TY - JOUR T1 - Impact of Aeolian Dust on Leaf Biochemical and Biophysical Attributes of Pistachio (Pistacia vera L.): A Case Study for the Kashan (Central Iran) Pistachio Orchards TT - اثر غبار اتمسفری روی برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی و بیوفیزیکی برگ درخت پسته (Pistacia vera L.)؛ مطالعه موردی باغات پسته کاشان JF - JCPP JO - JCPP VL - 8 IS - 3 UR - http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2672-fa.html Y1 - 2018 SP - 1 EP - 10 KW - Dust KW - Total Chlorophyll KW - Ascorbic acid KW - Total soluble sugars KW - Specific leaf area KW - Nitrogen content N2 - گرد و غبار به‌عنوان یکی از شایع‌ترین آلوده‌کنندگان هوا محسوب می‌شود. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی اثر گرد و غبار روی ویژگی‌های بیوشیمیایی برگ درخت پسته باغی (Pistacia vera L.) در منطقه کاشان بود. در این بررسی تعدادی از ویژگی‌های برگ شامل: سطح مخصوص، محتوی نسبی آب، محتوی کلروفیل کل، محتوی نیتروژن و فسفر، اسید آسکوربیک، قندهای محلول و شاخص تحمل آلودگی هوا مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصله، اثر معنی‌دار انباشتگی گرد و غبار بر این ویژگی‌ها را نشان داد. در بیشتر پارامترهای مورد مطالعه، روند تغییرات با افزایش بار گرد و غبار ناهمسو بود، در‌حالی‌‌که پاسخ شاخص‌های تحمل آلودگی هوا و اسید آسکوربیک در جهت روند مذکور بود. در مقایسه با شاهد، پارامترهای محتوی نسبی آب، نیتروژن، کلروفیل کل و سطح مخصوص برگ کمتر و صفات اسید آسکوربیک، تحمل آلودگی هوا، قندهای محلول و محتوی فسفر برگ، بیشتر تحت تأثیر کمیت‌های مختلف گرد و غبار قرار گرفتند. بر مبنای نتایج گزارش شده در این مطالعه می‌توان نتیجه گرفت که باقی‌ماندن طولانی‌مدت ذرات گرد و غبار روی سطوح تبادل گازی (فتوسنتز و تنفس) گیاه سبب تغییرات مهم در رفتار بیوشیمیایی و بیوفیزیکی آن می‌شود که می‌تواند منجر به کاهش محصول پسته شود. M3 10.29252/jcpp.8.3.1 ER -