جستجو در مقالات منتشر شده


۷ نتیجه برای گلابی

فاطمه ایروانی، بهرام بانی نسب، سیروس قبادی، نعمت اله اعتمادی، ایوبعلی قاسمی، محبوبه شمس،
دوره ۵، شماره ۱۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

در این پژوهش به‌منظور بررسی و انتخاب مناسب ترین پایه برای درختان گلابی ارقام شاه میوه و نطنز، شش پایه مختلف شامل چهار پایه هم‌گروهی (QA) Quince A، (QB) Quince B، (QC) Quince C، PQBA۲۹ و دو پایه بذری گنجونی و گلابی مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور شاخص های رویشی شامل طول شاخه سال جاری، ارتفاع درخت، قطر تنه (در ۱۰ سانتی متر بالای محل پیوند، محل پیوند و ۱۰ سانتی متری زیر محل پیوند)، کلروفیل نسبی برگ، میزان فتوسنتز و هدایت روزنه ای در واحد سطح برگ و غلظت دی اکسیدکربن داخلی اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد، در رقم شاه میوه، قطر تنه در ۱۰ سانتی متری بالای پیوند و در محل پیوند به‌طور معنی داری بیشتر از رقم نطنز بود. در بین پایه های مورد بررسی نیز بیشترین قطر تنه در هر سه موقعیت مربوط به پایه گنجونی بود. بیشترین طول شاخه سال جاری مربوط به پایه PQBA۲۹ بود که در مقایسه با کمترین طول شاخه که مربوط به پایه گلابی بود افزایش بیش از دو برابر را نشان داد. بیشترین و کمترین ارتفاع درخت نیز به‌ترتیب در پایه های گنجونی و QA مشاهده شد. اثر پایه روی فتوسنتز و هدایت روزنه ای معنی دار نبود ولی نتایج نشان داد میزان فتوسنتز و هدایت روزنه ای در رقم شاه میوه به‌طور معنی داری بیشتر از رقم نطنز و میزان کلروفیل نسبی در پایه گنجونی به‌طور معنی داری بیشتر از پایه QB بود. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد، پایه QC، رشد رویشی کمتری نسبت به دیگر پایه‌ها داشته و جهت احداث باغ متراکم مناسب می باشد.
اعظم نیکزاد قرهآغاجی، کاظم ارزانی، حمید عبداللهی، عبدالعلی شجاعیـان، لوکا دونـدینی، پاولو دفرانچسـکی،
دوره ۵، شماره ۱۷ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده

گونههای گلابی، سیستم خودناسازگاری گامتوفیتی نشان میدهند که بهطور گسترده در میان گیاهان گل‌دار وجود دارد. این سیستم، از طریق مکانیزم شناسایی دانه گرده - مادگی از خودباروری جلوگیری میکند. تنوع آللهای خودناسازگاری یافت شده در ژنوتیپهای ایرانی نشان‌دهندۀ ردپای ترکیب ژنتیکی معنیدار گونههای دیگر است؛ بنابراین، ژرمپلاسم ایران بهعنوان بهترین منبع تنوع برنامههای بهنژادی است. بدین منظور، در این مطالعه، آللهای خودناسازگاری ۶۴ ژنوتیپ از چهار گونه گلابی؛ Pyrus communis، Pyrus salicifolia،
Pyrus syriaca
و Pyrus ussuriensis، از ایران و اروپا با استفاده از آغازگرهای عمومی و اختصاصی به روش مبتنی بر واکنش زنجیرهای پلیمراز شناسایی شد. نتایج، ۲۳ آلل خودناسازگاری شامل PcS۱۲۵-PcS۱۰۱ را مشخص کرد و وجود آلل جدید PcS۱۲۷ در تعدادی از ژنوتیپهای وحشی گونه P. communis از ایران و هم‌چنین حضور آلل S۸ را در گونه P. pyrifolia syn. P. serotina آشکار نمود. در اکثر ژنوتیپها آلل جدید PcS۱۲۷ با آلل دوم PpS۸ همراه بود که نشان میدهد این گیاهان از زیر گروه یا جمعیتی حاصل شدهاند که سهم
P. pyrifolia syn. P. serotina در دورَگگیری بسیار برجسته بوده است. براساس نتایج آللهای خودناسازگاری یافت شده، ژنوتیپهای ایرانی دارای ترکیب آللی متفاوتی از ارقام و ژنوتیپهای اروپایی است چرا که در ژنوتیپهای ایرانی ردپای آللهای خودناسازگاری گونههای مختلف جنس گلابی، یافت شده است. هم‌چنین، کاربرد این روش در ۲۱ رقم با S - آللهای شناسایی شده، امکان شناسایی مجدد ترکیب آللی - S و ژنوتیپهای خودناسازگاری رقم وردی، با S - آللهای PcS۱۰۴/PcS۱۰۱ و رقم کونسیلر آلاکوئر با S - آللهای PcS۱۰۵/PcS۱۲۳/PcS۱۰۳ را فراهم کرد.


رقیه نجف زاده ، کاظم ارزانی،
دوره ۶، شماره ۱۹ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده

مطالعه و ارزیابی تنوع ژنتیک در گلابی اروپاییPyrus communis L.) ) برای اصلاح این درخت میوه‌ای اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش تفاوت­های مورفولوژیک، فیزیولوژیک و پومولوژیک برخی دانهال­های پیش‌انتخابی گلابی اروپایی در مقایسه با رقم شاهد (شاه‌میوه) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ژنوتیپ اثر معنی­داری بر خصوصیات مورد مطالعه داشت و بین ژنوتیپ­ها از نظر این خصوصیات اختلاف معنی­داری وجود داشت. تجزیه مؤلفه­های اصلی، صفات مورد بررسی را در چهار گروه عاملی جای داد که مجموعاً ۰۲/۹۴ درصد از واریانس کل را توجیه نمودند. براساس تجزیه خوشه­­ای نیز، ژنوتیپ­ها در سه گروه قرار گرفتند. قرار گرفتن ژنوتیپA۹۵  با رقم شاه‌میوه که یکی از مهم­ترین ارقام تجاری گلابی در ایران می­باشد، در یک گروه نشان‌دهنده خصوصیات رشدی مناسب و کیفیت بالای میوه این ژنوتیپ می­باشد. کما‌اینکه این ژنوتیپ (A۹۵) خصوصیات رشدی، عملکردی و کیفی میوه بهتری نسبت به سایر ژنوتیپ­ها و رقم شاهد داشت. هم‌چنین عطر و طعم بهتر میوه، وجود هاله­ای قرمز رنگ بر پوست میوه و جذابیت آن، قدرت رشدی و عملکرد بالای این ژنوتیپ، آن‌‌را در رتبه بهتری نسبت به شاه‌میوه قرار داد و می‌تواند به‌عنوان ژنوتیپ امیدبخش انتخاب گردد. پژوهش­های تکمیلی روی این ژنوتیپ امیدبخش برای ارزیابی­های بعدی و تکمیلی جهت معرفی به‌عنوان رقم جدیدی از گلابی در کشور ادامه خواهد یافت.


عبدالمجید مسکوکی، سیدعلی مرتضوی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۳ )
چکیده

در یک پژوهش آزمایشگاهی و میدانی و به دنبال تعیین نوع و مقدار مؤثر اسانس‌های طبیـعی بر علیه رشد قارچ Aspergillus parasiticus اسانس‌های آویشن و زنیان که هردو دارای مقادیرمتفاوتی از ترکیبات ضد میکروبی مانند ترکیبات فنولی و از جمله تیمول وکارواکرول می‌باشند, آویشن به میزان ۲۰۰ میکروگرم در لیتر و زنیان ۳۰۰ میکروگرم در لیترانتخاب شدند. از سویه خالص قارچ Aspergillus parasiticus ATCC۱۵۵۱۷ پس از تهیه هاگ فعال در شرایط استریل نخست سوسپانسیون ml/spor ۱۰۶ تهیه و پس از تلقیح هاگ قارچ مقادیر یاد شده اسانس‌های فوق روی گلابی اسپری گردیدند و سپس به مدت سه ماه در سردخانه ۱ ± ۰ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی ۵ ± ۸۵ % نگه‌داری و هر ماه از نظر میزان رشد قارچ مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج پس از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که علی‌رغم وجود ماده مؤثر تیمول که یک میکروب کش قوی است به مقدار بیشتر در اسانس زنیان ولی اسانس آویشن بهتر توانست از رشد قارچ جلوگیری نموده که این امر ممکن است به علت وجود آثار سینرژیستی ترکیبات فنولی دیگر مانند کارواکرول باشد که در اسانس آویشن به میزان بیشتری وجود دارد. در بررسی آثار طعم اسانس‌ها بر طعم میوه در آزمون چشایی مشخص شد که نمونه‌های تیمار شده با اسانس زنیان از نمونه‌های دیگر حتی شاهد دارای طعم بهتری تشخیص داده شدند. نتایج فوق نشان‌دهنده این است که می‌توان از دو اسانس فوق به عنوان دو منبع قارچ‌کش قوی، طبیعی بدون ضرر برای انسان و محیط زیست به‌جای قارچ کش‌های شیمیایی و مضر که آثار سوء مصرف آنها ثابت شده است استفاده نمود.
عباس داودی، اسلام مجیدی، حشمت الله رحیمیان، مصطفی ولیزاده،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۴ )
چکیده

بیماری آتشک با عامل باکتریایی Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al از بیماری‌های مهم و خطرناک درختان میوه دانه دار محسوب می‏شود که در بعضی نقاط کشور خسارات اقتصادی فراوانی به ترتیب افزایش در درختان به، گلابی و سیب ایجاد نموده است. به منظور تعیین شدت آلودگی ۴۳ رقم گلابی موجود در کلکسیون بخش تحقیقات باغبانی که در شرایط کاملاً طبیعی به بیماری آتشک آلوده شده بودند و نیز بررسی واکنش این ارقام در مقابل بیماری، ارزیابی با استفاده از سیستم استاندارد USDA در کلکسیون مذکور بر روی این ارقام انجام گرفت. در این بررسی، اکثر ارقام در شرایط طبیعی آلوده شده بودند، ولی شدت بیماری به طور معنی داری در بین ارقام تفاوت داشت. با استفاده از این سیستم گروه بندی، ارقام گلابی مورد بررسی در ۲ گروه قرار گرفتند. ۴/۸۱% از ارقام گلابی به عنوان خیلی حساس و ۶/۱۸% دیگر به عنوان نیمه حساس شناسایی شدند. هم چنین برای گروه‌بندی ارقام گلابی، علاوه بر روش مذکور با استفاده از نرم افزار SPSS ، تجزیه خوشه‌ای (کلاستر) نیز در مورد میانگین کلیه ارقام براساس گروه شدت اکتسابی و با روش فاصله متوسط میانگین جفت گروه‌های موازنه نشده (UPGMA) انجام گردید و ارقام در سه کلاستر مجزا قرار گرفتند و چنین به نظر می رسد که گروه بندی حاصل از تجزیه خوشه‎ای با سیستم گروه‌بندی USDA تطابق چندانی ندارد. هم‌چنین بین دو روش ارزیابی شدت آلودگی ارقام گلابی یعنی سیستم استاندارد USDA در شرایط آلودگی طبیعی و ارزیابی مزرعه‏ای با آلودگی مصنوعی هم بستگی معنی‌داری در سطح احتمال یک درصد دیده شد (۸۳/۰-=r).
مصطفی نیک نژاد کاظم پور، اسماعیل کامران، بیتا علی،
دوره ۱۱، شماره ۴۰ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده

بیماری آتشک گلابی با عامل Erwinia amylovora یکی از بیماری‌های خطرناک درختان میوه دانه دار در بسیاری از مناطق دنیا می‌باشد که موجب نکروز شدن بافت‌های میزبان می‌گردد. این باکتری یک نکروژن تدریجی است که می‌تواند به تدریج با گسترش خود موجب تخریب تمام بافت‌های گیاه میزبان شود. در این بررسی طی بازدید‌های مکرر از مناطق کشت گلابی آستانه اشرفیه، لاهیجان و کیاشهر در استان گیلان از درختان آلوده به آتشک گلابی نمونه برداری به عمل آمد. علایم بیماری روی درختان گلابی آلوده به‌صورت نکروز سرشاخه‌ها همراه با ترشحات صمغ در بافت‌های آلوده بود. جهت جداسازی عوامل بیماری زای باکتریایی تعدادی از بافت‌های آلوده، شاخه، تنه و جوانه‌‌ها پس از شستشو و ضدعفونی سطحی با هیپوکلریت سدیم ۵%. و شستشوی مجدد با آب مقطر سترون در آب پپتونه له شدند. سپس ۱۰۰ میکرولیتر از عصاره روی محیط‌‌های کشت روی محیط آگار مغذی سوکروز دار حاوی آنتی بیوتیک سیکلوهگزامید (۵۰ میکروگرم در میلی لیتر ) با یک میله شیشه‌ای خمیده پخش گردید بعد از سه تا پنج روز کلنی‌‌های سفید مایل به کرم کمرنگ انتخاب و روی محیط‌‌های کشت مذکور خالص شدند. جدایه‌‌های باکتری به‌دست آمده به‌صورت میله‌ای شکل، گرم منفی و بی هوازی اختیاری بودند. جدایه‌‌ها روی محیط کشت‌‌های غنی از سوکروز تولید لوان نموده، ولی قادر به تولید رنگدانه فلورسنت در محیط KB نبودند. تمام جدایه‌‌های مورد بررسی در توتون و شمعدانی فوق حساسیت ایجاد کردند. باکتری‌‌های جداشده اکسیداز، نیترات، اوره آز و ایندول منفی بوده و قادر به لهانیدن برش‌های سیب زمینی، تولید گاز H۲S و هم‌چنین رشد در دمای ºC ۳۶ نبودند. به علاوه جدایه‌ها قادر به استفاده از سیترات، استوئین، سوربیتول و تری‌هالوز بوده و آزمون ژلاتین آنها نیز مثبت بود. بر اساس مجموع خصوصیات مرفولوژیکی، بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی و تکثیر یک قطعه ۹۳۷ جفت بازی از DNA با استفاده از روش واکنش زنجیره‌ای پلی مرآز (PCR) به کمک آغازگرهای اختصاصی Ea۱ و Ea۲ جدایه‌های مذکور به عنوان Erwinia amylovora شناسایی شدند.
حسن خوش قلب، کاظم ارزانی، محمد جعفر ملکوتی، محسن برزگر،
دوره ۱۲، شماره ۴۵ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده

میوه ۲ رقم از گلابی آسیایی(.Pyrus serotina Rehd) به نام‌هایKsq۹ وKsq۱۳ در شرایط آب و هوایی تهران برای بررسی تغییرات میزان قندها و اسیدهای آلی و اثر آنها بر خواص فیزیکوشیمیایی و قهوه‌ای شدن داخلی میوه مورد ارزیابی قرار گرفت. قندها و اسیدهای آلی ۲ بار قبل از برداشت، زمان برداشت و ۲ بار پس از برداشت (میوه‌ها در دمای۲°C رطوبت نسبی هوای%۸۵-۸۰ نگه‌داری شدند) به فواصل زمانی هر ماه یک بار با دستگاه HPLC اندازه‌گیری شد. تفاوت معنی‌داری بین ارقام مورد آزمایش، شاهد و زمان نمونه برداری از نظر میزان قندها و اسیدهای آلی مشاهده شد. در این مطالعه میزان قندهای فروکتوز، گلوگز و سوربیتول تا یک ماه بعد از برداشت افزایش نشان داد (از حدود ۱ به ۹% وزن تر میوه) و سپس کاهش یافت. ساکاروز از ۲ ماه قبل از برداشت تا ۲ ماه پس از برداشت کاهش یافت (از حدود ۳ به ۷۵/۰% وزن تر میوه). در هر دو رقم اسیدهای آلی تا قبل از برداشت افزایش و از زمان رسیدن تا پیری میوه کاهش یافت. بیشترین مقادیر اسیدهای آلی مربوط به مالیک و آسکوربیک اسید بود (به ترتیب ۳۴۵ و ۱/۴۱ میلی‌گرم در ۱۰۰گرم وزن تر میوه، در زمان برداشت به ترتیب در ارقام Ksq۹و شاهد). هم‌بستگی زیادی (از ۸/۰تا ۱) بین کاهش قندها و اسیدهای آلی با افزایش قهوه‌ای شدن داخلی میوه و کاهش صفات سفتی بافت، وزن تر و خشک، و مواد جامد محلول کل میوه(TSS) مشاهده شد. نتایج نشان داد افزایش میزان قندها و اسیدهای آلی باعث تأخیر در قهوه‌ای شدن میوه شد. ارقام گلابی آسیایی با میزان آسکوربیک اسید کمتر، احتمالاً به عارضه قهوه‌ای شدن داخلی میوه حساس‌ترند. ارتباط زیادی بین افزایش میزان قندها با افزایش رنگ در میوه‌ها مشاهده شد.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق