TY - JOUR JF - JCPP JO - VL - 12 IS - 3 PY - 2022 Y1 - 2022/11/01 TI - Effects of Nigella sativa Allelochemical Substances on Growth-Inhibiting of Flixweed Compared With Wheat (Triticum aestivum) TT - اثرات مواد آللوشیمیایی سیاهدانه بر بازدارندگی رشد علف هرز خاکشیردر مقایسه با گندم نان (Triticum aestivum) N2 - هدف از این مطالعه ارزیابی و تعیین اثرات سمیت عصاره سیاهدانه (Nigella sativa) بر جوانه¬زنی و رشد گیاهچه¬های خاکشیر (.Descurainia sophia L) در مزارع گندم (Triticum aestivum) و جداسازی و شناسایی ترکیبات مهم فعال زیستی عصاره آبی آن بود. در این راستا، دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. در هر آزمایش تیمارها شامل دو سطح عصاره آبی سیاهدانه (ریشه و شاخساره) و چهار غلظت عصاره (صفر، 50، 100 و 150 mL/L) بودند. نتایج نشان داد بیشترین طول ساقه¬چه به گندم تیمار شده با 50 mL/L عصاره ریشه سیاهدانه و کمترین به علف‌ هرز خاکشیر تیمار شده با 150 mL/L عصاره شاخساره سیاهدانه تعلق داشت. با افزایش غلظت عصاره سیاهدانه میزان شاخص بنیه گیاهچه کاهش معنی‌داری یافت. علاوه بر آن اثر بازدارندگی عصاره شاخساره سیاهدانه بر وزن خشک گیاهچه و درصد جوانه¬زنی بیشتر از عصاره ریشه آن بود. در عصاره ریشه و شاخصاره سیاهدانه ترکیبات فلاونوئیدی (به¬ترتیب 12/9 و 16/7%)، فنل (به¬ترتیب 19/4 و 26/7%) و ترپنوئیدها (به¬ترتیب 14/5 و 19/2%) مشاهده شد. مهار جوانه¬زنی و رشد گیاهچه خاکشیر به ترکیبات بازدارنده مهم شامل پلی‌فنل‎ها، فلاونوئیدها مانند اسیدهای تری‌‌کربوکسیلیک، ترکیبات آلکالوئیدی مانند مگنوفلورین، میریستیسین، نورارجمونین و نیجلامین نسبت داده شدند. به‎طور کلی نتیجه‎گیری می‎شود که عصاره سیاهدانه با داشتن سمیت قوی بر علف‌های هرز می‌تواند به توسعه علف‌کش‌های زیستی کمک کنند. SP - 49 EP - 66 AU - Madadi, E. AU - Fallah, S. AU - Sadeghpour, A. AU - Barani-Beiranvand, H. AD - Shahrekord University KW - Bioherbicide KW - Chemical composition KW - Inhibition of germination KW - Flavonoids KW - Polyphenols UR - http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3148-fa.html DO - 10.47176/jcpp.12.3.22238 ER -