%0 Journal Article %A Mirmohammady Maibody, A. M. %A Razi Ardakani, H. %A Hakimi, M. H. %A Haghighi, M. %T The Effect of Parameters Related to Soil Salinity on Madder(Rubinia tinctorum) Pigment Quality %J Journal of Crop Production and Processing %V 9 %N 3 %U http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2910-fa.html %R 10.47176/jcpp.9.3.31202 %D 2019 %K Madder, Salinity, Rubia tinctorum, Pigment, Correlation coefficients, Path analysis, %X ریشه‌های گیاه روناس دارای رنگدانه‌هایی است که می‌تواند برای تولید یکی از بادوام‌ترین رنگ‌های قرمز گیاهی استفاده شود و در رنگرزی به‌ویژه در صنعت فرش استفاده می‌شود. به‌منظور بررسی تأثیر شوری بر افزایش یا کاهش میزان رنگدانه‌ای گیاه روناس، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار انجام گرفت. بر اساس مدل رنگی طراحی‌شده نزدیک به بینایی انسان و نتایج این مطالعه مشخص شد که میزان روشنایی (L*) با افزایش شوری خاک کاهش یافت، اما زردی و آبی ‌بودن رنگ پشم (B*) و میزان قرمزی و سبزی رنگ پشم (A*) با افزایش شوری خاک تا سطح 8 دسی‌زیمنس بر متر افزایش یافت. همبستگی مثبت بین مؤلفه A* و پارامتر Ca+Mg و همبستگی منفی بین مؤلفه L* با پارامتر Ca+Mg در سطح آماری پنج درصد مشاهده شد. بین مؤلفه B* و اسیدیته آب نیز همبستگی مثبت دیده شد. سه مدل رگرسیون غیر خطی بین صفات خاک و صفات مرتبط با رنگ برازش داده شد که نمایانگر تنوع خاص پارامترهای مرتبط با رنگ نمونه‌های پشم رنگ ‌شده تحت شرایط شوری مختلف است. این مدل‌ها رابطه مناسب و قابل قبولی را بین شرایط رشد روناس و صفات مرتبط با رنگ L*، A* و B* توصیف کردند. با توجه به مقاومت بسیار زیاد روناس به شوری، افزایش شوری در آب و خاک محیط کشت روناس باعث تقویت و بهبود کیفیت رنگی روناس شده است و کاربرد آن در مناطق شور مرکزی ایران اقتصادی است. %> http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2910-fa.pdf %P 205-217 %& 205 %! %9 Research %L A-10-3120-2 %+ Isfahan University of Technology %G eng %@ 2251-8517 %[ 2019