوته (۷۵/۲۷ گرم) و وزن خشک بوته (۶۶/۴۹ گرم) را به خود اختصاص داد. تلقیح با کود زیستی حلکننده فسفات در مقایسه با تیمار عدم تلقیح، بیشترین تعداد ساقه فرعی و وزن خشک برگ در بوته را در اواسط مرحله میوهدهی تولید کرد. با افزایش مصرف کود شیمیایی فسفره، تعداد میوه در بوته افزایش یافت. همچنین، تیمار استفاده از کود زیستی حلکننده فسفات و مصرف ۵۰% توصیه شده کود شیمیایی فسفره، عملکرد دانه بیشتری داشت، که این نتیجه میتواند ناشی از افزایش کارایی باکتریهای حلکننده فسفات در مقادیر کمتر کود شیمیایی فسفره باشد.
خانم فرانک دفتریان، دکتر مریم گل آبادی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
ﺍﻳﻦ ﭘﮋﻭﻫﺶ بهمنظور ﺑﺮﺭﺳﻲ و مقایسه عملکرد میوه و اجزای آن، صفات مورفولوژیک و کیفیت میوه بین ژنوتیپهای مختلف گوجهفرنگی گلخانهای انجام شد تا بتوان از آنها بهعنوان معیار انتخاب استفاده نمود. نتاج حاصل از تعداد ۴۹ تلاقی گوجهفرنگی گلخانهای بههمراه ۱۳ والد آنها در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه کشت شدند. نتاج تلاقیهای ۲۰، ۲۵ و ۴۶ بیشترین مقادیر عملکرد میوه را نشان دادند. از طرف دیگر نتاج تلاقیهای ۱۷ و ۱۸ بیشترین مقدار کیفیت میوه را نشان دادند که از نظر عملکرد میوه نیز در شرایط مطلوبی قرار داشتند. همچنین از نظر صفت تعداد میوه، نتاج تلاقیهای ۱۶، ۱۸ و ۱۹ بالاترین مقدار را نشان دادند. جهت گزینش مؤثرترین صفات بهعنوان معیار انتخاب، میزان وراثتپذیری عمومی و خصوصی صفات در طی دو فصل به روشهای رگرسیون والد- نتاج، میانگین والدین- نتاج و همبستگی والد - نتاج تخمین زده شد. میزان وراثتپذیری عمومی متوسط تا نسبتاً بالایی بین ۴۵ تا ۹۲ درصد در فصل اول و بین ۴۳ تا ۸۰ درصد در فصل دوم برآورد شد. ﺻﻔﺎﺕ عملکرد کل میوه، وزن تکمیوه، ضخامت پریکارپ، مواد جامد محلول (بریکس) و pH با مقادیر بالاتری از وراثتپذیری نسبت به سایر صفات، بهعنوان شاخص ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﮊﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎﻱ ﺑﺮﺗﺮ پیشنهاد شدند. وراثتپذیری خصوصی در صفات تعداد میوه در گلآذین و طول میانگره مقادیر بالاتری را نشان دادند که معرف معیارهای انتخاب مناسب براساس این صفات بود. اما نتایج نشان داد که معیارهای انتخاب در شرایط محیطی مختلف، متفاوت بودند.