%0 Journal Article %A Khoshbakht, D. %A Mirzaei, M. %A Ramin, A. A. %T Effects of Salinity Stress on Gas Exchange, Growth, and Nutrient Concentrations of Two Citrus Rootstocks %J Journal of Crop Production and Processing %V 4 %N 14 %U http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2267-fa.html %R %D 2015 %K Chlorophyll, Citrus, Mechanisms of salt tolerance, Sodium chloride, %X پژوهش گلخانه‌ای به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار سطح شوری شامل: شاهد (0 میلی‌مول)، 20، 40 و 60 میلی‌مول نمک کلرید سدیم و دو پایه بکرایی و نارنج سه برگ در سه تکرار با هدف بررسی مکانیزم تأثیر تنش شوری بر فاکتورهای فتوسنتزی، تغذیه‌ای و رشدی پایه‌های مرکبات انجام پذیرفت. پس از 8 هفته از اعمال تیمار شوری فاکتورهای وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، طول ریشه، تعداد و سطح برگ، میزان کلروفیل کل برگ، میزان فتوسنتز، هدایت روزنه‌ای، کارآیی مصرف آب، میزان سدیم، کلر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در ریشه و برگ اندازه‌گیری گردید. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش فاکتورهای رویشی و فتوسنتزی در هر دو پایه می‌شود. این کاهش در نارنج سه برگ نسبت به بکرایی بیشتر بود. نتایج نشان داد که نارنج سه برگ در سطوح پایین شوری از طریق تجمع سدیم در ریشه، سدیم کمتری را به اندام هوایی انتقال داد. بکرایی در مقایسه با نارنج سه برگ در هر سه سطح شوری، کلر کمتری را در ریشه و برگ تجمع نمود. تیمار شوری باعث کاهش منیزیم، کلسیم و افزایش میزان پتاسیم در برگ در هر دو پایه گردید. پایه بکرایی در مقایسه با نارنج سه برگ با جذب و انتقال کمتر کلر و سدیم، حفظ بهتر شاخص‌های فتوسنتزی و تغذیه‌ای و جلوگیری از آسیب شدید به کلروفیل برگ تحمل بیشتری به تنش شوری نشان داد. %> http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2267-fa.pdf %P 35-47 %& 35 %! %9 Research %L A-10-1-213 %+ College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran. %G eng %@ 2251-8517 %[ 2015