۱۳ نتیجه برای کمپوست
محمود رضا تدین، علی جعفر قربانینژاد،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
به منظور بررسی تأثیر آبیاری تکمیلی و مقادیر مختلف کمپوست جامد شهری بر رشد و عملکرد دو رقم نخود تحت شرایط دیم، آزمایشی مزرعهای در خرم آباد در سال ۸۸-۱۳۸۷ به اجرا درآمد. آزمایش به صورت کرتهای دوبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. چهار سطح آبیاری به عنوان عامل اصلی شامل: شرایط دیم به عنوان شاهد، آبیاری تکمیلی در مرحله گلدهی، پرشدن دانه و گلدهی + پرشدن دانه، سه سطح کمپوست جامد شهری به عنوان عامل فرعی شامل: صفر، ۱۰ و ۱۵ تن در هکتار و دو رقم نخود گریت و فیلیپ به عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد شاخه فرعی (۰۸/۱۴)، تعداد غلاف در بوته (۳۷/۳۲)، ارتفاع بوته (۵۲/۳۷ سانتیمتر)، وزن هزار دانه (۵/۲۸۲ گرم)، عملکرد دانه (۱۴۷۵ کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیک (۴۱۵۵ کیلوگرم در هکتار) از تیمار آبیاری تکمیلی در مراحل گلدهی + پر شدن دانه به دست آمد. رقم گریت در تیمارهای آبیاری تکمیلی عملکرد بیشتری داشته و در تمام مراحل بیشترین عملکرد دانه از تیمار ۱۵ تن کمپوست در هکتار به دست آمد. نتیجهگیری آزمایش این بود که کاربرد آبیاری تکمیلی به همراه ۱۵ تن در هکتار کمپوست جامد شهری و رقم مناسب میتواند منجر به عملکرد بیشتر ارقام نخود تحت شرایط دیم شود.
یحیی رضایی نژاد، مجید افیونی،
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۷۹ )
چکیده
با توجه به تولید روزافزون مواد آلی، به ویژه لجن فاضلاب و کمپوست، از نظر زیست محیطی احتمالاً مطمئنترین راه پیشگیری از انباشته شدن این مواد، افزودن آنها به زمینهای کشاورزی است. معذالک خطرات احتمالی ناشی از اضافه کردن مواد آلی به زمینهای کشاورزی، باید قبل از ارزش کودی و اقتصادی آن مورد بررسی قرار گیرد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر مواد آلی بر خواص شیمایی خاک، جذب عناصر غذایی و فلزات سنگین به وسیله ذرت و عملکرد آن میباشد. این آزمایش به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و چهار تیمار کودی، شامل کود گاوی، لجن فاضلاب، کمپوست زباله شهری و کود شیمیایی انجام گرفت. کودهای آلی به مقدار ۵۰ تن در هکتار و کود شیمیایی به مقدار ۲۵۰ کیلوگرم فسفات دی آمونیوم و ۲۵۰ کیلوگرم اوره (به صورت سرک) در هکتار به کرتها اضافه شد.
کودهای آلی باعث افزایش معنیدار ماده آلی، مقدار قابل استخراج روی، مس، سرب و آهن به وسیله EDTA، فسفر و پتاسیم قابل جذب، و درصد کل ازت در خاک گردید. غلظت و جذب عناصر غذایی در اندام هوایی و دانه ذرت تیمارهای مختلف دارای تفاوت معنیدار بود، در صورتی که غلظت سرب و کادمیوم در این اندامها تفاوت معنیداری را نشان نداد. عملکرد علوفه و دانه ذرت در بین تیمارها دارای تفاوت معنیداری بود، به طوری که کود گاوی و لجن فاضلاب دارای بیشترین، و کمپوست دارای کمترین تاثیر بر عملکرد بودند. بنابراین، میتوان نتیجهگیری کرد که کود گاوی و لجن فاضلاب از پتانسیل زیادی برخوردار میباشند، و میتوان از آنها برای باروری خاک استفاده کرد. غلظت فلزات سنگین در ذرت، و انباشت آنها در خاک، به مراتب کمتر از استانداردهای تعیین شده بود.
ابراهیم ممنوعی، ابراهیم ایزدی دربندی، مهدی راستگو، محمد علی باغستانی، محمد حسن زاده خیاط،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
به منظور بهینهسازی مصرف علفکش نیکوسولفورون با استفاده از مواد افزودنی در کنترل علفهای هرز و کاربرد کودهای آلی و زیستی در ذرت، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایش شامل کاربرد کودهای آلی (گاوی، ورمیکمپوست )و زیستی (کود بیولوژیک میکوریزا) به همراه شاهد بدون کاربرد کود، مقادیر کاربرد علفکش نیکوسولفورون در دو سطح ۸۰ و ۴۰ گرم ماده موثر در هکتار و کاربرد و عدم کاربرد ماده افزودنی هیدرومکس بود. بر اساس نتایج آزمایش، علفهایهرز غالب مزرعه مورد آزمایش شامل خرفه، تاجریزی، تاجخروس ریشهقرمز بودند، بیشترین تراکم نسبی در فواصل نمونه برداری ۲۰ و ۴۵ روز پس از روز سمپاشی، به ترتیب مربوط به تاجریزی و خرفه بود. نتایج نشان داد با کاربرد ماده افزودنی کارایی نیکوسولفوورن افزایش یافت. به طوری که تیمار کاربرد ماده افزودنی هیدرومکس همراه با ۵۰ درصد مقدار توصیه شده علفکش نیکوسولفورون توانست وزن خشک خرفه، تاجریزی و تاجخروس ریشهقرمز در ۲۰ و ۴۵ روز پس از سمپاشی به ترتیب ۸۴، ۷۱، ۸۶ و ۷۱، ۷۹، ۱۰۰ درصد کاهش دهد. از سوی دیگر، کاربرد کود گاوی با ۴۰ گرم ماده موثره در هکتار در حضور هیدرومکس توانست عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک ذرت را به ترتیب ۴۹ و ۶۰ درصد افرایش دهد.
کاظم هاشمیمجد، محمود کلباسی، احمد گلچین، حسین شریعتمداری،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
قابلیت کرمهای خاکی برای بازیافت محدوده وسیعی از ضایعات آلی به خوبی شناخته شده است. معدودی از گونههای کرمهای خاکی برای تولیـد تجـاری ورمی کمپوستها مناسباند و از این میـان دو گـونه foetida Eisenia و Lumbricus rubellus در مناطق معـتدله یافت میشوند. نمونههای کرمهای خاکی از مناطق شمال و شمالغرب کشور و از داخل تودههای قدیمی کود دامی و لاشبرگهای سطحی جمعآوری و در شرایط گلخانهای نگهداری شدند. برای شناسایی گونههای کرمهای خاکی از ویژگیهای ظاهری شامل شمار حلقههای بدن، شماره حلقههای کمربند جنسی، شماره حلقههای برآمدگی بلوغ، رنگ بدن، ابعاد بدن کرمهای بالغ، شکل سر و پیش دهان و شماره نخستین حلقه دارای سوراخ پشتی استفاده شد. تمامی نمونههای کرمهای کمپوستی جمعآوری شده، متعلق به گونه Eisenia foetida بودند. این کرمها برای تولید ورمی کمپوست از کود دامی، بقایای گیاهی، لجن فاضلاب، زباله شهری، فیلتر کیک و باگاس حاصل از کارخانههای نیشکر قابلیت خوبی داشتند. در شرایط انکوباسیون درون کود دامـی با رطوبت ۷۰ درصـد وزنی و در دمای ۲ ± ۲۴ درجـه سانتیگراد، هر کرم در هفته، یک الی دو کپسول تخم تولید کرده و در هر کپسول تخم دو الی هفت عدد نوزاد کرم وجود داشت. در طی فرآیند تولید ورمی کمپوست، نسبت کربن به نیتروژن مواد کاهش یافت که نشاندهنده پیشرفت تجزیه مواد و پایداری بیشتر ورمی کمپوست تولید شدهاست.
جمالعلی الفتی، الهام رمضانی، تیمور رضوی پور،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
قارچها به جهت دارا بودن درصد زیاد آب و ساختار اپیدرمی نازک و متخلخل، ماندگاری بسیار کمتری نسبت به سایر سبزیها دارند. هدف از پژوهش حاضر، دستیابی به ترکیب کمپوست مناسب و شرایط بهینه نگهداری قارچ دکمهای بهمنظور افزایش ماندگاری آن بود. فاکتورهای آزمایشی شامل دو دمای نگهداری ۴ و ۲۵ درجه سانتیگراد، دو نوع بستهبندی ظروف شفاف و پوشیده شده با فویل و چهار نوع کمپوست (کلش گندم و کود مرغی، کلش گندم و کود اسبی، کلش برنج و کود مرغی، کلش برنج و تفاله زیتون) بودند. صفاتی مانند درصد کاهش وزن، میزان قهوهای شدن، درصد ماده خشک، فنول کل و فعالیت آنتیاکسیدانی ۷ روز بعد از برداشت برای نمونههای انبار شده در دمای اتاق (۲۵ درجه سانتیگراد) و ۲۵ روز بعد از برداشت برای نمونههای انبار شده در یخچال (۴ درجه سانتیگراد) ارزیابی شدند. قارچهای پرورشیافته در کمپوست کلش برنج و تفاله زیتون، بیشترین درصد ماده خشک (۶۲/۱۱ درصد) را در دمای اتاق نشان دادند. قارچهای پرورشیافته در کمپوست کلش برنج و تفاله زیتون، بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی را در دمای یخچال و اتاق زمانی نشان دادند که در ظرف پوشیده شده با فویل نگهداری شدند. طبق نتایج بهدست آمده، کمپوست کلش برنج و تفاله زیتون میتواند بهعنوان کمپوست مناسب جهت افزایش ماندگاری قارچ دکمهای معرفی شود و نیازمند تحقیقات بیشتری است.
مهدی چرگی، دکتر ویدا چالوی، دکتر وحبد اکبرپور،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
افزودن کودهای آلی کمپوست و ورمیکمپوست به خاک سبب بهبود شرایط فیزیکی، عناصر غذایی و موجودات ذرهبینی خاک میشود. در مطالعه حاضر، اثر کاربرد تنها و ترکیبی کوددامی، ورمیکمپوست و کود شیمیایی اوره بر عملکرد و ویژگیهای کیفی گیاه دارویی ریحان (Ocimuom basilicum L.) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت طرح کرتهای خرد شده بر پایه بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه پژوهشی دانشگاه علومکشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال ۱۳۹۲ اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل، فاکتور اصلی شش نوع کوددهی، فاکتور فرعی دو رقم ریحان سبز و بنفش و فاکتور فرعی فرعی سه زمان برداشت بودند. براساس نتایج بهدست آمده، تیمارهای دوگانه کودهای آلی و اوره، در مقایسه با تیمار کودهای آلی بهتنهایی تفاوتی از نظر آماری برای افزایش عملکرد وزن تر و خشک گیاهان نداشتند. در تیمارهای ترکیبی کودهای آلی و اوره، میزان نیترات موجود در این گیاهان افزایش نشان داد. بهجز میزان نیترات، ریحان سبز برای ظرفیت آنتیاکسیدانی، عملکرد و صفات رویشی اندازهگیری شده بهتر از ریحان بنفش بود. از نظر زمان برداشت، بیشترین عملکرد و ظرفیت آنتیاکسیدانی در چیندوم مشاهده شد. این یافتهها، اثر مثبت کاربرد کودهای آلی را در افزایش عملکرد و کیفیت گیاه دارویی ریحان نشان دادند. بنابراین با توجه به نتایج این آزمایش، با کاربرد کود دامی و ورمیکمپوست از مصرف بیرویه کودهای شیمیایی کاسته میشود و همچنین اثرات زیانآورشان بر محیطزیست کاهش مییابد.
یاسر اسماعیلیان،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
بررسی واکنش محصول به عملیات کمآبیاری و ارزیابی اثر تنش خشکی بر گیاه از مهمترین موضوعات تولید گیاهان زراعی است. کاربرد کودهای آلی در این شرایط میتواند نقش تعیینکنندهای داشته باشد. بدین منظور، آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی گناباد اجرا شد. عامل اصلی شامل سطوح: آبیاری کامل، قطع موقت آبیاری در مرحله گلدهی و قطع موقت آبیاری در مرحله پر شدن دانه و سطوح عامل فرعی شامل: شاهد، کود شیمیایی، کود دامی، کمپوست و ورمیکمپوست بود. بر اساس نتایج بهدست آمده، تنش خشکی موجب افت عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی ارزن شد. در حالیکه بهترین عملکردها از مصرف کود ورمیکمپوست در شرایط آبیاری کامل در طول دوره رشد بهدست آمد. صفات عملکرد علوفه، ارتفاع گیاه، تعداد برگ در ساقه اصلی، تعداد پنجه و وزن هزار دانه اختلاف معنیداری در بین تیمارهای تنش خشکی نشان ندادند. عملکرد علوفه، بیولوژیکی و دانه درنتیجه مصرف ورمیکمپوست بیشترین افزایش را نشان داد. درحالی که ارتفاع بوته و شاخص برداشت در اثر مصرف کود دامی بیشترین افزایش را داشت. کود شیمیایی فقط صفت تعداد پنجه در واحد سطح را نسبت به سایر تیمارها بهمیزان بیشتری افزایش داد. گیاهانی که در مرحله پر شدن دانه در معرض تنش خشکی قرار گرفته بودند شاخص برداشت پایینتری را نشان دادند. کارایی مصرف آب گیاهانی که در معرض تنش خشکی در مرحله گلدهی قرار داشتند افزایش و آنهایی که تحت تنش خشکی در مرحله پر شدن دانه قرار داشتند، کاهش یافت. ورمیکمپوست و کمپوست بیشترین تأثیر را بر بهبود این صفت داشتند. بهطور کلی، هرچند بالاترین عملکردها از اعمال آبیاری کامل بهدست آمد، اما با عملیات کمآبیاری در مرحله گلدهی ارزن میتوان کارایی مصرف آب و شاخص برداشت این گیاه را بهبود داد. همچنین نتایج بهدست آمده نشاندهنده اثرات مثبت تغذیه آلی نسبت به شیمیایی در زراعت ارزن است.
عبدالستار دارابی، وحید یعقوبی، محمد رضا رفیع، شهرام امیدواری، مریم جواد زاده،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده
بهمنظور مطالعه تأثیر کاربرد تلفیقی اوره و ورمیکمپوست بر ویژگیهای کمّی و کیفی سیبزمینی (رقم سانته) و ارزیابی اقتصادی این سیستم کوددهی، پژوهش مزبور بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی شامل چهار تیمار و سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان بهمدت دو سال زراعی (۹۵-۱۳۹۳) اجرا شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل عدم مصرف نیتروژن، تأمین ۵۰ درصد نیتروژن مورد نیاز گیاه از طریق اوره و ۵۰ درصد از طریق ورمیکمپوست، تأمین ۷۵ درصد نیتروژن مورد نیاز گیاه از طریق اوره و ۲۵ درصد از طریق ورمیکمپوست و تأمین ۱۰۰ درصد نیتروژن مورد نیاز گیاه از طریق اوره بودند. کاشت غدههای بذری جوانهدار در اواسط دیماه انجام و غدهها در اواخر اردیبهشتماه برداشت شدند. عملکرد کل و قابل فروش غده، کارایی مصرف نیتروژن و کارایی زراعی مصرف نیتروژن در تیمار تأمین ۷۵ درصد نیتروژن مورد نیاز گیاه از طریق اوره و ۲۵ درصد از طریق ورمیکمپوست بهطور معنیداری از سایر تیمارها بیشتر بود. کاربرد ورمیکمپوست در هر دو تیمار تأمین ۷۵ درصد نیتروژن مورد نیاز گیاه از طریق اوره و ۲۵ درصد از طریق ورمیکمپوست و تأمین ۵۰ درصد نیتروژن مورد نیاز گیاه از طریق اوره و ۵۰ درصد از طریق ورمیکمپوست سبب افزایش معنیدار تعداد ساقه، تعداد غده و کاهش نیترات غده در مقایسه با تیمار تأمین ۱۰۰ درصد نیتروژن مورد نیاز از منبع اوره شد. تأثیر ورمیکمپوست بر درصد ماده خشک غده معنیدار نبود. ارزیابی اقتصادی مشخص کرد که حداکثر سود به تیمار تأمین ۷۵ درصد نیتروژن مورد نیاز از طریق اوره و ۲۵ درصد از طریق ورمیکمپوست تعلق داشته است. بر اساس نتایج این پژوهش تأمین ۷۵ درصد نیتروژن مورد نیاز از طریق اوره و ۲۵ درصد از طریق ورمیکمپوست میتواند سبب افزایش عملکرد کمّی و کیفی سیبزمینی و بهبود درآمد کشاورزان شود.
صاحب سودایی مشاعی، ناصر علیاصغرزاده ، شاهین اوستان،
دوره ۱۱، شماره ۴۲ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده
آگاهی بر سرعت معدنی شدن نیتروژن از منابع مختلف آلی یک عامل کلیدی برای تعیین نیاز کودی نیتروژن گیاه با حداقل آثار منفی زیست محیطی است. به منظور بررسی سرعت معدنی شدن نیتروژن کمپوست، ورمیکمپوست و کود دامی یک آزمایش انکوباسیون گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار، چهار تیمار (کمپوست، ورمیکمپوست، کود دامی و شاهد) در دو سطح دمایی (۸ و ۲۵ درجه سانتیگراد) و دو سطح رطوبتی (۵۰ و ۸۵ درصد ظرفیت مزرعهای) به مدت ۹۰ روز انجام گردید. آمونیم و نیترات حاصل از فرایند معدنی شدن به روش اسپکتروفتومتری اندازهگیری شدند. مدلهای مختلف سینتیکی با دادههای معدنی شدن نیتروژن برازش داده شد. نتایج نشان داد که مدل سینتیکی ترکیب مرتبه صفر- مرتبه اول بهترین مدل سینتیکی برازش یافته با دادههاست. بیشترین مقدار نیتروژن معدنی شده ( Nmin ) از کود دامی ( ۷۸/۸۷ mgN/kg معادل ۵۴/۱۴ درصد نیتروژن کل) در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد و کمترین مقدار ( ۶۲/۲۲ mgN/kg معادل ۶۲/۴ درصد نیتروژن کل) از تیمار کمپوست در دمای ۸ درجه سانتیگراد حاصل شد که این محاسبه، فرضیه کمتر بودن تجزیهپذیری کود کمپوست را تقویت میکند. شاخص قابلیت دسترسی نیتروژن ( N۰k ) برای تیمارهای کودی به ترتیب کود دامی> ورمیکمپوست> کمپوست بود. با افزایش دما و افزایش رطوبت خاک، معدنی شدن نیتروژن افزایش یافت و تأثیر دما بیشتر از تأثیر رطوبت خاک بود. مقدار نیتروژن معدنی شده ( Nmin ) با نیتروژن قابل معدنی شدن بالقوه (* N۰ ) (r =�۰/۵۸۳ ) و شاخص قابلیت دسترسی نیتروژن (* N۰k ) (r=�۰/۸۳۴ ) همبستگی نشان داد.
سید عبدالرضا کاظمینی، حسین غدیری، نجفعلی کریمیان، علی اکبر کامگار حقیقی، منوچهر خردنام،
دوره ۱۲، شماره ۴۵ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده
به منظور بررسی برهمکنش نیتروژن و مواد آلی بر رشد و عملکرد گندم دیم، آزمایشی دردو سال ۱٣٨٤ و ١٣٨٥ در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز واقع در باجگاه بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی نیتروژن در سه سطح (صفر، ۴۰ و۸۰ کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و فاکتورهای فرعی سه نوع ماده آلی شامل پسمانهای گندم به میزان ٧٥٠ و ١٥٠٠ کیلوگرم در هکتار، پسمانهای ریشه شیرین بیان به میزان ١٥و٣٠ تن در هکتار و کمپوست ضایعات شهری به میزان ۱۰ و۲۰ تن در هکتار (معادل ۵۰ و۱۰۰%) بودکه با تیمار شاهد (فاقد هر گونه ماده افزودنی) مقایسه گردیدند. نتایج نشان داد عملکرد دانه گندم با افزایش نیتروژن از صفر به ٤٠ و از ٤٠ به ٨٠کیلوگرم در هکتار بهطور معنیداری افزایش یافت. از بین اجزای عملکرد گندم، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در بوته افزایش یافت که این افزایش در مورد تعداد دانه در سنبله از صفر به ٤٠ و ٨٠ کیلوگرم در هکتار و در مورد تعداد خوشه از صفر به ٨٠ کیلوگرم در هکتار معنیدار بود. نتایج حاصله از مصرف مواد آلی مختلف به خاک نشان داد که حداکثر عملکرد دانه گندم دیم در تیمار ۱۰۰ درصد کمپوست به میزان ٣٢% در مقایسه با تیمار شاهد افزایش داشت. نتایج بهدست آمده از اثر برهمکنش مواد آلی و نیتروژن (میانگین دو سال) نشان داد که در تیمار١٠٠درصد کمپوست، با افزایش نیتروژن از صفر به ٤٠ کیلوگرم در هکتار، عملکرد دانه گندم بهطور معنیداری افزایش پیدا کرد و افزایش نیتروژن از ٤٠ به ۸۰ کیلوگرم اختلاف معنیداری ایجاد نکرد. بنابراین حداکثر ٥٠ درصد از نیتروژن مورد نیاز میتواند با کمپوست جایگزین گردد. دادههای بهدست آمده از تأثیر مواد آلی بر روند تغییرات آب موجود در خاک نشان داد که بهطور کلی در هر دو سال آزمایش مصرف مواد آلی، در مقایسه با تیمار شاهد، مقدار آب موجود درخاک (صفر تا ٦٠ سانتیمتر) را افزایش داد لیکن از بین مواد آلی، مصرف کمپوست تأثیر بیشتری بر ظرفیت نگهداری آب خاک داشت.
فاطمه رسولی، منوچهر مفتون،
دوره ۱۲، شماره ۴۶ - ( ۱۰-۱۳۸۷ )
چکیده
ماده آلی و نیتروژن کل در اکثر خاکهای آهکی ایران کم است و مصرف مدام کودهای نیتروژندار سبب آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی و اثرات زیانبار محیطی دیگر میشود و لذا مصرف توأم نیتروژن و ماده آلی به منظور تأمین بخشی از نیاز نیتروژنی گیاه، بهبود خصوصیات فیزیکو شیمیایی خاک و حفاظت محیط زیست از اهمیت ویژهای برخوردار است. تحقیق حاضر به منظور مطالعه تأثیر مصرف دو ماده آلی با یا بدون نیتروژن بر رشد و ترکیب شیمیایی برنج و خصوصیات شیمیایی خاک انجام شد. آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در گلدان انجام گردید. تیمارها شامل دو منبع ماده آلی (کمپوست زباله شهری و کود دامی)، چهار سطح ماده آلی (۰، ۱، ۲ و ۴ درصد) و سه سطح نیتروژن (N) (۰، ۷۵ و۱۵۰ میلیگرم در کیلوگرم)، در برنج بود. مصرف کمپوست و کود دامی سبب افزایش وزن خشک برنج گردید. بیشترین وزن خشک با مصرف ۴ درصد کمپوست و ۱۵۰ میلیگرم نیتروژن حاصل شد. رشد برنج با مصرف کود دامی تا سطح ۲ درصد افزایش و با مصرف بیشترکود دامی، احتمالاً به دلیل افزایش املاح محلول خاک کاهش یافت. اثر افزایشی نیتروژن بر رشد برنج تنها در سطح یک درصد کود دامی مشاهده شد و در سطوح بالاتر، اثر نیتروژن در تشدید اثر شوری یا سمیت آمونیم سبب کاهش رشد برنج گردید. میانگین غلظت نیتروژن با افزایش کود دامی افزایش و با کمپوست کاهش یافت. افزودن نیتروژن، غلظت نیتروژن، آهن و منگنز برنج را افزایش داد. تجمع فسفر، پتاسیم، نیتروژن، آهن، منگنز، کلراید و سدیم در بوتههای برنج غنی شده با هر یک از دو ماده آلی بیشتر از تیمار شاهد بود. نتایج نمونههای خاک پس از برداشت گیاه نشان میدهد که ترکیبات آلی همه ویژگیهای شیمیایی خاک را بهبود بخشیده است. به علاوه خاک تیمار شده با کود دامی حاوی مقادیر بیشتری از املاح محلول، کلر، پتاسیم، کربن آلی، نیتروژن کل، فسفر، آهن و منگنز قابل استفاده و مقادیر کمتری از عناصر روی، مس ، سرب، کادمیم و نسبت جذبی سدیم بود.
نوید براهیمی، مجید افیونی، مهین کرمی، یحیی رضایی نژاد،
دوره ۱۲، شماره ۴۶ - ( ۱۰-۱۳۸۷ )
چکیده
با تولید روزافزون مواد آلی، بهویژه لجن فاضلاب و کمپوست زباله شهری، بهکارگیری آنها در عرصه کشاورزی به عنوان کود آلی، نقش بهسزایی بر مقدار عناصر در خاک و قابلیت دسترسی آنها برای گیاه و در نهایت افزایش عملکرد محصولات کشاورزی دارد. این تحقیق بهمنظور بررسی اثر باقیمانده و تجمعی کودهای آلی بر غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم در خاک و گیاه گندم و مقایسه عملکرد آن با کود شیمیایی اجرا شد. این آزمایش به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار و چهار تیمار کودی شامل کود گاوی، لجن فاضلاب، کمپوست زباله شهری و کود شیمیایی انجام گرفت. کودهای آلی به مقدار ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ تن در هکتار و کود شیمیایی به مقدار ۲۵۰ کیلوگرم آمونیوم فسفات روی شخم و۲۵۰ کیلوگرم در هکتار اوره به صورت سرک به کرتها افزوده شد. در سال اول اجرای طرح تمام کرت و در سال دوم، چهار پنجم هر کرت (برای بار دوم) کوددهی گردید. اثر باقیمانده (یک بار کاربرد کود) کودهای آلی بر غلظت نیتروژن کل در خاک و مقدار آن در کاه و کلش معنیدار نبود، اما غلظت فسفر و پتاسیم قابل دسترس خاک و غلظت آنها در گیاه نسبت به شاهد تفاوت معنیداری نشان داد. اثر تجمعی (دو بار کاربرد کود) کودها بر نیتروژن کل خاک در تیمارهای ۵۰ و ۱۰۰ تن کود گاوی و ۱۰۰ تن کمپوست، فسفر در همه تیمارهای کود آلی و پتاسیم در تیمارهای کمپوست و کود گاوی منجر به افزایش معنیدار نسبت به شاهد گردید. اثر تجمعی کودها بر غلظت عناصر در کاه و کلش معنیدار بود. نیتروژن کل کاه و کلش در تیمار ۱۰۰ تن لجن فاضلاب، فسفر در ۱۰۰ تن کمپوست و پتاسیم در همه تیمارهای کود آلی به جز ۲۵ تن در هکتار کمپوست نسبت به شاهد تفاوت معنیدار داشت.
محسن کافی، مریم حقیقی، علی تهرانی فر، غلامحسین داوری نژاد، حسین نعمتی،
دوره ۱۳، شماره ۴۷ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
نظر به اهمیت فوق العاده چمن در طراحی و ایجاد فضای سبزاستفاده از یک ماده آلی مناسب به جای کود حیوانی وکمپوست زباله شهری با توجه به معایب آنها به منظور کشت چمن ضروری است. بنابراین در این پژوهش امکان استفاده از روش جدید هیدرومالچینگ (مخلوط بذر + مواد آلی +آب + کود + مواد دیگر بر سطح مورد نظر توزیع میشود) بررسی شد. ماده آلی مورد استفاده، ضایعات کارخانجات قارچ، (Spent Mushroom Compost- SMC) بود که با دو درجه پوسیدگی شش ماهه و یک ساله در دو زمان بهار و پاییز استفاده شد. آزمایش به صورت آزمایش فاکتوریل (۲×۲×۲) در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت و صفاتی چون تراکم، استقرار، یکنواختی و رنگ اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که استفاده از کمپوست قارچ آثار بهتری در جوانهزنی تراکم، استقرار، یکنواختی و رنگ نسبت به کود حیوانی داشته است. کمپوست قارچ شش ماهه با توجه به اینکه تراکم و یکنواختی بهتری ایجاد کرد و مدت زمان کمتری نیز نگهداری میشود کم هزینهتر میباشد و قابل توصیهتر است. در کشت بهاره نیز صفاتی همچون تراکم، استقرار، یکنواختی و جوانهزنی بهتر بودند. بنابراین به طور کلی استفاده از روش هیدرومالچینگ با کمپوست قارچ شش ماهه در فصل بهار توصیه میشود.