Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1388
4
1
gregorian
2009
7
1
13
48
online
1
fulltext
fa
بررسی برخی صفات فیزیولوژیک و عملکرد ده رقم گندم نان در دو رژیم آبیاری
Evaluation of Some Physiological Traits and Grain Yield of Ten Iranian Bread Wheat Cultivars Under Two Irrigation Conditions
عمومى
General
پژوهشي
Research
این پژوهش به منظور ارزیابی صفات زراعی و فیزیولوژیک و پت انسیل عملکرد ١٠ رقم گندم به صورت طرح کرت های یک بار خرد شده با ٣ تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا شد. عامل اصلی را تیمارهای رطوبتی معمول و تنش (به و عامل فرعی را ارقام گندم تشکیل دادند. تنش رطوبتی (A ١٣٠ میل یمتر تبخیر از تشت تبخیر کلاس ± ٧٠ و ٣ ± ترتیب آبیاری پس از ٣ تأثیر معن ی داری را بر تمام صفات به جز وزن هزار دانه ، شاخص برداشت ، وزن ویژه برگ ، سهم توزیع مجدد ، تفاوت وزن پدانکل در دو برای سایر b به a و نسبت کلروفیل b مرحله گرده افشانی و رسیدگی داشت. تفاوت بین ارقام در شرایط تنش رطوبتی به جز برای کلروفیل شاخص برداشت و سهم توزیع ،b به a نسبت کلروفیل ، b صفات معن ی دار بود . تفاوت بین ارقام در شرایط معمول به جز برای کلروفیل مجدد از نظر سایر صفات معنی دار بود . ضرایب هم بستگی فنوتیپی و ژنتیکی بین عملکرد دانه با شاخص برداشت ، تعداد د انه درسنبله ، در هر دو شرایط مثبت و معن ی دار و با سرعت از دست دادن آب منفی و b و a و مجموع کلروفیل های a محتوای نسبی آب ، کلروفیل معن یدار بود . در شرایط تنش ه مبستگی مثبت و معن یداری بین وزن پدانکل در مرحله ظهور سنبله دهی و تفاوت وزن پدانکل در مراحل سنبله ده ی و رسیدگی فیزیولوژیک با عملکرد دانه و محتوای نسبی آب دیده شد . بر مبنای رگرسیون مرحل ه ای در شرایط تنش رطوبتی سرعت از دست دادن آب ، شاخص برداشت و محتوای نسبی آب در مجموع ٩٥ درصد از تغییرات عملکرد دانه را تبیین نمودند. طبق نتایج ارتفاع بوته و محتوای نسبی آب بیش از ٩٠ درصد از تغییرات عملکرد دانه را تبیین ،a رگرسیون مرحله ای در شرایط معمو ل کلروفیل نمودند. نتایج حاصل از تجزیه ضرایب مسیر حاصل از ضرایب هم بستگی فنوتیپی بین صفات عملکرد دانه با صفات موجود در مدل بالاترین اثر مستقیم مثبت را بر عملکرد داشتند. a رگرسیون نشان داد که در شرایط تنش شاخص برداشت و در شرایط معمول کلروفیل
This study was conducted in Research Farm of Isfahan University of Technology to evaluate some of the agronomic and physiological traits and grain yield potentials of ten bread wheat cultivars using a split plot design with three replications. Main and sub plot consisted of optimum and stress moisture treatments (irrigation after 70±3 and 130±3 mm evaporation from class A pan) and wheat cultivars, respectively. The results of analysis of variance revealed significant effect of moisture treatments on all traits except 1000-grain weight, harvest index, specific leaf weight, assimilate redistribution and difference of peduncle weights at heading. Significant differences were found among genotypes in the stress condition except for chlorophyll b and chlorophyll a to b ratio. Significant differences were detected among genotypes in optimum moisture condition for all characters, except for chlorophyll b, chlorophyll a to b ratio, harvest index and assimilate redistribution. Grain yields in two moisture conditions had significant positive phenotypic and genetic correlations with harvest index, number of grain/spike, RWC, chlorophyll a and sum of chlorophylls a and b and had significant negative correlation with RWL. Significant positive correlation was observed between peduncle weight at heading stage and difference of peduncle weights at stages heading and maturity with grain yield and RWC in moisture stress condition. The results of path analysis for phenotypic correlation coefficients between grain yield and their corresponding traits in the regression model showed that in stress condition harvest index had the highest direct and positive effect on grain yield and in non stress condition chlorophyll a had the highest direct and positive effect on grain yield. Results of stepwise regression analysis in non stress condition revealed that chlorophyll a, plant height and harvest index explained more than 90% of grain yield variability. Based on stepwise regression analysis in non stress condition, RWL, harvest index and RWC explained 95% of grain yield variability.
گندم، تنش رطوبت، محتوای نسبی آب،کلروفیل، سرعت از دست رفتن آب
Wheat, Moisture stress, Relative water content, Chlorophyll, Water stress.
107
120
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-349-1&slc_lang=fa&sid=1
M
Alimohamady
مهناز
علیمحمدی
alimohamadymahnaz@yahoo.com
10031947532846009733
10031947532846009733
Yes
A
Rezaee
عبدالمجید
رضایی
10031947532846009883
10031947532846009883
No
A.M
Mirmohamady meybodi
سیدعلی محمد
میرمحمدی میبدی
10031947532846009884
10031947532846009884
No