@ARTICLE{Jalilian, author = {Hazrati Gejlar, N. and Jalilian, J. and Pirzad, A. and }, title = {Effect of Rhizobium and Mycorrhiza on Some Physiological Traits, Yield and Qualitative Characteristics of Pinto Beans in Deficit Irrigation Condition}, volume = {9}, number = {1}, abstract ={به‌منظور بررسی تأثیر کودهای بیولوژیک (ریزوبیوم و مایکوریزا) بر عملکرد و خصوصیات کیفی لوبیا چیتی در شرایط کم‌آبیاری، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۹۵ به‌صورت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل رژیم آبیاری با دو سطح (آبیاری کامل و کم‌آبیاری) به‌عنوان کرت اصلی و کرت‌های فرعی شامل کود بیولوژیک با شش سطح )شاهد (C)، ریزوبیوم (R. phaseoli)، قارچ‌های گونه Rhizophagus intraradices (I)، Funneliformis mosseae (M)، تلفیقی 1 (R. intraradices و ریزوبیوم-T1)، تلفیقی 2 (F. mosseae و ریزوبیوم-T2 ) بودند. تیمار کودی F. mosseae بیشترین تأثیر را در افزایش وزن هزار دانه در شرایط کم‌آبیاری داشت. گیاهان تحت تیمار کودی R. intraradices افزایش 28 درصدی عملکرد دانه نسبت به شاهد را داشتند. بیشترین مقدار پروتئین دانه (19/86 درصد) در تیمار کودی ریزوبیوم در شرایط آبیاری کامل و کمترین میزان آن(13/77 درصد) از گیاهان شاهد در شرایط کم‌آبیاری حاصل شد. بالاترین میزان پروتئین خام (21/45 درصد) و ماده خشک قابل هضم (71/15 درصد) بقایا در گیاهان تیمار شده با R. intraradices در شرایط کم‌آبیاری به‌دست آمد و کمترین میزان آنها (16/72 و 58/94 درصد) از تیمار شاهد و به‌ترتیب در شرایط آبیاری کامل و کم‌آبیاری به‌دست آمد. گیاهان تحت تیمار کودی F. mosseae در شرایط کم‌آبیاری بیشترین میزان پرولین و کلروفیل کل را داشتند. به‌طورکلی، گونه‌های قارچ F. mosseae و R. intraradices در شرایط کم‌آبیاری منجر به بهبود خصوصیات مهم کمی و کیفی لوبیا چیتی شدند که قابل توصیه برای استفاده در کشت لوبیا چیتی هستند. }, URL = {http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2778-fa.html}, eprint = {http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2778-fa.pdf}, journal = {Journal of Crop Production and Processing}, doi = {10.29252/jcpp.9.1.93}, year = {2019} }